Kimler yumurta dondurabilir?

Üreme fonksiyonları risk altında bulunan kadınların gelecekte çocuk sahibi olabilmeleri için sağlıklı yumurtaları alınarak dondurulabiliyor. Uzmanlar bu işlemin yapılabilmesi için en uygun yaşın 35 ve altı olduğunu ve kadınların adet döngüsü üzerinde bir etkiye yol açmadığını belirtiyor.

Haberler 23.04.2021 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Cem çelik, kadnlarda uygulanan yumurta dondurma ilemiyle ilgili merak edilen konular anlatt.

Yumurta dondurma ilerleyen yllarda salkl kullanmak için yaplr

Kadn dourganlnn yumurtalk dokusu içerisinde bulunan yumurtalar araclyla gerçekletiini hatrlatan Prof. Dr. Cem çelik, henüz anne olmam olan kadnlarn, ilerleyen yllarda hamile kalabilme anslarn artrmak için yumurta toplama ve dondurma ilemlerini tercih edebileceini belirtti.

Yumurta toplama ilemini, rahimdeki salkl yumurtalarn tbbi müdahaleyle ve cerrahi yöntemler kullanlarak vücuttan çkarlmas eklinde tanmlayan Prof. Dr. Cem çelik, Yumurta dondurma ilemi ise alnan yumurtalarn genetik yaplar bozulmayacak ve ilerleyen yllarda salkl bir ekilde döllenebilecek ekilde dondurularak bekletilmesine verilen isimdir. Elektif yumurta dondurma, dier adyla sosyal yumurta dondurma belirli nedenlerle dourganlklarn ertelemek isteyen kadnlarn üremelerini korumak amacyla yumurtalarn dondurmasdr. dedi.

Üç durumda uygulanabiliyor

Prof. Dr. Cem çelik, Türkiyede 2014 ylnda yaynlanan yönetmelii göre üç kategorideki kadnlara yumurta dondurma ilemi gerçekletirebileceini belirterek unlar söyledi:

Kemoterapi ve radyoterapi gibi gonad hücrelerine zarar veren tedavilere girecek kadnlarn öncesinde, üreme fonksiyonlarnn kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlara (yumurtalklarn alnmas gibi operasyonlar) girecek kadnlarn öncesinde ve düük over rezervi olup henüz dourmam veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesini üç uzman tabipten oluan salk kurulu raporu ile belgelendiren kadnlara yaplabilmektedir.

Yumurta dondurma için ideal ya 35 ve alt

Yumurta toplama ilemi planlanan adayn anestezisi ile tamamen uyutulduunu anlatan Prof. Dr. Cem çelik, daha sonra yumurta toplama ileminin ultrason cihaz eliinde karndan veya vajinal yolla uygulandii bilgisini verdi. Yumurta toplama sürecinde yumurtalarn yerinin ultrason cihazyla dardan belirlendiini ifade eden Prof. Dr. Cem çelik, bu noktalara cerrahi müdahale yaplarak, saptanan yumurtalarn anne adaynn yumurtalklarndan alndn kaydetti.

Sosyal nedenlerle yumurta dondurmann dier ülkelerdeki sonuçlarna bakldnda, yumurta dondurma yaplan hasta grubunun ya ortalamasnn 36.7-38 ve yumurta dondurma için önerilen ideal yan ise 35 ya ve alt olduunu belirten Prof. Dr. Cem çelik, 36 ya alt kadnlarda yüzde 50 ihtimalle gebelik elde edebilmek için ortalama 10-12 yumurta, 36 ya üzerinde ise 20-25 yumurta dondurulmas önerilmektedir . Ülkemizde sklkla yumurta rezervi düük olan hastalarda uygulanmas nedeniyle dondurulmas gereken yumurta saysnn bu saylarn üzerinde olmas gerekmektedir. dedi.

Adet döngüsü üzerinde etkiye yol açmyor

Prof. Dr. Cem çelik yumurta dondurma ileminin kadnlarn adet döngüsünü zorlayc bir durum olmadn aktararak sözlerini öyle tamamlad: Yumurta toplama ilemi, arlkl olarak adet döngüsü üzerinde herhangi bir etkiye yol açmaz ve yumurta toplama ileminden geçen kadnlar, ilemden sonraki 7. ila 10. günler arasnda doal bir ekilde adet olabilir. Yumurta toplama ileminden sonra adette birkaç günlük gecikmeler yaanabilir.

Ana Sayfaya Git