Kepçe kulak görünümü

“Kepçe” olarak tabir edilen kulakta şekil bozukluğu, sadece çocukların değil erişkinlerin de günlük yaşamlarını ve psikolojilerini olumsuz etkileyebiliyor. Kulaklardaki bu görünüm; çocuklarda sosyal çevrelerde dışlanma, alay edilme ve özgüven eksikliğine sebep oluyor. Erişkinler ise genellikle kulaklarını saçları ile kapatma yoluna gidiyor.

Haberler 20.02.2020 - 01:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR- Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Hasan Ylmaz, kulaklardaki kepçe kulak görünümü ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

6 aydan küçük çocuklar için kulak bantlama yöntemi çözüm olabilir

Otoplasti kulak kepçesindeki ekil bozukluunu düzeltmek veya kulaklarn daha iyi görünmesini salamak için yaplan cerrahi ilemdir. Kozmetik veya rekonstrüktif olarak yaplabilir.Kepçe kulak operasyonu kozmetik amaçl otoplastiye örnek olarak verilebilirken, yaralanma sonras bozukluklar rekonstrüktif otoplastiyle düzeltilir. 6 aydan küçük çocuklarda, kulak bantlama yöntemi ile kulaklarn kepçesindeki ekil bozukluunun önüne geçebilir.

Doal sonuç çok önemli

Kulak estetii, genellikle çocuklara uygulanmasna ramen her ya grubuna da yaplabilmektedir fakat okul çana balamadan yaplmas önerilmektedir. Hekimin hastay gerçekletirilebilecek hedefler açsndan doru bilgilendirmesi çok önemlidir. En doal ve simetrik sonuç için kulak yaplarnn ayrntl muayenesi yaplr. Tüm yüzün ve kulaklarn deerlendirilebilmesi için fotoraflar çekilir. Risk oluturabilecek yüksek tansiyon, kalc yara izlerinin olumasna yatknlk, sigara kullanma ve kanamaya yatknlk gibi durumlar ile ilgili hasta ile detayl bir görüme yaplr.

Yaplan kesiler görünmüyor

Kepçe kulak ameliyat hastann bireysel ihtiyaçlarna göre birden çok farkl teknikle yaplabilmektedir. Bu teknikler arasnda dikile ekil vermek, kkrdak esnekliini salamak için kkrdan yer yer inceltilip katlanmas veya fazlalk olan kkrdak ve yumuak dokunun çkarlmasdr. Kesi yerinin onarlmas sonrasnda yeniden ekillendirilmi kulak kepçesinin üzerine hafifçe baskl bir pansuman yaplr. Yaplan kesiler kulak arkasnda olduu için yara izi görünmez. Ameliyat sonras genellikle 1 gün hastanede kalnr.

Ameliyat sonras spor, küpe ve gözlükten uzak durun

Özellikle iki tarafl ameliyatlarn sonrasnda, tek tarafta iddetli bir ar olmas durumunda doktora bavurulmas gerekmektedir. Bu ar yara yerinde kan toplanmas gibi istenmeyen durumlarn belirtisi olabilir.Ameliyattan sonra pansuman birkaç gün kalr. Takip eden 1 hafta boyunca hem gündüz hem gece kafa band kullanlr. Birinci haftann sonunda dikiler kontrol esnasnda alnr. Sonraki 3 - 4 hafta sadece yatarken kulaklarn öne doru kvrlmalarn önlemek için kafa band uygulamasna devam edilir. Hastalarn ameliyattan sonra 2 hafta ar fiziksel aktiviteden uzak durmas gerekir. 3 hafta mümkünse gözlük kullanlmamas ve küpe taklmamas önerilir. Kontroller, doktorun uygun gördüü sklkta mutlaka gerçekletirilmelidir.

Ana Sayfaya Git