Kene müdahalesi

Doç. Dr. Yılmaz Zengin, kene vakaları hakkında uyarıda bulundu. Zengin, “Bizim açımızdan sevindirici olan, bu bölgedeki kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) ateş gibi bir hastalık taşıma ihtimalinin çok düşük olması. Bu kene grubu daha çok İç Anadolu ve Orta Anadolu bölgesinde sık görülmekte” dedi.

Haberler 18.06.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda bilinen adyla kene srmas olan Krm Kongo Kanamal Ate (KKKA) hastal, Türkiyede özellikle krsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanl müdahale sebebiyle KKKA; ate, halsizlik, itahszlk, kas ars, ba ars, bulant, kusma, ishal ve ar vakalarda kanama gibi bulgular ile kendisini gösterebiliyor.

24 SAAT KALDII ZAMAN BULATIRICILIK HTMAL ARTIYOR

Doç. Dr. Ylmaz Zengin, kenelerin normalde k aylarnda toprak altnda yaadn belirterek havalarn snmasyla birlikte toprak altndan çktn hatrlatt. Daha sonra özellikle hayvanlarla bulacl arttn aktaran Zengin, Hayvanclkla, çiftçilikle uraanlar ya da havalarn snmasyla birlikte piknie gidenlerde bu vakalarla karlaabiliyoruz. Bunlarda keneler vücuda yapt zaman mutlaka salk kuruluuna bavurmak öncelikli hedefimiz olmal. Ama hastaneye ulama imkanmz yoksa uygun ekilde çkarlmaya çallabilir. Keneler insan vücuduna yapp 24 saat kald zaman bulatrclk ihtimali artyor. Keneler kendileri direkt hastalk tamyor. Tadklar bakteriler ve virüsler araclyla hastalk oluturmakta. Eer ulamakta zorluk çekilecekse kene uygun bir ekilde çkartlmas gerekiyor dedi.

YANLI MÜDAHALE HASTALIK HTMALN ARTIRIYOR

Dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarda bulunan Doç. Dr. Zengin, Keneyi direkt ba ksmndan uygun bir pense ya da halk arasnda cmbz dediimiz ey ile tutup saa sola hafif hafif sallayarak kenenin brakmasn salayp çkarlmas gerekiyor. Yoksa üzerine sv sabun koyaym, keneyi ezeyim yapmamamz gerekiyor. Niye? Kenenin az ksm yapt için bastrdmz zaman kenenin içinde tad mikroorganizmalar insan vücuduna daha hzl nüfus edip, hastalk oluturma ihtimali daha fazla oluyor. Bizim açmzdan sevindirici olan bu bölgedeki keneler Krm Kongo Kanamal Ate (KKKA) ate gibi bir hastalk tama ihtimali çok düük oluyor. Bu kene grubu daha çok ç Anadolu ve Orta Anadolu bölgesinde daha sk görülmekte. Yine ii garantiye almak için en yakn salk grubuna bavurup krm Kongo atei açsndan deerlendirme yaplmas en uygundur diye konutu.

KENELER KKKAYA TEK DEL, BAKA HASTALIKLARA DA NEDEN OLUYOR

Uygun bir ekilde çkartldnda herhangi bir hastala neden olmadn ifade eden Zengin, En sk yaplan hata keneyi kendi imkanlaryla çkartrken hastalk olumasna sebep olabiliyor. Keneler sadece krm Kongo ateli hastala deil, baka hastalklara da neden olabiliyor. Biz, hastaneye bavurduu zaman hastadan keneyi çkaryoruz. Kan tetkikini alyoruz. Hastada semptom ihtimali var m, yok mu onu kontrol ediyoruz. Eer tam kan deeri normal ise, bulgusu yoksa, hastaya 10 gün boyunca dikkat etmesini tavsiye ediyoruz. Eer kendisinde ate, bulant kusma, ishal, bilincinde bozulma gibi deiiklikler olursa en yakn salk kuruluuna bavurmasn öneriyoruz. Hastaln yaklak 10 günlük balama ihtimali olduu için hastalar uyaryoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git