Kemik tümörleri büyüme ağrısı ile karıştırılabilir

Yumuşak doku ve kemik tümörleri toplumda, milyonda bir oranında görülüyor. Yumuşak doku tümörleri, kemik tümörlerine göre 2-3 kat daha fazla ortaya çıkıyor. Tümörler vücudun herhangi bir noktasında ya da kol ve bacaklarda da görülebiliyor. Özellikle erkeklerde ortaya çıkan hastalık, genetik faktörlerin etkisine bağlı olarak gelişebiliyor. Çocukluk çağında görülen kemik tümörleri ise belirtileri nedeniyle, büyüme ağrısı ile benzerlik gösterebiliyor.

Haberler 02.04.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Turan Aydn, kemik tümörlerinin sebepleri ve belirtileri ile tedavisi hakknda bilgi verdi.

Hiç belirti vermeyebilir

Kemik sorunlarnn en önemli nedenleri arasnda; gençlerde spor yaralanmalar, yanl beslenme, fiziksel aktivite azl yer almaktadr. leri yalarda görülen osteoporoz, osteomalazi gibi hastalklarda da yaygn kemik arlar olur. Bu evrede görülen kemik tümörü veya bunun metastaznn erken tansnda güçlük oluabilir. Belirti vermeyen iyi huylu kemik tümörleri, çocukluk ve gençlik dönemlerinde farkl nedenlerle çekilen röntgenlerde tesadüfen tespit edilebilir. Ar hissedildiinde ise ortopedi uzmanna bavurulmaldr.

Kemik tümörleri her yata görülebilir

Kemik tümörleri her yata görülebilen bir hastalktr. Özellikle çocukluk döneminde ortaya çkanlarn çok büyük bir çounluu, iyi huylu olarak kabul edilir. Gençlerde ve orta ya grubunda, kemiinden kendisinden kaynaklanan kanserlerin yan sra iyi huylu kemik tümörleri görülürken, ileri yataki tümörlerin önemli bir bölümü ise bir baka organ kanserinin metastaz olarak ortaya çkabilmektedir.

Büyüme ars deyip geçmeyin

çocukluk döneminde özellikle 10 ile 13 ya arasnda oluan kemik arlar, daha çok büyüme ars kabul edilir. Ancak vücudun her iki yannda da eit olan büyüme arlarndan farkl olarak tek tarafl gerçekleen arlar, tümör ars gibi kabul edilip çocuun da bu açdan deerlendirilmesi gerekir. çocuklarda görülen büyüme arlar, daha çok kemiin hzl gelitii ve uzad bölgelerde daha sk yaanr. Diz ve çevresinde her iki taraf da etkileyen arlarn dnda, gece uykudan uyandran sanclar, basit bir düme ile ortaya çkan krklarn ve ele gelen iliklerin de iyi deerlendirilmesi gerekir. Kemik tümörleri belirlendiinde, tümörün yaps ve vücuttaki etkisine bal olarak, ameliyatla tedavi ya da düzenli takip gerekebilir.

Geçmeyen kemik ars ikayetiniz varsa

Kemikte en çok görülen kemik kanseri türü, osteosarkom olarak adlandrlr. Yumuak doku tümörleri ise kemik tümörlerine göre 2-3 kat daha fazla ortaya çkmaktadr. çounlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çkan kemik kanseri, bacak ve uyluk kemiinin dize yakn, kolun ise omuz eklemine yakn olan bölümlerinde sklkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemii (pelvis), kürek kemii ya da çene gibi farkl kemiklerde de kemik kanserine rastlanr. Kemik tümörü balangçta fark edilemeyebilir. çounlukla sradan ancak uzun süre geçmeyen kemik ars ikayeti ile oraya çkar. Özellikle kaval kemii, kaburga gibi cildin hemen altndaki kemiklerde ikinliklere neden olabilir. Baz durumlarda ise kemik krlmalar ile kendini belli eder.

Bu belirtileri mutlaka dikkate al

Uzun süren kemik arlar ar kesiciler ile geçmiyorsa,

Uzun süre hissedilen arnn iddeti giderek artyorsa,

Kemik arsnn yan sra ilik ve kzarklk da fark ediliyorsa,

Ar bölgesinde ele gelen kitle ve sertlik gibi bulgular varsa,

Arnz, düme ya da çarpma gibi yaralanmalarla ilikili deilse,

Kemik arnza itahszlk, halsizlik, yorgunluk, ate, aksama ve döküntü gibi dier belirtiler de elik ediyorsa.

leri tan yöntemleri ile belirlenebiliyor

Kemik kanseri belirtileri fark edilir fark edilmez tedavi öncesi hastaln yaylmn belirlemek, olutuu bölgedeki tümörün boyutunu ve etkiledii dokular görebilmek pek çok tan yönetimine bavurulmaktadr. Baz vakalarda röntgen yeterli olmayabilir. Bu durumda bilgisayarl tomografi, MRG, kemik sintigrafisi, PET tarama ve akcier tomografisinden de yararlanlr. Tomografi kemikteki tüm ayrntlar görmek için kullanlrken, MRG ise yumuak doku, kemik içinden tümörün uzants ya da uzak noktaya yaylma riskini görebilmek için tercih edilir. Metastaz olup olmad ise kemik sintigrafisi ile belirlenir.

yi huylu kemik tümörlerinde cerrahi yönteme bavurmak yerine, düzenli kontrol ve takip çok daha önemlidir.

Ana Sayfaya Git