Kendinizi yorgun hissediyorsanız!

Yataktan kalktığınızda bile yorgun hissediyor, en basit günlük işlerinizi yapmakta zorlanıyor musunuz? Cevabınız evet ise demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Eczacı Ayşen Dincer, beslenmeyle karşılanamayan demir eksikliği gidermek için B12 ve folik asitle zenginleştirilmiş demir desteği kullanılmasını öneriyor.

Haberler 07.09.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde toplumun ortak ikayetlerinin banda yorgunluk geliyor. Birçoumuz sadece gün içinde deil yataktan kalktnda bile yorgun olduundan ikayet ediyor. ngilterede yaplan bir aratrmaya göre, günde ortalama dört kez yorgunluktan yaknyor ve günün üç saatini düük enerjiyle geçiriyoruz. Aratrmaya katlanlarn yüzde 39u yemek yapamayacak kadar yorgun olduklar için yemeklerini dardan söylediklerini belirtirken, egzersiz yapmak (%35), bulak ykamak (%33) ve elbise dolaplarn düzenli tutmak (%33) gibi davranlar ihml ettikleri görülüyor.

Yorgunluk kiinin ruh halini de bozuyor

OnePoll Aratrma irketi tarafndan yürütülen çalmaya göre, katlmclarn yüzde 41i bu yorgunluklarn gece uykusunu yeterince alamamalarna, yüzde 31i ise strese balyor. Dier sebepler olarak da yeme alkanlklar (%15), çocuklar (%9) ve kötü hava artlar (%29) gösteriliyor. Her 10 yetikinden 6s haftada en az bir gün, gün içerisinde uyumaya ihtiyaç duyuyor. Katlmclarn yüzde 43ü, yorgunluun etkilerinin bununla da snrl kalmayarak genel ruh hallerini de bozduunu ifade ediyor. Yorgunluk, yala paralel olarak artarken; 2020de pandemi koullar nedeniyle evden çalanlarn yüzde 55i, ofisten çaltklar döneme göre daha fazla yorulduunu belirtiyor.

Demir eksikliinin en sk görülen belirtisi yorgunluk

Eczac Ayen Dincer, yorgunluun kiiyi günlük yaamndaki en basit eyleri bile yapmaktan alkoyduuna dikkat çekiyor. Bu durumu önlemek için öncelikle yeme alkanlklarmz doru ekilde düzenlememiz gerektiinin altn çizen Dincer, öyle devam ediyor: Özellikle demir, B12 vitamini eksikliini gidermek de büyük önem tayor. Demir eksikliinin en sk görülen belirtileri arasnda yorgunluk, halsizlik ve saç dökülmesi geliyor. Demir, krmz kan hücreleri ve hemoglobin oluumuna, yorgunluk ve bitkinliin azaltlmas ile enerji oluum mekanizmasna katkda bulunur. Yine folik asit ve B12 vitamini de yorgunluk ve bitkinliin azaltlmasna yardmc olur. Eer youn bir temponuz olmad halde sk sk yorgunluktan yaknyorsanz, kendinizi halsiz hissediyorsanz bu durum demir eksikliinden kaynaklanyor olabilir.

Demir eksiklii ve demir eksikliine bal aneminin Türkiyede bata kadnlar ve çocuklar olmak üzere skça görüldüünü de söyleyen Dincer, beslenmeyle karlanamayan demir eksikliini gidermek için demir ve kan yapc B12, folik asit, çinko, bakr gibi yardmc vitamin-mineralleri içeren demir destei kullanlmasn öneriyor.

Ana Sayfaya Git