Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vaka sayısı gün gün korkutuyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vaka sayısı gün geçtikçe artmaya devam ederken son dakika vaka sayısı açıklandı.

Haberler 12.06.2020 - 02:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krm Kongo Kanamal Atei vaka says gün geçtikçe artmaya devam ederken son dakika vaka says açkland.

Krm Kongo Kanamal Atei (KKKA) Bilim Kurulu toplants, Salk Bakan Yardmcs Prof. Dr. Emine Alp Mee bakanlnda gerçekletirildi. Toplantda, hastaln ülkemizdeki mevcut durumu ve kontrolüne yönelik alnan tedbirler deerlendirildi. Hem hayvan hareketliliinin hem de insan ile hayvan temasnn artt Kurban Bayram öncesinde alnacak tedbirler ve stratejiler belirlendi.

Dünya genelinde 30dan fazla ülkede görülen KKKA, ülkemizde ç Anadolunun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Dou Anadolunun kuzeyinde younlayor. Dier ülkelerde hastala yakalananlarn ortalama dörtte biri hayatn kaybediyor. Baz ülkelerde bu oran yüzde 80lere kadar çkyor. Türkiyede ise uygulanan tedbirler, sürveyans sistemi ve etkin tedavi yaklamyla ölüm oran yüzde 4lerde seyrediyor.

15 K HAYATINI KAYBETT

Bu yl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka says geçen yla göre art göstererek 480e ulat, 15 kii ise hayatn kaybetti. KKKA Bilim Kurulunda, bu veriler nda alnacak tedbirler ve yürütülecek çalmalar masaya yatrld.

EN SIK GÖRÜLEN BELRTLER NELER?

Özellikle yaz ve sonbahar aylarnda görülen KKKA hastal kene tutunmas veya keneyle temas sonucunda bulaabilen bir enfeksiyon hastal. Hastalk, virüs tayan hayvanlarn ve hasta kiilerin kan ve vücut svlaryla korunmasz temas sonucunda da insanlara bulaabiliyor. Ate, ba ars, yaygn vücut ars ve halsizlik en sk görülen bulgular. Hastalk kontrolünde kiisel korunma önlemleri büyük önem tayor.

Ana Sayfaya Git