Kilonuzun nedeni insülin direnci olabilir

Diyetisyeni Esra Kula, kilo alma ve insülin direnci arasında kısır bir döngü olduğunu, kilo alımının nedeninin insülin direncinden kaynaklanabildiğini söyledi.

Haberler 14.09.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsülin direncini, hücrelerin insülin hormonuna kar gösterdii direnç olarak tanmlayan Diyetisyen Esra Kula, çok az yiyorum ama kilo alyorum ya da Su içsem yaryor diyen kiilerin kilo alma nedeninin insülin direncinden kaynaklanabileceini ifade etti. nsülin direncinin kilo almay kolaylatrdn, kilo aldkça da insülin direncinin arttn belirten Diyetisyen Esra Kula, Bu bir ksr döngü. Yani sizin kannzda yüksek miktarda eker var, fakat bu hücreye girip enerji kayna olarak kullanlamyor. çünkü bunun hücreye alnmasn salayan insülin hormonuna kar hücrenizde bir bariyer var. Dolaysyla ne kadar yeseniz de enerjiniz düük ama kan ekeriniz yüksek bir noktada kalyor dedi.

Endokrin uzman tehis koymal

nsülin direncinin olup olmadn örenmek için endokrin uzmanna muayene olunmas gerektiini kaydeden Diyetisyen Esra Kula, insülin direnci tedavisine dair unlar söyledi: nsülin direnciniz olduunu örendikten sonra üç ayakl bir tedavi var. Eer insülin direnci çok ileri ise ve uzun zamandr varsa endokrin uzman ilaçla tedavi balatr, beraberinde de diyet ve egzersiz tedavisi verir. Baz durumlarda da ilaç kullanlmadan iyi bir diyet ve egzersizle bu durum tedavi edilebiliyor. Tedavi edildikten sonra kilo verme çok daha kolaylayor. Kilo verme kolaylat ve insülin direnci krldndan dolay kilo verme süreci hzland için tedavi daha çabuk ilerliyor. Yani bu durum birbiriyle çok iç içe.

Glisemik indeksi düük diyet önemli

nsülin direnci olanlarn glisemik indeksi düük diyet yapmas gerektiini vurgulayan Diyetisyen Esra Kula, Glisemik indeks; içerisinde eker bulunduran gdalarn kan ekerini yükseltme hzdr. Kan ekerini yükseltme miktarna da glisemik yük ad verilir. Bunlarn çok iyi hesaplanmas eker içeren karbonhidratl gdalarn ne kadar tüketilecei ya da hangi tp gdalar tercih edilecei daha ince hesaplarla yaplmaldr. Bu tarz bir beslenme ekli herhangi bir egzersizle desteklendiinde en önemli iki adm atlm oluyor. çok daha ileri düzeylerde de endokrin uzman yardmyla ilaç balanrsa kolaylkla egal edebileceiniz bir durum. nsülin direncim var, kilo veremiyorum diye bir ey yok, insülin direnci glisemik indeksi düük bir diyet ve egzersizle çok kolay krlabilir. Bu direnç krldktan sonra kilo vermek kolaylar, kilo verirseniz bir daha insülin direnci gelimez diye konutu.

Kulaktan dolma tedavilerle insülin direnci krlmaz

Kiinin insülin direnci olup olmadna kendi kendine karar vermemesi gerektiine de dikkat çeken Diyetisyen Esra Kula, kulaktan dolma tedavilerle sonuç alnamayacan dile getirdi. Diyetisyen Esra Kula, nsülin direnci, hipoglisemi veya Tip 2 diyabet birbirine benzer semptomlar gösterebilir. Buna kesinlikle kendi kendimize karar vermemeliyiz. Bir tüp kanla tespit edilebilecek çok basit bir testle emin olabiliriz. Tehis netletikten sonra tedavi ona göre ekillenince çok daha hzl ve güvenli sonuç alnabilir. Salk Bakanlnn onaylamad herhangi bir bitkisel çay, kapsül, destekle salkl yol alnamaz. O nedenle önce uzmanla görüüp tedaviyi kiisel biçimde uygulamak gerekir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git