Kemik dostu vitamin ve minerallere sofranızda yer açın!

Her ne kadar sert ve dinamik bir doku olarak görünse de kemiklerimiz de yıpranıp zayıflayabiliyor. Özellikle yaş ilerledikçe hızlanan kemik erimesi beklenmedik bir anda, en küçük bir kazada kemik kırıklarına yol açabiliyor. Oysa kemik erimesine karşı gençken alacağımız basit önlemlerle, ileri yaşlarda da sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmamız mümkün.

Haberler 23.05.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Selami çakmak 50 yandan sonra yava yava kemik kütlemizde azalmalar meydana gelebilir. Bebeklik ve çocukluk çalarnda kemik salna katkda bulunulmas ileri yalarda oluabilecek kemik sal sorunlarn önleyebilir. Dengeli ve salkl beslenmenin yan sra kemiklerimize fayda salayan baz vitaminler ve mineraller de vardr diyor. Doç. Dr. Selami çakmak, dengeli ve salkl beslenme ile kemik salmza katkda bulunacak vitamin ve mineralleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

D VTAMN

Kemik sal için en önemli vitaminlerin banda D vitamini geliyor. Özellikle besin ile alnan kalsiyumun emilmesindeki katks büyük olan D vitamininin kemiin büyümesinde ve yapm-ykm dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksiklii olanlarda kemikte kolaylkla krlma, eilme ve bükülmeler olabiliyor.

D vitamini kaynaklar:

En iyi D vitamini elde etme yolu gün nda güne nlarndan faydalanmak. Balk ve balk ya da D vitamini açsndan zengin. Doal besin kaynaklarnda çok yaygn olarak bulunmamas nedeniyle D vitamininin ek olarak alnmas gerekebilir. çocukluktan balayp ileri yalara göre deimekle birlikte hekim önerisiyle günlük 600 ile 4000 IU arasnda D vitamini alnmas faydal.

KALSYUM

çocukluk ve ergenlik döneminde alnan kalsiyumun salkl bir kemik için gerekli olduu aikr. Vücutta kalsiyum depolarnn hep dolu tutulmas için kalsiyum içeren besinlerin yetikinlik döneminde ve ileri yalarda da tüketilmesi art. Yaplan bir aratrmaya göre çocukluundan bu yana yeterli kalsiyum alan kiilerde kemik erimesine bal krklar, yeterli kalsiyum almayanlardan yüzde 30 daha az görülüyor.

Kalsiyum kaynaklar:

1 porsiyon somon balnda 200 mg, 1 su barda süt içinde 200 mg kalsiyum bulunuyor. Salkl bir yetikinin günde 1000 mg. ileri yalarda ise günde 1200 mg kalsiyum almas gerekiyor. Damarlarmzda dolaan kalsiyum miktar yetersiz kalrsa, vücudumuz bu kalsiyumu yerine koymak için kemik depolarn kullanyor. Bu nedenle beslenme ile kalsiyum almna önem vermek gerekiyor.

FOSFOR

Fosfor ve kalsiyuma kemik salnn devam için çalan ikili savaç denilebilir. Bu iki mineral beraber alndnda sindirim sistemimizden emilmesi daha iyi oluyor. Ancak yaplan çalmalar; bol miktarda kafein almann kalsiyum ve fosforun barsaklardan emilmesini azalttn ortaya koyuyor. O nedenle ar kahve tüketiminden kaçnlmal.

Fosfor kaynaklar:

Koyu yeil yaprakl taze sebzeler, baklagiller ve badem gibi kuruyemilerde bol miktarda kalsiyum ve fosfor bulunuyor. Dengeli beslenme ile vücudumuz için gerekli günlük fosfor miktarn genellikle gdalardan aldmzdan ek bir takviye gerekmiyor.

K VTAMN

K vitamininin kemik olumasnda etkili bir görevi var. Son yllarda yaplan çalmalar, K vitamini eksiklii bulunan kiilerin kemiklerinde krk oluma riskinin daha fazla olduunu ortaya koyuyor. Özellikle menopoz sonrasndaki kadnlarn kemik salnn korunmasnda K-2 vitaminin koruyucu etkisi var.

K vitamini kaynaklar:

Yeil yaprakl taze sebzeler, süt ürünleri, maydanoz, yeil çay, kivi ve kuru erik K vitamini açsndan oldukça zengin. Ancak herhangi hastal nedeni ile kan sulandrc kullanmakta olanlarn doktorlarna danarak K vitamini desteine ihtiyac olup olmadna karar verilmeli.

C VTAMN

Normal kemik geliimin yaptalarndan birisi olan kolajenin olumasnda C vitaminin rolü büyük. Ayn zamanda vücutta antioksidan olarak da çalan C vitamini, kemiklerdeki ykmn önlenmesine de katkda bulunuyor. Yaplan bir çalma; ileri yalardaki erkeklerde C vitamini alnmas ile kalça kemiindeki krk oluma riskinin azaldn gösteriyor. Diyet ile alnmas tavsiye edilen günlük C vitamini miktar kadnlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg.

C vitamini kaynaklar:

Brokoli, karnabahar, turunçgiller, sivri biber, çilek ve kivide bol miktarda C vitamini bulunuyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Selami çakmak Saydmz vitamin ve minerallerin dengeli bir beslenme ile alnmas çok önemlidir. Her birinin birbiri ile etkileimde olduu ve birbirinin faydasn artrd göz önünde bulundurulduunda, yaammzdaki her alanda olduu gibi kemik salmzn korunmasnda da denge en önemli unsur olmaya devam etmektedir diyor.

Ana Sayfaya Git