Kilo vermenin dayanılmaz hafifliği

Kilo vermeyi düşünürken, çoğu kişide "ideal" vücut ağırlığı ya da nihai bir kilo kaybı hedefi vardır. İnsanlar, düzinelerce kilo vermedikçe daha sağlıklı olmayacaklarını düşünürler.

Haberler 22.09.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Halil Cokun, mütevazi bir ekilde kilo vermenin genel anlamda salmz nasl etkileyecei konusunda u bilgileri verdi:

KOLESTEROL

LDL olarak da adlandrlan kötü kolesterolümüzü düüren ilaçlar mevcut olsa da doktorlar ve hastalar HDL olarak adlandrlan iyi kolesterolü artrmann (birkaç puan bile olsa) ne kadar zor olduunu bilirler.

Yüzde 5-10 orannda bir arlk kayb HDL kolesterolünde be puanlk bir arta neden olabilir. Bu, HDLyi yükselterek, bir bireyin kalp hastal gelitirme riskini düürebilir. Erkekler için 40 mg / dlden fazla ve kadnlarda 50 mgdan fazla HDL kolestrolü kalp hastalklarna kar koruyucu görevi görür.

Kanda yüksek miktarda zararl dier ya benzeri parçacklar var. Bunlara trigliseritler denir. Yüksek miktarda trigliseritleri olan insanlar, dier sorunlar arasnda kalp krizi ve felç riski altndadr. Normal seviyenin 150 mg / dlnin altnda olmas gerekirken, 200 mg / dlnin üzerindeki herhangi bir miktar yüksek kabul edilir.

Vücut arlnn yüzde 5-10unu kaybetmenin trigliseridlerde 40 mg / dllik bir düüe sebep olduu gösterildi ki bu önemli bir düütür. Bu seviye, ar alkol almnn azaltlmasnn yan sra, egzersiz yaplarak, konsantre ekerler, karbonhidratlar ve yalar için düük bir diyet uygulayarak daha da geliebilir.

YÜKSEK TANSYON

Fazla vücut arl, hipertansiyon vakalarnn yaklak yüzde 25-30unu oluturur. Artan vücut arl hemodinamik anormalliklere ve kan basncnn yükselmesine neden olan dier deiikliklere neden olur. Yüzde 5-10luk bir kilo kaybyla hem sistolik hem de diyastolik kan basnc ortalama 5 mmHg azalr. Sebzeler, meyveler yiyerek ve az yal süt içerek, tuz kstl bir diyet yaparak, bu kilo kayb potansiyel olarak daha da yükseltilebilir.

DYABET

eker hastaln taramak ve tedavisini izlemek için kullanlan laboratuvar belirteçlerinden birine Hemoglobin A1C ad verilir. Bu belirteç normal seviye 6.5in altnda olmaldr. Aratrmalar, yüzde 5-10 kilo vermenin bu iaretleyiciyi ortalama yar yarya azaltabileceini gösteriyor. Bu, baz anti-diyabetik haplarn kan ekerleri üzerindeki etkisine yakndr.

NSÜLN DRENC

Kilo art ile görülen bir baka durum, insülin direnci ad verilen bir fenomendir. Bu bozuklukta, pankreas insülin ad verilen hormonu normalden daha fazla üretir. nsülin kan ekeri düzeylerini normal tutmaktan sorumludur. Bu durumda, dokularn insülin etkilerine kar dirençli olduu için yüksek düzeyde insülin gerekir.

Birisi insülin direncine sahip olduunda, kandaki yüksek insülin seviyesi, özellikle bel bölgesinde, anormal kolestrole, bazen erkeklerde saç dökülmesine, ksrla ve kadnlarda hormon düzeylerinde belli bir deiiklie neden olur. Yüzde 5-10 orannda kilo kaybnn, insülin düzeylerini önemli ölçüde düürdüü ve bu nedenle bu koullarn tersine çevrilmesine yardmc olduu bulunmutur.

UYKU APNES

Obstrüktif uyku apnesi, ar miktarda horlayan ya da uyku esnasnda yeterli miktarda hava teneffüs edemeyen hastalarda sklkla tehis edilen bir uyku bozukluudur. Bunun nedeni, uyku esnasnda duraklamalar ve solunum boluklardr. Bu hastalk yetersiz oksijenasyona neden olur. Bu, gün boyunca yorgunluk ve uyku haline neden olur. Ayn zamanda, baz hastalklarn tedavi, örnein hipertansiyon gibi, süresini uzatr.

Uyku apnesi ortaya çktnda, kandaki oksijen seviyeleri uyku srasnda çok düüktür ve CPAP ad verilen bir solunum cihaz kullanlmas gereklidir. Yüzde 5-10luk bir kilo kaybnn uyku apnesini düzeltebilecei ve bazen apne çok iddetli olmad taktirde hastalar CPAP solunum makinesinden kurtarabilecei ihtimal dahilindedir. Bu, bazlar için büyük bir baardr, çünkü bir CPAP kullanmak hayat kurtarcdr, ancak bunu kullananlar tarafndan sklkla hantal olarak alglanmaktadr.

LTHAP

Fazla arln insan vücudundaki hücrelere etkisini inceleyen çalmalarda, ya hücrelerinin ve özellikle de abdominal ya hücrelerinin, kan damarlarnda iltihaplanmaya neden olan çok sayda madde ürettii görülmütür. Bu enflamasyon daha sonra plaklara ve phtlara neden olabilir ve kalp atm hzn etkileyerek kalp krizine neden olabilir. Kilo kayb yüzde 10 düzeyine ulatnda, kan dolamndaki iltihaplanmaya neden olan maddelerin seviyeleri önemli ölçüde düer ve bu nedenle vasküler hasar riski de azalr.

Bütün bu faydalar yüzde 5-10 gibi düük bir orandaki kilo kaybyla ortaya çkar. Nihai olarak kalp krizi veya felç geçirme ihtimalini de önemli ölçüde azaltr. Ilml bir arlk deiimi halihazrda muazzam salk yararlarna neden olmaktadr.

Ana Sayfaya Git