Kent Araştırmaları Enstitüsü'nden "Kovid-19 ve Şehirler" çalışması

Kent Araştırmaları Enstitüsünce hazırlanan "Kovid-19 ve Şehirler" analizinde pandemi süreciyle gelecekte şehirlerin nasıl şekilleneceği masaya yatırıldı.

Haberler 02.05.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Burcu Özüdurunun kaleme ald çalmada ehir, bütüncül olarak pandemi gündemiyle analiz edildi. Analizde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla ehrin mekansal ve sosyolojik yapsnda ne gibi deiikler olaca, kentsel yaam ve halk salna nasl yaklalaca, yeni kamusallk biçimlerinin nasl ekillenecei, kent merkezleri ve yerel ekonominin bu durumdan nasl etkilenecei, kentler ve iklim deiiklii ile ilgili tartmalarn nereye evrilecei, kentlerdeki sosyal sermayenin yeniden nasl ekillenecei gibi sorularn yantlar arand.

Salk Bakanlnn nisan aynn ilk yarsnda yaynlad vaka konumlar ile mahallelerin yol alarnn topolojik özelliklerinin karlatrld çalmada, yürünebilir yüksek younluklu mahallelerdeki vaka saylarnn yüksek olduu, ayn derecede yürünebilirlii az, younluu düük mahallelerde vaka saylarnn yüksek olduu tespitine yer verildi.

Salgnn yaylm hznn mahalleler ile balants daha yüksek, ziyaretçisi fazla ve ithalat ve ihracatn youn yapld kentlerde daha fazla olduuna iaret edilen analizde, u deerlendirme yapld:

EHR çALIMALARI

Bu durum ehir planlamann sürdürülebilir kentsel gelime için savunduu younluk kentsel yaamn canll ve sürdürülebilirlii için gereklidir ve younluk tasarlanmaldr ilkeleri ile aykr dümektedir. Yllardr kompakt kenti, toplu tamay, motorsuz ulam araçlarn savunan planclar bu kararlarn tekrar sorgulayacaklar.

Alveri merkezlerinde eski müteri hacmini görmenin kolay olmayaca vurgulanan analizde u ifadelere yer verildi:

Belki yeni bir tasarm, düzen, yeni bir güvende ve hijyenik hissettirme arac bulunacak. Örnein, polisin sokaklara girerken ate ölçmesi gibi ya da terör olaylarndan sonra AVMlerin giriinde bagaj ve çanta kontrolünün sklatrlmas gibi yeni bir önlem gelitirilecek.

klim deiikliinin en çok sorgulanacak konu olacana dikkat çekilen analizde unlar kaydedildi:

Kentlerin, kentsel yaamn ileyii ile ilikili seyahat ilikilerini tartmaya açmak mümkün olabilecek. Ayn halk salnda ortak fayda için el ele verilip toplu olarak kararlara uyulduu gibi iklim deiiklii için de el ele verilmesi gereklilii bir kez daha vurgulanacak. O zaman bugünkü toplumun ihtiyaçlar da düzenlenebildii gibi gelecek nesillerin ihtiyaçlar da dikkate alnabilmi olacak.

Ana Sayfaya Git