Kepçe kulaktan ameliyatsız kurtulmak mümkün!

Çocukların okula başladıklarında alay konusu olmalarına yol açarak psikolojilerinin bozulmasına sebep olan Kepçe Kulak, aslında erken teşhisle önlenebilecek bir sorun.

Haberler 07.12.2016 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her 20 kiiden 1inde gözüken bu problemin tedavisi ile ilgili bilgiler veren Kulak Burun Boaz Uzman Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altnta, Anne babalar çocuklarnn gelecekte kepçe kulak olmalarn istemiyorsa, bu sorunu fark ettiklerinde bebeklerinin doumundan itibaren ilk 3 ay içinde bir uzmana bavurmas gerekiyor. Kepçe kulak sorunu toplumda pek bilinmese de, yeni doan bebeklerde bir takm özel bandaj ve sarglama yöntemiyle ameliyata gerek kalmadan düzelebilmektedir dedi.

Kepçe kulak, toplumda yaklak yüzde 5 görülme sklyla en sk görülen kulak kepçesinin kafaya olan uzaklnn artmasyla ortaya çkan doumsal kulak ekil bozukluudur. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altnta, günümüzde lokal ya da genel anestezi altnda yaplan operasyonlarla düzeltilebilen kepçe kulak sorunu ile ilgili önemli bilgiler verdi:

çOCUKLARIN PSKOLOJSN NEGATF ETKLYOR

Genellikle her iki kulakta görülmekle birlikte nadiren tek tarafl olabilmektedir. Salk açsndan herhangi bir problem yaratmamakla birlikte psikolojik problemlere zemin hazrlayabilir. Özellikle okulda çocuklarn kendi aralarnda espri konusu haline getirebildikleri bir gerçektir. Bu durum, gelime çanda olan çocuklarmzn psikolojik geliimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, kepçe kulak sorunu sadece basit bir kozmetik problem olarak deerlendirilmemelidir.

SEBEB KULAK KIKIRDAININ AIRI GELM

Normalde, kulak kepçesinin üst ksmnn kafaya uzakl 2 cmyi geçmemelidir. Burnun uzun ekseni ile kulan uzun ekseni birbirine paralel, kulak kepçesinin üst kenar ile kan yanlarda bitim noktas ayni seviyede, kulak memesinin yüze yapma yeri ile burun kanatlarnn yüze yapma yerleri ayni seviyede olmaldr.

Kepçe kulak sorununda çounlukla, altta yatan problem kulak kepçe kvrmndaki yetersizlik ve kulak kkrdann ar gelimi olmasdr. Kendinizde ya da çocuunuzda bu ya da buna benzer bir problem olduunu düünüyorsanz, konusunda deneyimli bir kulak burun boaz uzmanna ya da estetik cerrahna danmalsnz.

LK 3 AY çOK ÖNEML

Yeni doan bir bebekteki kepçe kulak sorunu, kulak kkrda anneden geçen östrojen hormonu sayesinde ar yumuak olmasndan dolay ilk 3 ayda yaplan bandaj ve sarglama yöntemleri ile düzelebilmektedir. O yüzden ailenin bu konuda bilinçli olmas ve erken fark etmesi çok önemlidir. Ne zaman ameliyat gerekir? sorusuna cevap ise en erken 5 ya civar mümkün olmakla birlikte her yata yaplabilecei yönündedir. Lokal ya da genel anestezi altnda yaplabilen bu operasyon, ortalama 45 dakika süren ve çok ar olmayan bir cerrahi ilemdir. Sadece ameliyat iplii kullanlarak cerrahi kesi uygulanmadan neticeye ulalabilen teknikler de ekil bozukluunun hafif olduu hastalar için dier bir seçenektir.

TENSç BANDAJI TAKILIYOR

Her iki tedavi seçeneinde de; hastalar operasyon günü taburcu edilebilmektedir. Bu operasyonlar; geniz eti, bademcik ameliyatlaryla birlikte yaplabilir. Ameliyat sonras kulaklar 24-48 saat baskl bandajlarla sarl olarak tutulur. Daha sonra tenisçi bandaj dediimiz hastann kendisinin kullanabilecei kolaylkta bandaja geçilir. Tenisçi bandaj, bir hafta gece gündüz, takip eden 4-6 hafta sadece gece takldktan sonra braklr. Nadiren görülse de, ameliyat sonras enfeksiyon, kanama, ödem (ilik), asimetri bu ameliyatn komplikasyonlar arasnda yer almaktadr.

Ana Sayfaya Git