Kırmızı et bizi öldürüyor mu?

Dünya Sağlık Örgütü’nün işlenmiş etin kansere neden olduğunu ve kırmızı etin muhtemelen kanserojen olduğunu belirtmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Kırmızı et gerçekten bizi öldürüyor mu? Peki nasıl besleneceğiz? Vejetaryen mi olalım?

Haberler 15.06.2017 - 23:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Halil Cokun ile birlikte çalmalar yürüten Uzm. Dyt. Nazl Acar, bu konuda önemli bilgiler verdi:

Bilimsel çalmalar, krmz et tüketiminin artmasnn (özellikle ilenmi krmz et) artan ölüm oranlar ile ilikili olduunu göstermektedir.

Krmz etinin ar tüketimi ölüm riskini artyor ve bu konuyla ilgili yaplan son aratrmalara göre, vejetaryen bir diyetin veya Akdeniz diyetinin daha salkl olduuna dair kantlar mevcuttur.

GÜNLÜK TÜKETM 70 GRAMA DÜÜRÜN

90 gram ve daha fazla krmz et veya ilenmi et yiyen kiilerin bu deeri günde 70 grama düürmesi öneriliyor. Krmz et, bat toplumlarnda kardiyovasküler hastalklarnn ve kanser riskini arttryor.

Yaplan çalmalar, çok miktarda krmz et ve ilenmi et yemek artan ölüm riski ile istatistiksel olarak ilikilendirilmitir. 2003 ylnda yaplan çalmalara göre, et tüketim oran düürüldüünde ölüm riski yüzde 25 ile yüzde 50 aras azalmaktadr. 17 yldan daha uzun süre vejetaryen bir diyetle yaam kiilerin ortalama ömürleri ksa süreli vejetaryenlerden 3.6 yl daha yüksek bulunmutur.

VEGAN VE VEJETARYEN DYET DAHA SALIKLI

Buna karlk, vegan diyetin, kardiyovasküler hastalklar, diyabet gibi kronik hastalklarn riskini azaltt vurgulanmaktadr. Bununla birlikte, balk eti ve beyaz et tüketimi artan ölüm riski ile açkça ilikilendirilmemektedir.

Et ve vejetaryen diyetleri karlatrldnda vejetaryen diyet ile beslenen kiilerin, kansere yakalanma oran yüzde 10 ve kalp rahatszlna oranysa yüzde 32 daha düük olduu yaynlarla kantlanmtr.

Krmz et ve özellikle ilenmi etlerden kaçnlmas bunun yerine meyve, sebze, tahllar ve baklagiller gibi besin deeri açsndan zengin ürünlerin tüketilmesi insan salna kantlanm bir biçimde yararldr.

Böyle ani bir beslenme örüntüsü deiimi kiiye zor geliyorsa, beslenme uzmanlar mümkün olduunca snrl hayvansal ürünlerinin tüketimini tevik etmeli ve krmz etin tüketimi azaltlmald yerine balk veya beyaz et tercih edilmelidir.

KIRMIZI ETçLER; ERKEKLER, YALILAR VE SGARA çENLER

Fazlaca krmz et tüketen kiilere bakldnda profilin çounlukla erkeklerden, yallardan ve sigara içenlerden olutuu saptanmtr. Bu insanlarn kilolu olma eiliminde olduklar da ayn çalmada vurgulanmtr. Kiilerin et tüketiminden ziyade tehdit eden çok sayda risk faktörü vardr.

Ayn zamanda ngilterede yaplan aratrmalar vejetaryenlerde, diyabet, böbrek ta ve yüksek tansiyon gibi dier yaygn hastalk oranlarnn daha düük olduunu gösteriyor.

Ana Sayfaya Git