Kefir yaşlanmayı geciktiriyor mu?

Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Hatice Kübra Gökalp’ın kefir üzerinde yaptığı çalışmalar TÜBİTAK tarafından desteğe layık görüldü. Gökalp’in çalışması sona erdiğinde, kefirin bilişsel fonksiyonlar, hafıza ve öğrenme üzerindeki etkisi ortaya çıkacak.

Haberler 24.12.2016 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Laboratuvar ortamnda deney hayvanlarnda doal yalanma modeli oluturan Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü örencisi Hatice Kübra Gökalp, kefir ve beynin yalanmas ilikisini aratryor.

Gökalp, kefirin antioksidan etkisi ve beynin yalanmasyla ilgili aratrmalarn uzun zamandr sürdürüyor. çalmalar TÜBTAK tarafndan takibe alnan Gökalp, aratrmasn daha ileri düzeye götürmek için maddi destee layk görüldü.

KEFR YALANMAYI GEçKTRYOR MU?

nsan salna faydalar bilinen ve çok uzun zamandr tüketilen kefirin, günlük beslenmeye uygulanmas ve kolayca temin edilmesinin de etki gücünü artrdn kaydeden, projenin danman Yrd. Doç. Dr. Emel Serdaolu Kakç, özellikle baklk sistemini uyarc etkileri nedeniyle tercih edilen kefirin bu çalmann ardndan baka bir faydasnn da gün yüzüne çkabileceini sözlerine ekledi.

çalmada beyinde yalla neden olan oksidatif stres ve nörodejenerasyona kar koruyucu etki göstereceini düündükleri Kefir olarak bilinen fermente edilmi süt ürününün kullanlacan belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Kakç, unlar söyledi:

Bu ürünün sala faydal etkileri biliniyor ve yüzyllardr insanlar tarafndan tüketiliyor. Ancak beyindeki etki mekanizmas henüz tam olarak anlalamamtr. Bu amaçla çalmann literatüre katkda bulunacan, ayn zamanda kefirin kolay elde edilmesi, ticari olarak maliyetinin düük olmas sebebiyle günlük beslenmeye kolayca ilave edilebilmesi sonucu insan sal için önemli bulgular sunacan düünmekteyiz.

Ana Sayfaya Git