Kendiliğinden düzelen felçler daha büyüğünün habercisi!

Bazı felçler, kalıcı hasar bırakabilse de 24 saat içinde düzelen ve “geçici felç” denilen ataklara da dikkat etmek gerekiyor. Bu atakların büyük bir felcin habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, “Geçici felçler acil değerlendirilmeli ve büyük felci önleyici tedaviye başlanmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Haberler 06.02.2018 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, kendiliinden düzelen felçlerin dikkate alnmas gerektiini söyledi.

Konuma bozukluu felç habercisi olabilir

nmeyi Her ne sebeple olursa olsun beynin kanla beslenmemesi sonucu oluan nörolojik problemler, daha dorusu arazlar veya kayplar olarak tanmlayan alçini, unlar söyledi:

nmenin birçok çeidi olsa da en sk sebebi beyindeki veya boyundaki damar tkankl veya pht atmasdr. Bu pht damardan veya kalpten atabilir ve bunun sonucunda beyni besleyen damar tkayabilmektedir. nmenin en sk rastlanan ikinci sebebi de beyindeki damarlarn yrtlmas sonucu oluan beyin kanamasdr. Pht veya kanama sonucunda beyin hasar görmekte ve oradaki beyin hücreleri ksa bir zaman içesinde ölmektedir. Bu srada beynin hangi bölgesi hasar gördüyse beyin o ilevi yapamamakta ve hastada tek tarafl güçsüzlük, konuma bozukluu, görme bozukluu gibi ar kusurlar brakabilmektedir.

nmenin çou zaman ani balayan nörolojik araz ile belli olduunu ifade eden Dr. Celal alçini, En sk olarak konuma bozukluu, tek tarafl olarak kol veya bacakta güçsüzlük, görme kayb, bulant, kusma ile kendini belli etmektedir dedi.

Geçici felçlere dikkat!

Baz felçlerin kalc hasar brakabilse de 24 saat içinde düzelen ve geçici felç denilen ataklar olabileceini vurgulayan alçini, Bu ataklar büyük bir felcin habercisi olabileceinden acil deerlendirilmesi ve büyük felci önleyici tedavini balanmas gereklidir. nmelerin tekrarlama riski vardr. Kiinin, hiç inme geçirmemi birine göre inme geçirme ihtimali daha yüksektir uyarsnda bulundu.

nme merkezinin inme geçirmi veya geçirme riski olan hastalarn takip ve tedavi edildii özellemi bir nöroloji merkezi olduunu belirten Dr. Celal alçini, Buradaki hedef hastann inme geçirmesini önlemek, geçirilmi inmenin en az hasarla iyilemesine destek olmak ve tekrar inme geçirme riskini en aza indirmektir. nme Merkezi balca radyoloji, kardiyoloji, dahiliye/endokrinoloji ve fizik tedavi bölümleriyle beraber çalr dedi.

nme tedavisi

nme geçirmemi birinde balanan tedavinin birincil koruma veya primer profilaksi olduunu belirten, inmenin çou zaman ani balayan nörolojik araz ile belli olduunu ifade eden Dr. Celal alçini, Burada hekim hastaya gerekirse azdan kan sulandrc, tansiyon ilac veya kolesterol ilac gibi koruyucu ilaçlar balayarak hastay korumaya alr. nme geçirmi birine erken dönem damardan kan sulandrc verilebilecei gibi geç dönemde de çeitli kan sulandrclar ve destek tedavileri verilmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git