Kiloda 8 altın öneri

Yaz mevsimi yaklaşırken hızlı zayıflamak, daha ince görünmek amacıyla şok diyetlere başvuranlar dikkat!

Haberler 26.05.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz Salkl diyet; kiinin yandan metabolizmasna ve salk durumuna dek Adan Zye kiiye özgü olmaldr. Bir kiiye fayda salayan diyet, dier kiiye tam tersine zarar verebilir. Hal böyleyken; kulaktan dolma bilgilerle ksa sürede hzl kilo verme uruna bavurulan ok diyetler tam anlamyla tehlike saçyor! Özellikle de pandemi sürecinde ok diyetlerle vücudumuzu ihtiyac olan protein, vitamin, mineral ve antioksidanlardan yoksun brakmak bakln çökmesine ve hayati riske yol açabiliyor diyor. deal vücut arlna gelmenin ve bunu korumann baz temel kurallar olduunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, yazn ideal kilo için 8 kural anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

UYKUNUZU DÜZENE SOKUN

Son yllarda yaplan çalmalar; ksa uyku süresi ile birçok hastalk arasnda iliki olduunu ortaya koyarken, yetersiz uyumann kilo kaybn zorlatrdn, kilo almay da kolaylatrabildiini gösteriyor. Bunun bir nedeni yetersiz uykunun itah hormonlar üzerindeki etkisi! Yetersiz uyuduunuzda tokluk sinyallerini yollayan hormon daha az çalyor. Ayrca az uyumak yemek için ayrlabilecek süreyi arttryor, gece attrmalarna yol açabiliyor. deal uyku süresini 6-8 saat olarak düünebilirsiniz.

MUTLAKA GÜNDE 2 LTRE SU çN

Vücudu susuz brakmak vücudun çalma sisteminde aksamalara neden olur. Ba ars, zihinsel ve fiziksel performansta düü, yanl giden açlk sinyalleri bu aksaklklardan bazlar. Hem bu problemlerle karlamamak hem de sindirimi ve emilimi kolaylatrmak, daha rahat tokluk salamak için mutlaka 8-10 bardak su içmek gerekiyor. Suyunuzu scak veya souk içmenizin kilo vermeyi hzlandrma üzerine herhangi bir etkisi yok.

SEBZELER SOFRANIZDAN EKSK ETMEYN

Vitamin, mineral, posa kayna sebzeler sofralarn olmazsa olmaz olmal. Tüm öünlerinize mutlaka sebze ekleyin. Sebze tüketmek baklnz güçlendirecei gibi, gün içerisinde hem tok tutacak hem de vücudunuzdan ödemlerin atlmasna fayda salayacaktr. Sebzeleri; salata, sote, halama, zeytinyal olarak tüketebilirsiniz.

ç KURUYEM YYN

Ceviz, badem, fndk gibi kuruyemiler tüketmek kaliteli ya almanz salar ve tokluk süresini uzatr. Ayrca kötü kolesterolün dümesine yardmc olur ve kalp koruyucu özellik gösterir. Kavrulmu kuruyemiler daha yal ve tuzlu olaca için yediiniz kuruyemilerin çi olmasna dikkat edin. Bir avuç çi kuruyemi kahvaltda veya ara öünlerde çok iyi alternatif olacaktr. Ancak ar tüketimden kaçnn.

AYAKÜSTÜ ATITIRMAYIN

Ayaküstü attrmak neyi ne kadar yediinizi fark etmenizi engeller, hzl yemek yemenize neden olabilir. Hzl yemek ise tokluk hissine ulamanz zorlatrr. Yiyeceklerinizi küçük tabaklara, küçük kaselere koymanz ne yediinizi görmek, daha yava yemenizi salamak, daha çabuk doymak için ve dolaysyla kilo vermeyi kolaylatrmak için önemli bir taktiktir.

HAREKET ART!

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz Pandeminin hayatmza girmesi ve evde geçirdiimiz sürenin artmasyla birlikte fiziksel aktivite düzeyimiz hiç olmad kadar dütü. Öte yandan evde hareketi arttrmann yollar, online dersler, spor videolar çok çeitlendi ve eriilebilirlii artt. Evde veya darda mutlaka hareketinizi arttrmalsnz. Dünya Salk Örgütü yaynlad son fiziksel aktivite raporunda yetikinlere salk yararlar için haftada 150-300 dk hareket etmeyi öneriyor. Evde veya darda düzenli tempolu yürüyü, ip atlamak, pilates, yoga, dans gibi sevdiiniz herhangi bir fiziksel aktiviteyi hayatnza dahil edin.

BAHARATLARIN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Zencefil, zerdeçal, karabiber, pul biber, tarçn gibi baharatlarn bakl güçlendirmek, kan ekeri kontrolünü salamak, itah dengelemek, kilo vermeyi hzlandrmak üzerine farkl ve çok yönlü etkileri var. Günlük tuz tüketimi için önerilen günlük miktar 5-6 gram iken yaplan çalmalar bizim ülkemizde günlük tüketimin 15 gram civarnda olduunu gösteriyor. Baharat kullanmak; tuzu azaltmaya da yardmc olacaktr.

YEMEK YERKEN YAVALAYIN

Yemek yerken yavalamaya çaln, çineme saysn arttrn. çalmalar, yeme hz azaldkça yani çineme says arttkça yediimiz yemein miktarnn azaldn ve yemek sonras tokluun arttn gösteriyor. yaparken, çalrken, bir eyler izlerken yemek yemektense yemee belirli bir zaman ayrmanz ve her lokmadan sonra çatal, ka brakmanz yavalamaya yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git