Ketojenik diyette, menünün dışına çıkılmamalı!

Ketojenik diyet; yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzeni olarak karşımıza çıkıyor.

Haberler 23.04.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkcü, ketojenik diyet hakknda önemli deerlendirmelerde bulundu.

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet, özellikle epilepsi hastal olan çocuklarda badam bir diyet türüdür. Bu yüzden de en çok üzerinde durulmas gereken konu ilaçlarla baar gösteremeyen deiik türdeki epilepsi nöbetleri üzerinde ketojenik diyetin baarlardr diyen Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkcü,

Journal Lancetde 2009 ylnda yaynlanan bir çalma, 54 çocuu kapsayan bir grupta %40 (28 çocuk) diyet ile birlikte nöbet saylarnda yüzde 50lik bir azalma deneyimlemilerdir. 54 çocuktan 5 tanesi, diyete baladktan sonra nöbet saylarnda yüzde 90lk bir azalma kaydetmilerdir. Bu çocuklarn tümü ilaca yant vermeyen epilepsi hastalaryd hastalklar iki farkl ilaçla da iyilememekteydi. Bunun yannda metobolik rahatszl olmayan kilo verirken duraksama evresine giren dirençli kilolarda ksa süre uygulanacak diyet türüdür eklinde konutu.

Epilepsili çocuklarn tedavisinde uygulanabilir!

Ketojenik diyet; erikin epilepsili bireylerde önerilmemektedir diyen Özden Örkcü,

laca dirençli epilepsisi olan çocuklarda ek tedavi olarak ketojenik diyet önerilebilir. Diyet her çocuun günlük enerji, protein ve sv gereksinmesini karlayacak ekilde çocuun ya, boyu ve kilosuna uygun olarak hazrlanr. ki veya üç ilaca yantsz olan epilepsiler DE olarak tanmlanmaktadr. DEde çkarlabilecek epileptik odak varsa epilepsi cerrahisi en iyi tedavidir; ancak böyle bir ans olmayan çocuklar için ketojenik diyet en iyi tedavi seçenei olabilir. Ketojenik diyete balamadan önce psikososyal olarak ailenin hazr olduunun belirlenmesi gerekir. Ailenin çocuuna ketojenik diyet uygularken rolünü anladndan emin olunmaldr uyarsnda bulundu.

Vitamin ve mineral takviyesi yaplmal

Dengeli beslenmede vitamin ve mineraller yeterliyken ketojenik diyette meyve, sebze, tahllar ve kalsiyum içeren gdalar kstlanm olduundan vitamin ve mineral eklenmesi gereklidir diyen Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkcü,

Ketojenik diyette kalsiyum ve D vitamini azdr ve epilepsili çocuklarda da D vitamini düzeyleri düüktür bu nedenle hem D vitamini hem de kalsiyum eklenmelidir. çinko, bakr, selenyum ve fosfor düük saptanrsa eklenir, normalse standart multi vitamin olarak verilir. Karbonhidrat olmayan veya az miktarda olan multivitaminler kullanlmaldr diye konutu.

Ketojenik diyette görülebilecek yan etkiler nelerdir?

Özden Örkcü, ketojenik diyette görülebilecek yan etkiler hakknda u bilgileri verdi:

-Kabzlk,

-Kemik erimesi (osteoporoz),

-Asidoz (kan pH deerinde düme),

-Kolesterol yükseklii,

-Böbrek talar,

-Karnitin eksiklii.

Ketojenik diyet uyguluyorsanz, bu uyarlara dikkat!

Üsküdar Üniversitesi NPSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkcü, ketojenik diyette uyulmas gereken önemli kurallar öyle sralad:

1.Diyet menüsü dnda hiçbir yiyecek tüketilmemelidir,

2.Menüdeki miktarlara doru uyum için yiyeceklerin tartlmas tavsiye edilir,

3.Yemek tabandaki bütün yiyecekleri silikon spatula ile syrlmaldr,

4.Öünlerin saatlerine uyulmaldr,

5.Günlük alnmas gereken sv miktarnn tüketilmesine dikkat edilmelidir,

6.Aile fertleri çocuun yannda baka yiyecek yememelidir,

7.Doktora danmadan hiçbir ilaç tüketilmemelidir,

8.Tüketilen ürünler gizli karbonhidrat içerebilir, etiket biligilerini dikkatli okunmaldr ve beslenme uzmanna danlmaldr.

Ana Sayfaya Git