Kilo vermeyi önleyen 6 hastalık!

Haftalardır diyet yapmanıza rağmen yine de kilo veremiyorsanız, dikkat! Tartı ibresinin hala aynı rakamı göstermesinin nedeni beslenmenizde yaptığınız bir hata değil, hastalık olabilir!

Haberler 23.12.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz bu nedenle ne yaparsanz yapn kilo veremiyorsanz bir uzmana bavurmanz gerektiini belirterek, çünkü baz hastalklar kilo vermeyi önleyebiliyor veya hzla kilo almaya sebep olabiliyor. Uzman yardmyla kilo verememenin altnda yatan etkenin bir hastalk olup olmad tespit edilebiliyor. Eer altta yatan neden bir hastalksa doktorunuzun önerdii ilaçlar, diyetisyenin size uygun oluturmu olduu tbbi beslenme program ve düzenli sporla hem salkl hem de daha hzl kilo verebilir, diyet yapmyorsanz kilonuzu koruyabilirsiniz diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz kilo vermeyi önleyen hastalklar anlatt, önemli bilgiler verdi.

Hipotiroidi

Tiroit, boynun ön ksmnda bulunan, metabolizmay dorudan kontrol eden farkl hormonlar üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalnda tiroit bezi düzgün çalmyor. Sonuç olarak, yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretiliyor ve metabolizma yavalyor. Metabolizma yavalarsa zayflamak oldukça güçleiyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz bu nedenle hipotiroidi hastal olan kiilerin genellikle kilo aldklarn söyleyerek, Depresyon, yorgunluk, eklem ars, kas ars, halsizlik, azalm tat, krlgan saç ve trnaklar hipotiroidinin dier belirtilerini oluturuyor diyor.

Cushing Sendromu

Kortizol, adrenal bezleri tarafndan üretilen önemli bir hormon. Ya, protein ve karbonhidratlarn enerjiye dönümesine yardmc oluyor. Cushing Sendromu, kortizolün ar üretilmesi veya kortizolün anormal regülasyonu ile karakterize edilen metabolik bir hastalk. Vücutta çok fazla kortizol olmas, özellikle vücudun orta bölümünde, yüzde, srt üstünde ve omuzlar arasnda ar kiloya neden olabiliyor. Cushing Sendromu kilo vermeyi zorlatrmann dnda ek olarak yara iyilemesinde gecikme, yorgunluk, kaslarda güçsüzlük ve ba ars gibi problemlere de sebep olabiliyor.

nsülin direnci

Glikoz, sindirim sisteminden kan dolamna doru ilerleyerek pankreastan insülin salnmn uyaryor. Normalde, insülin glikozu balyor, hücrelere ve dokularn enerji için glikoz kullanmasna yardmc oluyor. Glikoz kan dolamnda azaldnda, pankreastan insülin salnm durduruluyor. nsülin direnciniz varsa, hücreler insülin hormonun hareketine iyi yant vermiyor. Sonuç olarak, bu hücreler glikozu düzgün ekilde almyor ve kan dolamndaki glikoz seviyeleri yüksek kalyor. Sürekli yüksek glikoz seviyeleri de pankreastan insülinin sürekli salnmasn tetikliyor. Bu durum kan dolamnda ve enerji açl olan hücrelerde yüksek insülin ile glukoz düzeylerine neden oluyor. Sonuç; kilo kaybn engelleyebilecek açlk art ve alnan kilolar.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu dourganlk çandaki kadnlar arasnda sk görülen hormonal bir bozukluk. Bu hastaln ismi boyutlar artm yumurtalklarn d yüzeyindeki çok sayda küçük kistlerden oluuyor. Adet döngüsünde düzensizlik veya uzam periyodlar, tüylenmede art, akne ve obezite bu sendromda sklkla görülen problemler. Polikistik Over Sendromunun kilo artna etkilerinden biri insülin direnciyle oluyor. nsülin direncine ek olarak yumurtalklarda üretilen testosteronun artmas da kilo artn etkiliyor.

Kanszlk (anemi )

Mineral olarak demir, vücudumuzun her bir hücresinde kullanlyor. Krmz kan hücrelerinde oksijen tanmasn salamasnn yannda birçok enzimin yaamsal parçasn oluturuyor ve sistemimizdeki pek çok önemli biyolojik ilemi de balatyor. Özellikle kadnlarda sk görülen kanszlkta, vücutta demir düükken, metabolizmann taleplerini karlayacak kadar enerji toplamak daha zor oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz bunun sonucunda yorgunluk, uyuukluk ve sinirlilik problemleri geliebildiini belirterek, Yorgunluk nedeniyle fiziksel hareketlerde azalma, enerjiyi arttrmak için de daha fazla gda tüketimi olabiliyor. Bu durum da kilo artna yol açabiliyor diyor.

Hormonel bozukluklar

Metabolizma her kiide farkl çalyor. Bu farkllk çevresel etmenler, genetik yap ve hormonlara bal olarak oluuyor. Hormonlar büyüme, gelime, üreme gibi olaylar kontrol etmesinin yan sra metabolizmay da etkileyerek kilo almay veya kilo kaybn kontrol ediyor. Tiroit ve insülin hormonunun dnda leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, ghrelin gibi hormonlar vücudun denesini salyorlar. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz bu hormonlarla ilgili bir bozukluun ortaya çkmas halinde metabolizma etkilenecei için diyet yaplsa bile kilo vermenin güçleebileceine iaret ederek, Anormal itah artlar, açlk- tokluk mekanizmasnda bozukluklar, adet düzensizlikleri, salksz besin tercihleri, uyku bozukluklar, vücutta ilikler ve arlar görülebiliyor. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkileyebiliyor, kilo kaybn önleyebiliyor diyor.

Ana Sayfaya Git