Kilo verirken kasınızdan yemeyin!

Deniz sezonunu açmaya sayılı günler kala, spor salonları ve egzersiz yapmaya uygun açık alanlar her zamankinden çok daha fazla dolup taşıyor!

Haberler 13.05.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fit bir vücut için egzersizin yan sra, beslenme, uyku ve su tüketimine dikkat edilmesi gerektiinin altn çizen Yaam Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, kas gelitirmek ve egzersizde maksimum performansa ulamak için önemli ipuçlar verdi.

Havalarn snmasyla birlikte kaln giysilerin arkasna saklanan fazla kilolar görünür olmaya balad. Buna bir de deniz sezonunun yaklamas eklenince, spor salonlar, açk alanlar ve yürüyü parkurlar, yaz fit bir vücutla karlamak isteyenlerle dolup tayor. Her ne kadar, salkl bir görünüm için egzersizin sadece yaz mevsimi öncesine deil, tüm yla yaylmas gerekse de, son anda vücuda diyet ve sporla ar yüklenip zarar vermemek adna atlmas gereken baz admlar bulunuyor. Salkl bir yaam için düzenli egzersiz, dengeli beslenme, kaliteli uyku ve yeterli su tüketiminin önemine deinen Aksoy, bu dört maddeden birinin eksik kalmas durumunda, özellikle kas gelitirici antrenman yapanlarn salk sorunlaryla karlaabileceinin altn çiziyor.

Vücuttaki kas kitlesinin artmaya balamasyla birlikte su ihtiyacnn da artacana dikkat çeken Diyetisyen Canan Aksoy, yaklan her bir kaloriye karlk bir mililitre su tüketilmesi gerektiini söylüyor. Aksoy, kas gelitirmek ve egzersizde maksimum performansa ulamak için gerekli ipuçlarn ise öyle sralyor:

KLO VERRKEN

Egzersizden 1 - 1,5 saat önce karbonhidrat arlkl bir öün tüketin, asla aç kalmayn.

Egzersiz programnz sabah saatlerindeyse, kahvaltnzda ekmek bulundurmay ihmal etmeyin.

Kahvaltdan önce veya akam i çknda spor yapacaksanz, karbonhidrat açsndan zengin olan meyve, kuru meyve, süt ve yulaf ideal seçimlerdir.

Egzersizden önce su içmeme yanlna dümeyin, tam aksine bol bol su için.

Su içmeye egzersiz esnasnda da devam edin. Her yarm saatte bir bardak su içmek hem performansnz artrr hem de vücudunuzdan toksinlerin atlmasna yardmc olur.

Egzersizin ardndan ilk bir saat içinde yasz et, tavuk, balk gibi yasz protein kaynaklarna, makarna, ekmek, çorba gibi bir karbonhidrata ve salata veya meyve gibi antioksidan zengini besinlere sofranzda yer açn.

Egzersizden sonraki ilk bir saat içinde idrar çknz varsa, egzersiz srasnda yeterli miktarda su tüketmisiniz demektir. Aksi durumda ise, böbreklere ar yük binmesi, vücut scaklnn yükselmesi gibi olumsuz durumlarla kar karya kalabilirsiniz.

Egzersizden sonra su tüketimine devam edin. Böylece hem itahnz kontrol altna almanz kolaylar hem de egzersiz srasnda su kaybnz olduysa, bunu yerine koyabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git