Kemoterapi Tatile Engel Değil

Kanser tedavisi gören hastalar ve yakınları için tatil planları hep soru işaretleriyle geçer. Enfeksiyon riskleri, kalabalık ortamlar, vücut direncinin düşmesi, kronik hastalıklar kanser hastaları için tatilde risk oluşturabilir.

Haberler 23.07.2017 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji Uzman Prof. Dr. Duygu Derin kanser tedavisi alan hastalar ve yaknlar için tatil yeri ve seyahati ile ilgili önerilerde bulundu.

AIRI KALABALIKTAN KAçININ

Kemoterapi baklk sistemlerini zayflatt için kanser hastalar daha kolay mikrop kapar. Bu nedenle kemoterapi görmekte olan veya kemoterapisi henüz bitmi kanser hastalar tatil yapmak için seçecekleri mekann temiz ve çok kalabalk olmamas önemlidir. Atelenme veya benzeri bir sorun halinde müdahale yapabilecek tbbi hizmete kolay ulalabilinmesi de önemlidir.

RAHAT BR ULAIM ARACI SEçN

Onlar çok yormayacak, rahat ve fazla kalabalk olmayan bir ulam arac kullanlmas önerilir. Kendi özel araçlar veya yol çok uzunsa, yolculuun ksa sürmesi açsndan, uçak uygundur.

MEYVE SEBZELER çOK Y YIKAYIN

Kanser tedavisi gören hastalarn iyi piirilmi, temiz hazrlanm ve sunulmu, açkta uzun süre bekletilmemi (Scakta yiyeceklerde kolayca bakteri ürer) yiyecekler tüketmeli. Açk büfe yemeklerinin üstü kapal olmaldr. Meyvelerin kabuklar soyulmal veya çok iyi ykandktan sonra yenmelidir. Salatalar nasl ykandndan emin deilsek alnmamaldr. Kremal tatllar scakta çabuk bozulur, uzak durulmas önerilir. Hazm kolay, sulu gdalarla beslenin.

MÜMKÜNSE GÜNELENMEYN

Kemoterapi almakta iken günee maruz kalnrsa ciltte leke oluabilir. Bu nedenle kemoterapi almakta olan hastalarn günelenmemeleri istenir. Mecburen günee maruz kalacaklar durumlarda ide yüksek koruma faktörlü kremleri kullanmalar önerilir.

HAVUZA DEL, DENZE GRN

Kemoterapi srasnda temiz denize girmekte saknca yoktur. Ancak havuza girmek mikrop kapmasna neden olabilecei için önerilmez.

BOL SIVI TÜKETN

Yaz mevsiminde kemoterapi alan hastalarn sv ihtiyac daha çok artar. Bu yüzden bol sv tüketmek çok önemli. çok scak saatlerde darda gezmeyip istirahat etme, güneten korunmak, darda bekletilmi, temizliinden kuku duyduklar gdalar tüketmemek gerekir.

Giysi ksmna terletmeyen ve üütmeyen, kemoterapi almakta ise güneten koruyacak ekilde vücudu kapatan giysiler tercih edilmelidir.

Ana Sayfaya Git