Kefir ve yoğurt tüketin!

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için "kefir ve kefirli yoğurt tüketin" tavsiyesi

Haberler 07.05.2021 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman diyetisyen Prof. Dr. Murat Ba, kefirin sala birçok faydasnn olduunu belirterek, yaplan çalmalarda, kefir mayasnn 60tan fazla çeit bakteri ve maya içerdiinin belirlendiini bildirdi.

Ba, fermente bir içecek olan kefirin 5 bin yllk geçmie sahip olduunu söyledi.

Kefirin, 100-120 yl ömür süren Kafkasyadaki milletlerinin uzun yaama srr olduunu belirten Ba, kefirin, sütün mayalanmasndan elde edildiini anlatt.

Prof. Dr. Murat Ba, yourttan farkl olarak kefir danesi denilen bir kefir mayasnn kullanldn ifade ederek, u bilgileri verdi:

Kefir mayasna Peygamber Danesi de deniyor. Kefirin içinde laktik asit bakterisi dediimiz bir probiyotik bakteri var. Bu laktik asit bakterisi mayalayabilen, konulduu içecei, yiyecei mayalayan maya türleri aslnda. Mayalama teknii yourttan çok farkl deil. Yaklak 38-40 derece civarndaki bir süte mayay koyup, etrafn karanlk olacak ekilde kapatyorsunuz, sonrasnda yaklak 10-12 saatte kefir olumu oluyor. Daha koyu kvaml ve eki tad seviyorsanz 24 saat bekletip bunu elde edebilirsiniz. diye konutu.

KEFRN HASTALIKLARA Y GELD ÜZERNE çOK FAZLA BLMSEL KANIT VAR

Ba, dünyada da 15 yldan beri kefirin, fermente içecekler arasnda en çok tercih edilen içecek haline geldiine dikkati çekerek, öyle devam etti.

Kefirin hastalklara iyi geldii üzerine çok fazla çalma ve bilimsel kant var. O yüzden de u anda kefir, keyifle içilen bir içecek haline döndü. Yaplan çalmalarda, kefir mayasnn 60tan fazla çeit bakteri ve maya içerdii belirlenmitir. Bu da onlar çok zengin ve çeitli bir probiyotik kayna haline getirir. Kefir bizim damak tadmzda ekiyi sevenler için iyi bir alternatif, tatlms tatlar sevenler ise çok tercih etmiyor.

Prof. Dr. Ba, 2007de bütün dünyada Mikrobiyom Projesinin baladn ve amacnn vücutta yaayan organizmalar kefetmek olduunu belirterek, Bu proje baladktan sonra vücudumuzda 100 trilyon mikroorganizma ile yaadmz ortaya çkt. Bunlarn vücutta salkla ilgili birçok mekanizmay etkiledii ortaya çkmaya balad ve burada da probiyotik bakteriler ön plana çkmaya balad. Kefirin de çok iyi bir probiyotik olduunu biliyorduk aslnda. Barsak salnn birçok hastalkla ilikisinin olduunun anlalmas üzerine ve probiyotiklerin, fermente içeceklerin daha popüler olmasyla kefirin adn daha çok duymaya baladk. diye konutu.

KEFRL YOURT NORMAL YOURDA GÖRE DAHA SALIKLI

Kefirin endüstriyel madde olmasnn bir dezavantaj oluturmadn ifade eden Ba, öyle devam etti:

Kefiri, bundan 20 yl önce kanser hastalar arayp bulurlard bir ekilde. O mayay bulmak çok zordu. Kefir mayas kendi kendine büyüye bilen bir maya, karnabahara benziyor. Büyüdükçe siz onu etrafnzdakilerle paylaabiliyorsunuz. Ancak fermente içeceklerde kontrol altna alamama gibi bir sknt var. Dardaki zararl mikroorganizmalar yaptnz içecek veya yiyecee karabilir. Bu yüzden standart bir kefirden bahsetmek istiyorsak endüstriyel olmas bize avantaj salyor. Bir standart olmas gerekiyor. Standart olmas için de endüstriyel ortamda belli kefir mayalar ile mayalanmas gerekiyor.

Kefirli yourtlarn da artk bulunabilir hale geldiini dile getiren Ba, yourt için hem kefir hem de yourt mayasnn ayn anda kullanldn ifade etti.

Prof. Dr. Ba, evde yaplan ya da marketten alnan yourtlarn probiyotik olmadn, yourt içindeki mikroorganizma ve bakterilerin sindirim sisteminden geçerken mide asitlerince parçalandn ve kaln barsaa ulaamadn aktard.

Ba, Ama biz probiyotok dediimiz bakterilerin kaln barsaa ulamasn istiyoruz. çünkü kaln barsaa ularlarsa orada yararl iler yapabilecekler. O yüzden kefirli yourtlar, lastik asit bakterilerinden gelen probiyotik özelliklerinden dolay sindirim sistemini geçip kaln barsaa ulaabiliyor. Kefirli yourdun en önemli özellii bu. Kefirli yourt normal yourda göre daha salkl. Dier yandan mayalama üründeki B12 vitamininin miktarn da artyor. Kalsiyum miktarn da bir miktar artryor. Dolaysyla mayalanm ürün besin deerleri açsndan da daha zengin bir ürün haline geliyor. ifadelerini kulland.

PROBYOTKLER KOVD-19 RSKN YÜZDE 15 AZALTIYOR

Kefirli ürünlerin sala olan faydalarna dikkati çeken Ba, konumasn öyle tamamlad:

Kefirli yourt ve kefir, içerdii kalsiyumdan dolay kemik salna destek ve fayda salayacak. Pandemi dönemindeyiz, baklk çok önemli. Probiyotik bakteriler, bakl güçlendirmek için çok önemli bakteriler. ngilterede yaplm bir çalmada, Kovid-19 enfeksiyonuna kar probiyitok bakterilerinin yüzde 15 civarnda risk azaltc etki gösterdii belirtiliyor. O yüzden de probiyotikler salkl bir yaam sürdürmemiz için önemli mikroorganizmalar. Yaplan çalmalarda, kefir mayasnn 60dan fazla çeit bakteri ve maya içerdii belirlenmitir. Bu da onlar çok zengin ve çeitli bir probiyotik kayna haline getirir.

Ana Sayfaya Git