Kemik Erimesi Kırık Yaratır

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Gençlik döneminde tam dolmayan kalsiyum depoları ve yaşlandıkça azalan refleksler, ilerleyen yıllarda karşımıza kemik kırıklarını çıkarabiliyor. Bu durum da hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan çok fazla etkiliyor.

Haberler 18.09.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salksz beslenme ve hareketsiz yaam, birçok hastal beraberinde getiriyor. Gençlik döneminde tam dolmayan kalsiyum depolar ve yalandkça azalan refleksler, ilerleyen yllarda karmza kemik krklarn çkarabiliyor. Bu durum da hastay fiziksel, psikolojik ve sosyal açdan çok fazla etkiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Özsoy, ileri ya kemik krklar ve alnmas gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi.

Kemikleriniz zamana yenilmesin

leri yalarda görülen krklar, kemiklerin yapsal olarak zayflamasndan dolay osteoporoza yani kemik erimesine bal olarak meydana gelen krklardr. Kadnlarda 70, erkeklerde 80 yandan sonra daha sk görülmektedir. En çok dümeye bal el bilei krklar, omurgada, srtta oluan krklar ve genelde evde düme sonucu oluan kalça krklar görülmektedir.

D vitamini ve kalsiyum depolayn!

Kemik erimesine bal krklar önlemenin en önemli yolu, erken yalarda kiinin yeterli D vitamini ve kalsiyum almasdr. Genç erikin çada kalsiyum depolar yeteri kadar dolarsa ileri yata kemik erimesiyle karlama ihtimali azalmaktadr. Krklarn hzl bir ekilde kaynamas için vücudun 1 veya 1.5 gram kalsiyuma ihtiyac vardr. Günde 1-2 bardak süt içmek ya da süt ürünü tüketmek yeterli kalsiyum almamza yardmc olmaktadr.

Ev kazalarna dikkat!

Kemik erimesi olan ileri yataki bireylerde ev kazalarna çok sk rastlanmaktadr. Kiilerin görme kalitelerinin, yürüme dengelerinin yala bozulmas en temel nedenlerdir. Ev kazalarn önlemek için kiilerin yürürken yoluna çkabilecek objeleri ortadan kaldrmas, geceleri belli ölçüde klar açk tutmas ve eiklere dikkat etmesi gerekmektedir. Saçakl hallar, paspaslar kullanlmamal, gerekirse bir baston ile yürünmelidir. Yal hastalarda kemik erimesi tedavisi de oldukça önemlidir. Bu hastalarda basit ev içi egzersizler ve denge egzersizleri faydaldr. Kemik erimesini önlemek için yetikinlikte günde en az 10 bin adm atlmal, kiiye uygun spor ve fiziksel aktivite yaplmaldr.

Kalça krklarnda altn süre 48 saat

leri yalarda meydana gelen krklarn çou ameliyatla tedavi edilmektedir. Özellikle kalça krklarnda amaç hastay yeniden yürüyebilir duruma getirmektir. Kalça kr hayati aciliyeti olan bir krktr. Bu krklarda ameliyat için 48 saat geçirilmemelidir. Hayati bir akcier enfeksiyonu ya da eker hastal olmayan yal bir birey mümkünse 24 saat içinde deilse 48 saat içinde mutlaka ameliyat edilmeli, hasta en ksa sürede ayaa kaldrlp yürütülmelidir.

Sigaradan uzak durun

Yetikin hastalarda krklarn kaynamasn en çok geciktiren etken sigara kullanmdr. Özellikle yetikin bireylerde sigara kullanmndan dolay krk kaynamasnda gecikme görülmektedir. Hastada ar bir eker hastal, dolam bozukluu veya damarsal bir hastalk varsa kemiin kaynamas gecikmektedir. Hzl bir iyileme için öncelikle kaynamamann sebebi tespit edilmeli ve karlalan sorun giderilmelidir.

Ana Sayfaya Git