Kilo sorunu olanlar dikkat; Kilo arttıkça koronavirüsle mücadele zorlaşıyor

OBEZ kişilerde koronavirüsün ağır seyrettiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, “Bu kişilerin hastaneye yatışları, hastanede kalış süreleri, yoğun bakıma kaldırılma olasılıkları daha fazla" dedi. Kilo varlığının enfeksiyonlar açısından riskli bir durum olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Uzun, bu kişilere uygulanan ilaçların dozlarını belirlemekte de bazı sıkıntılar yaşanabildiğini ifade etti.

Haberler 13.03.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde hazrlanan raporda, koronavirüs sebebiyle hastaneye kaldrlanlarn yüzde 78inin obezite ya da ar kilo sorunu yaad ortaya koyuldu. Yüksek kilonun kiinin saln birçok açdan olumsuz etkilediini belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, raporu deerlendirdi. Obez kiilerde eker, tansiyon ve damar hastalklarnn görüldüünü hatrlatan Dr. Ör. Üyesi Cengiz Uzun, Obez kiilerde koronavirüsün ar seyrettiini görüyoruz. Nedeni hem baklk sistemindeki skntlar hem altta yatan hastalklar. Ar obez kiilerin hastaneye yatlar, hastanede kal süreleri, youn bakma kaldrlma olaslklar daha fazla diye konutu.

OBEZ KLERN LAç DOZLARINI AYARLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Son yllarda Türkiyede de obezite oranlarnn arttn anlatan Dr. Ör. Üyesi Uzun, Amerikada obezite ciddi bir sorun. Türkiyede de rakamlar son yllarda artt. Türkiyedeki veriler çktnda bu konuyla ilgili çok daha net konuacaz. Ancak kendi gözlemlerim obez kimselerde bu hastaln ar seyrettii yönünde. Kilo bölü boyun karesiyle vücut kitle indeksi belirleniyor. Genellikle 25e kadar idealdir. 25-30 aras hafif kilolu, 30dan sonras ise obez olarak snflandrlyor. Kilo varl her zaman için enfeksiyonlar açsndan skntl. Kilolu olan kimselerde ilaç dozlarn ayarlamakta zorlanrz. laçlarn vücuttaki dalmn ayarlamak zor olur. Normalde 3 gram vermeniz gereken ilac kiloya göre 6ya kadar çkabiliyorsunuz. Böyle olunca hastann ilaca kar verdii yan etkilerle urayorsunuz. mmün sistem olumsuz etkiliyor deerlendirmesinde bulundu.

AZ YYP DAHA FAZLA ENERJ HARCAYACAIZ

Evde geçirilen süre boyunca kiilerin mutfakta daha fazla kaldn ve kilo aldn hatrlatan Dr. Ör. Üyesi Uzun, Yeni yiyeceklere merak sardk, daha fazla yemee baladk ancak bunlar yakacak ortam bulamadk. Yürüyüümüzü bile maskeli yapmak durumunda kaldk. Bunlar bizim için dezavantaj oluturdu. Ancak mümkünse evde baz hareketleri yapmamz, mesafemizi koruyarak yürüyü yapp en azndan daha fazla enerji yakmamz gerekiyor. Yani aldmz harcadmzdan fazlaysa kilo alrz. Daha az yiyip biraz daha fazla harcayacaz dedi.

MUTANT VRÜSE DKKAT

Baz bölgelerde açlma salandn ancak kiilerin bireysel önlemlerine dikkat etmesi gerektiini belirten Dr. Ör. Üyesi Uzun, Belli bir açlma saland ama her an kapanabiliriz, buna çok dikkat etmek gerekiyor. Eer kapanma istemiyorsak tüm uyarlar ciddiye almalyz. Maskemizi çkartmayacaz, ellerimizi dezenfekte edeceiz, sosyal mesafeye uyacaz. Dardaki kafelerde oturabiliriz ama yarn oralar da kapanrsa hiç oturamayacaz. Kimseyi zorlamadan sosyal mesafemize uyarak yaantmz sürdürelim. Mutant virüsün daha fazla kiiyi enfekte edebilme özellii var. Bu da vakalarn katlanarak artaca anlamna geliyor. Bize a için zaman tannmas gerekiyor. Ay tamamladktan sonra çok daha rahat edeceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git