Kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacak 8 besin

Şehir hayatının yoğunluğu, iş stresi, kişisel sorumluluklar gibi pek çok etken gün içinde kendimizi mutsuz hissetmemize yol açabiliyor.

Haberler 14.03.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaolu, mutluluk veren besinler hakknda çarpc bilgiler verdi.

Doru miktarlar sizi daha çok mutlu eder

çou insan mutsuz ya da stresli olduunda daha çok yemek yeme eilimindedir. Özellikle stres altndayken çineme refleksiyle daha çabuk stres atmak için sert yiyecekler tercih edilmekte ya da daha fazla tatl tüketilmektedir. Bunlar haricinde fast food ve yal yiyecekler de kolay yoldan doygunluk saladklar için kiilere geçici bir mutluluk salayabilmektedir. Serotonin içeren yiyecekler enerji kayna ve mutluluk salayan besinlerdir ve kalorileri yüksektir. Örnein kuruyemiler, enerji verdikleri için beraberinde mutluluk da getirmektedir. Bunlarn fazla tüketimi enerji ve mutluluk artnn yan sra kilo artna da neden olabilmektedir. Bu yiyeceklerin geçici mutlulua sebep olduu akldan çkarlmamaldr. Geçici mutluluun artan kilolarla birlikte kalc bir mutsuzlua dönümemesi için bu gdalarn snrl olarak tüketilmesi büyük önem tamaktadr. Her skldnda ya da strese girdiinde bu gdalardan tüketmemek ofis çekmecelerinde, evdeki dolaplarda bu gdalardan fazla miktarlarda bulundurmamak gerekmektedir.

Öün atlamak mutsuzluk sebebi olabilir

Gün içinde ekerin dümesi de beraberinde mutsuzluu getirebilmektedir. Youn çalma temposu nedeniyle öün atlayan kiiler ekerleri dütüü için daha mutsuz olabilmektedir. Uzun süre yemek yemeyen ekeri düen kiiler ekeri hzla yükseltecek, paketli gdalara yönelmektedir. Bu nedenle kiinin hangi durumlarda yüksek kalorili attrmalklara yöneldiini fark etmesi önem tamaktadr. Böyle anlarda doru miktarda tüketildiinde kiiye kendine daha iyi hissettirecek salkl gdalar tercih edilmelidir.

Mutluluk veren besinler

1) BTTER çKOLATA: Tatl istediini dier çikolatalara oranla daha hzl keser. Kahvenin yannda küçük bir ya da iki kare bitter çikolata tüketmenin sakncas yoktur.

2) MUZ: Serotonin içerii yüksek olan bir meyvedir. Ara öün olarak günde 1 tane tüketilebilir.

3) CEVZ: Fndk, çi badem, fstk gibi kuruyemiler de seratonin açsndan zengin olsalar da ceviz bu konudaki en etkin kuruyemitir. Günde 2-3 ceviz tüketmek kiinin steresinin azalmasna ve kendini daha mutlu hissetmesine yardmc olabilir.

4) AY çEKRDE: Hem çineme refleksini harekete geçirmesi hem de yüksek serotonin oranyla stresi azaltan önemli bir yiyecektir.

5) KURU NCR: Serotonin içeren kuru meyvelerin banda kuru incir gelmektedir. Ara öünler tercih edilen kuru incir kan ekerini düzenleyerek kayg seviyesini azaltr.

6) BEZELYE: Ana öünlerden birinde bezelye tüketmek kiinin kendini daha iyi hissetmesini yardmc olmaktadr. Bezelye serotonin seviyesini yükseltmek için önemli bir kaynaktr.

7) PEYNR: Kahvaltda peynir tüketerek güne serotonin içeren bir öünle balamak ve gün boyu daha enerjik ve mutlu olmaya fayda salar. Miktar kilo artna neden olabilecek kadar çok olmamaldr.

8) TAHIL SALATALARI: Nohut, buday, fasulye, kinoa gibi tahl içeren salatalarn öünlerin birinde tüketilmesi stresle ba etmede kolaylk salayabilmektedir.

Ana Sayfaya Git