Kefir’in 8 gücü!

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız kefir, kökeni Kafkaslara dayanıyor ve ilk süt içeceği. Kefir tanelerinin, sütte laktik asit ve etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmesiyle oluşuyor.

Haberler 23.02.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zengin içeriinden ve baklktan hücre yenilenmesine dek önemli faydalarndan dolay kefire beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gerektiini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne, bir barda ortalama 100 kalori olan kefirin, protein bata olmak üzere, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, A, E, B1, B12 vitamini ve barsak florasn düzenleyen birçok yararl mikroorganizma içerdiini söylüyor. Besleyici özellikleriyle çocuklarn büyüme döneminde baklk sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluumuyla boy uzamasna fayda salayan kefirin evde hazrlanmasnn da oldukça kolay olduunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne Protein, vitamin ve mineral deposu kefir tam bir ifa kayna. Bilinen bir zarar olmamakla birlikte mikroorganizma içeriinin yüksek olmasndan dolay 2 ya öncesinde kullanmamakta fayda vardr. Yetikinler günlük olarak 1-2 su barda içebilir. 2 ya sonras çocuklarda günlük 1 çay barda kefirle balanp yava yava artrlmaldr diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne, kefirin 8 faydasn anlatt, kefir yapmnn ve kefirli lezzetlerin tarifini verdi

* Bakl kuvvetlendiriyor

çeriinde bulanan betakaroten baklk sistemini güçlendiriyor, vücutta oluan toksin maddelerin üremesini durdurarak, baklk sistemini zayflatan mikroorganizmalar yok ediyor.

* Mide ülserini önlemede etkili

Mide ülserine neden olan helicobakter pilori isimli bakterinin öldürülmesine yardmc oluyor. Antibiyotik etkisiyle de mide ülserinin olumasnn engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.

* Sindirimi kolaylatryor

Yararl mikroorganizmalar, barsaklarda zararl mikroorganizmalarn olumasnn ve çoalmasnn önüne geçerek barsak florasn düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkda bulunuyor. Barsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduunda ishal, kabzlk, emilim bozukluklar oluabilirken, kefir içeriindeki doal mikroorganizmayla bu dengeyi salyor.

* Kemikleri güçlendiriyor

Yüksek oranda içerdii kalsiyumla kemiklerin gelimesini salayan kefir, büyüme dönemindeki çocuklarn ve yallarn artan kalsiyum ihtiyacn karlamakta en etkili kaynaklardan. Vücut, ihtiyac olan kalsiyumu besinlerle alamadnda gereksinmeyi kemiklerden saladndan, kemik yumuamas ve krlmalar, di dökülmeleri oluabiliyor. Günlük tüketilen 2 su barda kefir günlük kalsiyum ihtiyacnn ortalama yüzde 60n salyor.

* Hücreleri yeniliyor

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidandr. Hücre ykmna sebep olan toksin maddelerin oluumunu ve çoalmasn engelleyerek hücre yenilenmesine katk salar diyor.

* Kan ekerini dengeliyor

Kefir gibi probiyotikler protein ve yalarn kolay sindirilmesini salyor. Glisemik indeksi düük olan kefir içerdii proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan ekerinin de daha yava yükselmesini salyor. Böylelikle yaanlan açlk krizlerinin önüne geçilerek fazla besin ve kalori alm azaltlyor.

* Mide gazn azaltyor

Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylatrarak, midede oluan gaz azaltan kefir, bu özelliiyle de laktoz intolerans olan kiilerde kalsiyum ihtiyacn karlamak için kullanlabilir.

* Depresyondan koruyor

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne Kefir triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriiyle sinirleri yattrc ve depresyonu azaltc etkisi olan mucizevi bir içecek. Geveme ve uyku verici özelliiyle gece rahat uyumaya yardmc oluyor diyor.

Ana Sayfaya Git