Kilolu İnsanlar İş Hayatında Negatif Ayrımcılığa Maruz Kalıyor!

Psikolog M. Bülent Baykal kilo sorunlarının insan psikolojisi üzerinde etkilerini ve toplum tarafından yapılan değerlendirmeleri anlattı.

Haberler 13.09.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüze batl ülkelerde ve bizim gibi gelimekte olan ülkelerde kilolar çok yüksek olan insanlarn özellikle de kadnlarn negatif ayrmcla uradklarn vurgulayan Baykal, psikologlarn birçok ülkede gerçekletirmi olduu ar kilolu insanlarn bakalar tarafndan nasl deerlendirildiklerine dair yaplan incelemelerini anlatt.

Baz i ortamlarnda insanlar ar kilolar sebebi ile terfi alamamaktadr

çamzda istisnasz herkesin kilolaryla sorunlar var. 20nci yüzyln sonlarna doru insanlarn beyinlerine kaznan düünce zayf olmak eittir salkl olmak ve beenilmek ve toplumca daha kolay kabul edilmektir. Bundan birkaç yl önce, tannm bir i adam, entelektüel yetenekleri üstün olmasna ramen, sadece ar kilolu diye bir kadn çalann iten çkarlmas için talimat vermiti. Sonuçta i hukuka havale edildi, Gazetelere dütü. Fakat kilolar fazla olan o kii ie tekrar alnmad. Aratrmalar ar kilolu ve obez insanlarn, daha az çekici, davranlarn daha az kontrol edebilen, daha az zeki, baarsz, skc, tembel olarak alglandklarn göstermektedir. Ayrca birçok aratrma erkeklerin olabildiince ince, hatta sska denebilecek kadnlardan holandklarn gösteriyor.

ortamnda, eitim alannda, tbbi merkezlerde, medyada ve dier toplu yaam alanlarnn birçounda ar kilolu ve obez insanlar insanlar aras ilikilerde olumsuz davranlara maruz kalmaktalar. Buna kilo etiketlemesi diyoruz. Etiketlenen insanlar birçok ön yargl davranlara maruz kalyorlar. Bazlar alay edilmek, hakaret edilmek, aalanmak, küçültücü isimler taklmak gibi sözel ön yarglarla ilgili davranlarla karlarken; bazlar da uygunsuz ekilde dokunulma, sarlnma, ve dier saldrgan tutumlar gibi fiziksel davranlara katlanmak durumunda kalyorlar. Dahas, gerçek hayatta, bedenlerine uygun olmayan tbbi gereçler, hava alannda fiziksel zorluklar, uçak koltuklarnn uygun olmamas, maazalarda bedenlerine uygun kyafet bulamamalar gibi birçok farkl engeller de yaamlarn zorlatryor.

Baz i ortamlarnda ar kilolu insanlar yukarda da bahsettiim örnekte olduu gibi, sadece görünülerinden dolay terfi alamamakta, daha az ücret ödenen ilerde çalabilmekte, hatta iten çkarlmada ilk srada yer almaktadrlar. Okullarda kilolu çocuklara isimler taklmakta, alay edilmekte, aalanmakta ve zorbaln hedefi haline gelmektedirler.

Kilo Etiketlemesinin Psikolojik Sonuçlar Nelerdir?

Ar kilolu ve obez insanlarda depresyon, anksiyete, sosyal izolasyon, psikolojik uyum sorunlar, normal popülasyona göre birkaç kat daha fazla görülmektedir. Sosyal mesajlar kilonun, kiinin kendi kontrolü ile alakal olduu inancn yayd için, bu kiiler klielemi, basmakalp tasvirlere kar çkmak yerine, kilo vermeye çalp basklardan kaçnmaya çalmaktadrlar. Eer diyetisyen ve psikolog desteini alamazlarsa, baar yüzdeleri çok az olmakta ve kendilerini daha da baarsz gördükleri için özsayglar daha da azalmakta ve depresyon skl artmaktadr.

Bu etiketlenme çou zaman kilo verme giriimlerinde olumsuz sonuçlar dourmakta, baz ar kilolu kiilerde daha fazla ve düzensiz yemek yeme isteine yol açmakta ve kilo vermek yerine, daha da fazla kilo almalarna neden olmaktadrlar. Tbbi ortamlarda etiketlemelerde ise o kiilerin daha az ve yetersiz tbbi destek almalarna neden olmaktadr. Aratrmalar özellikle kadn ar kilolu hastalarn randevularn daha fazla iptal ettirdiklerini ve imkanlardan daha az yararlandklarn göstermektedir.

çocuklarda Kilo Etiketlemesi Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açyor?

Yüksek kilolu çocuklar bu olumsuz etiketlemeden en çok etkilenen grubu oluturmaktadrlar. Dier çocuklar, ar kilolu arkadalarna acmaszca huysuz, aptal, çirkin, mutsuz, tembel ve az arkada olmas gibi atflar yapmaktadrlar. Okul ortamlar bu tür ykc etiketlemenin en çok görüldüü ortamlardr. Bu ykc psikolojik davranlar en çok da çocuun yaknnda bulunan arkadalar yapmaktadrlar.

Bu davranlara maruz kalan çocuklarn psikolojik durumlar süratle bozulmakta, sürekli maruz kaldkça da olumsuz tutumlar içselletirmekte , kendilerini suçlama ve depresif semptomlar gelitirerek özsayglarnda büyük bir ykm meydana gelmektedir. Ergenlik döneminde ise bu ykma ek olarak baz durumlarda intihar düünceleri ve ar sosyal izolasyon da elik etmektedir.

Ana Sayfaya Git