Kemik erimesi erkekleri de etkiliyor

Kemik erimesi halk arasında sadece kadınlarda görüldüğü düşünülse de erkeklerde de görülebiliyor. Yaşlılık osteoporozu olarak tanımlanan kemik hastalığının özellikle 70 yaş üstü erkeklerde kemik erimesi olarak görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, “Kadınlar gibi erkekler de kemik erimesi açısından risk grubunda. Bu yüzden her iki cinsiyet grubu da düzenli kontrollerden geçmeli” açıklamasında bulundu.

Haberler 31.01.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kemik erimesi tedavi edilmediinde en büyük riskin krk olduunu ve balca üç yerde krk görülebildiini dile getiren ç Hastalklar ve Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli, Menopoz sonras dönemde 55 ya civarnda genellikle ön kol krklar, 60-65 yalara doru omurga krklar ve 70 ya üzerinde de kalça krklar görülebiliyor. Özellikle istatistiklere göre 65 ya üstünde yllk düme görülme skl yüzde 30-40 iken, 75 ya üzerindeki kiilerde bu oran yüzde 50lere kadar ulayor dedi.

EV, DÜMELER ENGELLEYECEK EKLDE DÜZENLENMEL

Özellikle ev içi ortam koullarnn dümeleri önleyecek ekilde düzenlenmesinin çok önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Öktenli, Örnein; ev içinde zeminleri her zaman kuru tutmak, koridorlara, banyo ve tuvaletlere destek alnacak tutamaklar koymak, kablo gibi yallarn taklmasna neden olabilecek materyalleri açkta brakmamak gibi basit baz önlemlerle riskler en aza indirilebilir eklinde konutu.

KAS ERMES ORTAYA çIKMADAN ÖNLENMEL

Gençlikte total vücut kütlenin yaklak üçte birini oluturan kas kütlesi, 75 yaa kadar yar yarya azalyor. Bu nedenle kas erimesinde önemli olan eyin ortaya çkmadan önlenmesi olduunu dile getiren Anadolu Salk Merkezi ç Hastalklar ve Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli, Bunun için de dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersiz ön plana çkyor. Hafif arlklar kullanlarak yaplacak kas dayankllk egzersizleri, hem kas - kan akmn hem de sinirsel uyarm düzenler. Sonuçta, düme riski önemli oranda azalr, hareketlilik ve bamsz yaama yetisi artm olur.

KEMK ERMESNDEN KORUNMANIN VE GENç KALMANIN 5 YOLU

Prof. Dr. çaatay Öktenli kemik erimesinin büyük salk sorunlarna yol açmamas için alnabilecek önlemleri 5 maddede sralad:

Fiziksel iyilik: Bilinçli ve dengeli beslenme alkanlklar gelitir, düzenli fiziksel aktivite yap.

Zihinsel iyilik: Beynini sürekli okuyarak, izleyerek, dinleyerek uyar, problem ve bulmaca çözerek zihinsel aktivitelerini canl tut. Hobi edinerek bo zamanlarn deerlendir.

Sosyal iyilik: Akraba ya da çevrendeki dier insanlarla iyi iletiim kur, topluma ve çevreye pozitif katkda bulunabilmek için çaba göster.

Manevi iyilik: Hangi yata olursan ol, sürekli hayatta bir amaç edin, güçlü etik deerlere sahip ol.

Duygusal iyilik: Bakalarna ve kendine kar olan hislerini, düüncelerini anla ve payla.

Ana Sayfaya Git