Keçi sütünde Kovid-19'a karşı etkili protein keşfedildi

Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Prof. Dr. Göksel Şener ve Doç. Dr. Betül Okuyan, keçi sütü içerisinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili protein buldu. Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Akbay, şunları kaydetti:

Haberler 29.03.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Keçi sütü kaynakl bir protein olan beta-laktoglubini belli enzimlerle muamele ettikten sonra ortaya çkan biyoaktif peptit dediimiz parçalarn koronavirüs üzerinde etkili olduunu tespit ettik. Bilgisayar aracl programlarla peptitlerin virüs üzerindeki balama noktalarnn hepsiyle etkileime girdiini gözlemledik. Bu protein, reseptörleri kapatarak virüsün giriini önlemektedir. Koruyucu bir proteinin mevcudiyeti durumunda ilaç haline dönütürülerek deerlendirilmesi gerekir. Proje, nazal sprey, maskelerin üzerine sklabilecek bir sprey ya da maskelerin arasna koyulabilecek bir materyal eklinde kullanma sunulabilir.

Prof. Dr. Tuba Tunal Akbay, proje bulgularnn, keçi sütü tüketimiyle kartrlmamas gerektiinin altn çizerek, Keçi sütündeki biyoaktif peptitlerden keçi sütü içerek yarar salayamayz. Biz bu peptitleri keçi sütü kullanarak elde ediyoruz. bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git