'Kene ve koronavirüsle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz'

Prof. Dr. Mehmet Parlak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), Covid-19'a göre insanlarda daha ağır seyrettiğini ve bütün vücudu etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Parlak, "Depremler var diye evimize gitmemezlik etmediğimiz gibi kene var diye doğadan uzaklaşamayız. Virüs var diye insanlardan kaçamayız. Önlemleri alarak depremler gibi kene ve koronavirüsle de birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.

Haberler 22.05.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin KKKAy 2002 ylnda tanmaya baladn belirten Prof. Dr. Mehmet Parlak, alnan tedbirler ve uygulanan tedavilerle eskiye oranla hastala kar önemli bir yol alndn söyledi. Serviste 11 hastann tedavi gördüünü, nisan-mays döneminde yatan 40 hastadan 3ünün yaamn yitirdiini belirten Prof. Dr. Parlak, Durumu ar olan hasta yok. Onlar da ksa sürede evlerine dönecekler. Hastalara elimizden gelenin en iyisini, tbbn güncel bilgileri ile cevap vermeye çalyoruz ve sonuçta alyoruz. Krm Kongo Kanamal Atei, kronik hastal olmayanlar ve gençlerde daha iyi sonuç alyoruz diye konutu.

KORONADAN DAHA TEHLKEL

2020 Mart ayndan beri etkili olan koronavirüsün de önemli olduunu, ancak kene kaynakl Krm Kongo Kanamal Ateinin seyir itibariyle daha dramatik olduunu ifade eden Prof. Dr. Parlak, KKKA bir epidemidir, yani bilinen bir bölgede bilinen bir mevsimde hasta saylarnda art olur. Bölgesel olduu için ses getirmiyor. Aslnda koronadan daha tehlikeli. Korona dünyay ilgilendirmekte olduundan daha çok konuulmakta. Her iki etken ve oluturduu hastalk insann tüm vücudunu etkilemektedir. Ancak koronavirüs de akcierler öne çkmakta ve fazla etkilenmektedir. KKKAda ise benzer ekilde tüm vücudun damar sistemindeki endoteli etkilemekte ve kanamalara neden olmaktadr. nsan vücudundaki endotelin uzunluu ekvatordan daha fazladr. Dolaysyla kliniin arlk durumunu tahmin etmek zor olmasa gerek dedi

KENE VAR DYE BR YERE GTMEYECEK MYZ

Mevsim itibariyle insanlarn ba, bahçe ve ormanlarda gezmeye baladn kaydeden Prof. Dr. Parlak, Havalarn snmas ile birlikte insanlarmz ba ve bahçe ormanlarda gezmeye balamtr. Yeilliklerin bol olduu yerde oturup, yemek yemitir. Bunlar olmas, yani yapmamz gereken olaylar. çünkü yaam eklimiz bu. nsan, doayla bütünlemitir. Bundan dolay imdi kene var diye hiçbir yere gitmeyecek miyiz? Her zaman rahat gidebilirsiniz ama özellikle keneli bölgelerden dönüldüü zaman insann üzerini kene var m diye aramal. Henüz vücuda yerlemeden önce alp atmak lazm. Koronavirüs var diye insanlardan kaçamayz. Depremler ver diye evimize gitmemezlik etmediimiz gibi bu iki hastalk var diye doadan ve insanlardan kaçmak yerine önlemlerimizi alarak hayatmza devam etmeliyiz uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git