Kaynar yemeğe atılan tuzun vücuda faydası yok

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Yalçın, kaynar yemeğe atılan iyotlu tuzun buharlaşıp kaybolduğunu belirtti ve vücudun iyottan faydalanabilmesi için tuzun yemek soğuduktan sonra eklenmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 21.10.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

yot eksikliinin anne karnnda baladn söyleyen Dr. Yavuz Yalçn, 21 Ekim Küresel yot Eksiklii Günü nedeniyle önemli açklamalarda bulundu. Dünya Salk Örgütünün aratrmalarna göre, Türkiyenin iyot eksiklii görülen 50 ülke arasnda yer aldn belirten Uzm. Dr. Yavuz Yalçn, 1997-99 yllar arasnda 20 ilde 6 bin okul ça çocuunu kapsayan bir aratrma yapld. Bu aratrma Türkiyede ciddi bir iyot eksiklii olduunu ortaya koydu. O günden bu yana sofra tuzlar iyotlanyor. Toplumda 100 kiiden 74ü iyotlu tuz kullanyor. Kent merkezlerinde problem çözüldü ama krsalda devam ediyor. u an Türkiyenin çözmesi gereken krsaldaki iyot eksiklii dedi.

BEBEKLER TEHDT EDYOR

yotun tiroit hormonunun üretimi için gerekli bir mineral olduunu belirten Uzm. Dr. Yavuz Yalçn, iyot eksikliinde ortaya çkacak sorunlar sralad: Anne karnndaki bebekte ölü doum, düükler, doumsal anomaliler, zeka gerilii, erken doum gibi problemler olmakta bebek ve çocuklarda gelime gerilii, zeka düzeyinin yatlara göre daha az olmas, okul baarsnda, örenme yeteneinde azalma gibi problemler görülmektedir. Erikinler de ise guatr yani tiroit bezinin büyümesi dediimiz tiroit hormonunun azl ortaya çkmaktadr.

GÜNDE 3-4 GRAM TUZ YETERL

yot eksikliinden meydana gelecek rahatszlklarn anne karnnda önlenebildiini belirten Uzm. Dr. Yalçn, salk problemlerinin önüne geçmek adna özellikle anne adaylarna iyotlu tuz kullanmalarn tavsiye etti. Uzm. Dr. Yalçn, yot alaym derken tuz miktarn da artrmamamz gerekiyor. leride oluacak bir kalp, böbrek, yüksek tansiyon hastalna meydan brakmamak lazm. Bunun için günlük 3-4 gram alacamz tuz bize yeterli iyotu salayacaktr. ilerikidönemlerde tuz kstlamasyla beraber iyot eksiklii ortaya çkarsa bizim tuzun içerisine daha fazla iyot koyarak bunu kapatma imkanmz var. Bunu tuz miktarn artrarak çözemeyiz. Tuz kullanamayan hastalarmza doktor kontrolünde tabletler vererek bunu çözebiliyoruz diye konutu.

GÜNE IIINA DKKAT EDN

Yalçn, marketlerde satlan sofra tuzlarnn içindeki iyot miktarnn korunmas için birtakm püf noktalar bulunduunu belirterek öyle devam etti: Tuzlarn saklanma ve korunma yöntemleri çok önemli. Markette güne alan, sya maruz kalan, nemde bekleyen, paketi delik tuzlar almamalyz. Eve götürdüünüzde bunlar kapal kutulara koyup güne ve nemden uzak tutmalsnz. Kaynar yemee attn iyot buharlap gidiyor. Bunun için de yemek souduktan sonra tuzu atp iyottan faydalanabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git