Kendi ilaçımızı ürettik!

Türk bilim insanları parkinson, alzaymır ve depresyon tedavisiyle ilgili ilaç üretti.

Haberler 27.12.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Atatürk Üniversitesinde, Tbbi Farmakoloji Anabilim Dal öretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Hacmüftüolu öncülüünde yürütülen çalmalar sonucu parkinson, alzaymr ve depresyonun tedavisinde kullanlacak ilaç üretildi.

Üniversite bünyesindeki çeitli anabilim dallarnn da destekleriyle 2013te laboratuvar ortamnda balanan çalmalarda parkinson, alzaymr ve depresyonun tedavisi için ilaç üretmek amacyla çalma yapld.

Denekler üzerinde olumlu sonuçlar verdii belirtilen milli ilaç ile ilgili beraberindeki bilim insanlar ile basn toplants düzenleyen Rektör Prof. Dr. Ömer çomakl, söz konusu ilacn Japonya ile ABDden uluslararas patentlerinin alndn aktard. lacn çok sayda çalma ve deney sonucu ortaya çktn, glutamat nörotransmitterin yüksek olduu beyin hücreleri üzerinde koruyucu etkisinin bulunduunu ifade eden çomakl, öyle konutu:

Tp fakültemiz, fen fakültemiz ile veteriner fakültemizin öretim üyelerinin ylladr üzerinde çalt bu ilaç, Türkiyenin bitkisel kaynakl olmayan, orijinal molekülü kefedilmi ilk ilacdr, klinik öncesi çalmalarla ilacn etkinlii de ispatlanmtr. Ürünümüz u an ülkemizde uluslararas patent haklarn elinde bulunduran, yeni sentez, orijinal ilk milli ilaç olma onurunu tamaktadr. Hayvanlar üzerinde yaplan deneylerde ürünün parkinson, alzaymr ve depresyon gibi salk problemlerinde deerleri ideal seviyelere düürdüü kantlanmtr.

- lk milli ilac üretmek gurur verici

çomakl, Atatürk Üniversitesinin 62 yllk köklü geçmii bulunduunu ve yurtta ilk milli ilac üretmenin gurur verici olduunu söyledi. nsanln ksa sürede ilaçtan yararlanmas salamay amaçladklarn anmsatan çomakl, öyle konutu:

Bu aamadan sonra klinik aamalar tamamlanacak, ilaç insanln hizmetine sunulacak. Beklentimiz, maddi olarak zor görülmesine ramen baz ksa yollarla çözülebilecek admlarn atlmas suretiyle klinik ilaç aratrmalarnn tamamlanmas, en ksa sürede ilacn dünya piyasasna çkmas ve ülkemizin, insanln bu ilaçtan faydalanabilmesidir. Bu yönde emek harcayan, gayret gösteren, baar ortaya koyan mesai arkadalarma huzurlarnzda ükranlarm sunuyorum.

- lacmz insanlar için umut olacak

Üniversitenin öretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hacmüftüolu da ilacn isminin belirlendiini fakat açklamann henüz erken olduunu dile getirdi.

laç ve etkenleri hakknda bilgi veren Hacmüftüolu, Bu bir ekip çalmasdr ve bu çalmalar yaparken bütün ekip olarak çok özverili olduk. Üniversitenin sunduu imkanlarla 2013 ylnda baladmz çalmalarda bugün uluslararas patentlerini aldmz ilacmz insanlar için umut olacak. dedi.

Ana Sayfaya Git