Kekemelik bir hastalık değildir

Kekemeliğin bir hastalık değil, semptom olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, kekemelikte erken müdahalenin önemine işaret ediyor. Kekemelik alanında çalışan yetkin terapistlerin, bireye ve özellikle erken dönem söz konusu olduğunda çocuğun ailesine yol gösterici olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kekemeliğin doğru bir iletişimle yönetilebileceğini vurguluyor.

Haberler 21.10.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ahmet Konrot, kekemelik konusunda deerlendirmelerde bulundu.

Kekemelik, psikolojik boyutuyla etkiliyor

Kekemeliin bir hastalk deil, semptom olduunu belirten Prof. Dr. Ahmet Konrot, kekemelik ile psikolojik boyut arasndaki ilikiye dikkat çekerek unlar söyledi:

Literatüre bakldnda kekemeliin bir hastalk olarak deil, semptom olarak deerlendirildiini görürüz. Her ne kadar aileler kekemelik davranlarnn ortaya çkn örnein korku gibi travmatik belirli bir olayla açklama eiliminde olsalar da kekemeliin psikolojik bir travmann sonucunda ortaya çktn kantlayan bir aratrma bulunmamaktadr. Eer öyle olsayd, korku ve benzeri psikolojik travma geçiren çocuklarn çounda kekemelik davrannn ortaya çkmas gerekirdi. Ancak, bunu söylemek, kekemelik ile psikolojik boyut arasnda bir ilikinin olmadn ifade etmek deildir. Kekemeliin inatç bir biçimde ileriki yalarda da devam etmesi, etkilenen kiinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyecektir. Örnein kekelemekten rahatsz olan bir örencinin bildii halde snfta parmak kaldrmamas, insanlarla konuarak etkileime girmekten kaçnmas gibi durumlar, kekemelik ile psikolojik boyut arasndaki ilikinin yönünü daha açk olarak göstermektedir.

Kekemelik, en çok 2-5 yalarnda ortaya çkyor

DSM snflandrmasnda da kekemelik olgularnn % 98inin 10 yandan önce görüldüü ifade eden Prof. Dr. Ahmet Konrot, Genelde kekemelik geliimin en hzl olduu erken dönemde, 2-5 yalarnda ortaya çkmaktadr. Daha sonraki yalarda (ergenlik-yetikinlik dönemlerinde) ortaya çkmas çok nadir bir olaydr dedi.

Kekemelik ileri yalarda ortaya çkabilir

leriki yalarda ortaya çkan kekemelik davranlarnn iki grupta ele alnabileceini belirten Prof. Dr. Ahmet Konrot, Birinci grupta da üç olaslktan söz edilebilir. Birinci olaslk, kökeni erken dönemde olmasna karn, ileri dönemlerde ortaya çkan kekemelik davranlardr. Baz durumlarda erken dönemde gözlenen ve terapi ya da kendiliinden geçen, artk fark edilmeyen kekemelik davranlarnn sonraki yalarda tekrar ortaya çkmas olasl da bulunmaktadr. Bir baka olaslk da kekemelik davranlarn içselletirmeyi ya da basklamay örenen kiilerin stres altnda bunu saklamay becerememeleridir.

Beyindeki fonksiyon bozukluklar yol açabilir

Konrot, kinci grupta ise kafa travmas, strok (inme), merkezi sinir sisteminin dejenerasyonu, beyin tümörü, beyin ameliyat, ilaç etkisiyle beyinde meydana gelen fonksiyon bozukluklar gibi durumlarda gözlenen edinilmi kekemelik olgular bulunmaktadr diye konutu.

Erken dönem kekemelik kendiliinden geçebiliyor

Kekemelie erken müdahalenin önemine iaret eden Prof. Dr. Ahmet Konrot, Aratrmalar geliimsel (erken dönem) kekemeliin balad andan itibaren alt ay ile iki yl içerisinde kendiliinden geçebileceini göstermektedir. Ancak, erken dönemde kekemeliin yönetimine yönelik hiçbir giriimde bulunulmamas halinde, kekemeliin inatç bir biçime dönüme, ileriki yalarda da devam etme olasl yüksektir. Kekemelie ne kadar erken müdahale edilirse, o kadar çabuk sonuç alnr. Ancak, bunun da kekemelik alannda bilgili, bu konuda klinik deneyimi olan dil ve konuma terapistlerinin önerileri, yönlendirmeleri ile mümkün olabileceinin unutulmamas gerekir. Doru yönetilmeyen kekemelik olgularnn kronik kekemelie dönüme olasl yüksektir uyarsnda bulundu.

Kekemelik terapisi önemli

Alnacak baz önlemlerle kekemelikle ba etmenin mümkün olabileceini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Konrot, kekemelik terapisinin önemine iaret ederek unlar söyledi:

Kekemelik bir hastalk olmad için tedaviden söz etmenin çok doru olmadn düünürüm. Bana göre kekemelik alannda çalan yetkin terapistleri, bireye ve özellikle erken dönem söz konusu olduunda çocuun ailesine yol gösterici olurlar ve onlara günlük yaantlarnda, kendi doal ortamlarnda bu sorunla nasl ba edebileceklerini, bu sorunu nasl yönetebileceklerini gösterirler. Kekemelik terapisi, gerek bireyin kendisine, gerekse çocuun ailesine, birincil bakclarna bireye özgü çözümler ve öneriler üretme sürecidir. O nedenle, sorun ayn da olsa, etkileri her çocuk ve her ailede farkl olaca için, terapi süreci bireye/aileye özgü olmak durumundadr.

Kekemeliin yönetimi imkansz deildir

Kekemelik bir kader deildir diyen Prof. Dr. Ahmet Konrot, Duruma hangi açdan, nasl yaklatnza bal olarak zamannda ve uygun biçimde ele alndnda, yönetilebilme olasl vardr. Yönetimi ve çözümü çou zaman zor bir süreci gerektirir, ancak imknsz da deildir diye konutu.

Ana Sayfaya Git