Kene teması sorgulanmalı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirterek, "Ateşli hastalıklarda öncelikle insanın aklına Covid-19 geliyor ama kene temasını da mutlaka sorgulamak gerekiyor” dedi.

Haberler 03.05.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Artvinin Ardanuç ilçesinde, 3 gün önce bahçede Emre Selim Geçiciyi (16) kene srmas sonucu yeniden gündeme gelen KKKA hastalna kar uzmanlar uyarlarda bulundu. Pandemi döneminde özellikle kalabalk ortamlardan kaçarak, doada vakit geçirmek isteyenlerin vücudu kapatan kyafetler tercih etmeleri, pantolon paçalarnn çoraplarn içine sokulmas ve kenelerin daha kolay görülebilmesi için açk renk kyafetler tercih etmeleri istendi.

KKKA MEVSM BALADI

Doç. Dr. Aydn, KKKAnn koronavirüsle benzer belirtiler gösterdiini belirterek, KKKA mevsimi balad. Biz nisan sonu mays balarnda KKKA hastalklar görüyoruz. Bu kenelerle bulaan bir hastalk. Kene tutunduktan sonraki 10 gün içinde ate, halsizlik, ba ars, vücut ars, ishal gibi ikayetlerle hastalar bavurabiliyorlar. Covid döneminde herkes köyüne, bana, bahçesine gitti. Bu dönemde tarlada, bada, bahçede oynayan çocuklar ve erikinlerde kene tutunmalar olabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var. Ateli hastalklarda öncelikle insann aklna Covid-19 geliyor ama kene temasn da mutlaka sorgulamak gerekiyor diye konutu.

EN YAKIN SALIK KURULUUNA GDLMEL

Dou Karadeniz Bölgesinde yüksek ate ikayeti olan çocuklarda kene tutunmasnn mutlaka deerlendirilmesi gerektiini söyleyen Doç. Dr. Aydn, Paçalar çoraplarn içerisine koyacak ekilde ve tüm vücudu saracak ekilde giyinmeli insanlar. Badan, bahçeden döndükten sonra mutlaka tüm vücut kene açsndan kontrol edilmeli. Kene tutunmusa kendileri deil en yakn salk kuruluuna giderek kenenin çkarlmas gerekiyor. Kene ne kadar erken çkarlrsa hastaln gelimesi ile ilgili önlem almakta gecikmemi oluyor. lk çocuk vakas Artvinden geldi. Ne yazk ki hastal ar geçiriyor ama yetikin bölümüne bavuran hastalarn olduunu biliyoruz. Bölgemizde Artvinden, Kelkit Vadisinden ve Giresundan hastalarmz oluyor. Bu bölgelerden bavuran ateli çocuklarda kene tutunmasn mutlaka sorgulamak gerekiyor. Hepimizin Covide younlat bu dönemde dier enfeksiyon hastalklarn da sorgulamakta fayda var dedi.

EMRENN SALIK DURUMU KRTK

Peynirli köyünde, Zeki- Gurbet Geçici çiftinin olu Emre Selim Geçiciyi 3 gün önce evlerinin önündeki bahçede kene srmt. Aile fertlerince omzundaki kene çkarlan Emre Selim, ilçedeki devlet hastanesine kaldrlmt. Kene srmasna bal KKKA hastalna yakalanan Emre Selim, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tp Fakültesi Farabi Hastanesine sevk edilmiti. Burada tedaviye alnan Emre Selim Geçicinin salk durumunun kritik olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git