Kırmızı eti haftada 500 gramdan fazla tüketmeyin

Türkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin insana kanser tanısı konuluyor. Kalp damar hastalıklarından sonra dünya genelinde kanser ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırayı alırken kanserin sadece yüzde 30’u genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili olarak nitelendiriliyor.

Haberler 24.04.2020 - 23:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, kalan yüzde 70 nedenin ise insann kendisi tarafndan düzeltilebilecek; kötü beslenme ve obezite, hareketsiz yaam ve sigara gibi zararl alkanlklara bal olduunu söyledi.

Her 100 kanserden 60nn sebebinin beslenme olduunu söyleyen Emsey Hospital Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, beslenmenin kanserin olumas üzerine etkisi ne kadar önemliyse, kanser gelitikten sonra tedavi sürecinde beslenmenin etkisinin önemli olduunun altn çizdi.

KARBONHDRATTAN UZAK DURULMALI

Vücudun baklk sistemini güçlendirmede, ilacn yan etkilerini azaltmada beslenmenin önemli olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Karagöl, kanser düzeldikten sonra geri gelmesini önlemede de beslenmenin etkisinin büyük olduunu vurgulad. Beslenme nedeniyle oluan kanser türlerine dikkat çeken Prof. Dr. Karagöl, az kanseri, boaz kanseri, grtlak kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri, barsak kanseri, pankreas kanseri, meme kanseri, rahim kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri ve safra kesesi kanserlerinin oluumunda beslenmenin daha sk görüldüünü ifade etti.

Rafine eker ve karbonhidratn kanser oluumu üzerine etkilerine deinen Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, eker, niasta ve dier rafine karbonhidratlardan uzak durulmas gerektiinin altn çizerek unlar söyledi: Bu tür gdalar ile kanser arasndaki ilikinin, bu gdalarn tüketilmesinden ksa süre sonra ani kan ekeri yükselmesi ile birlikte kanda insülin düzeylerinin çok hzl yükselmesinin kanser hücre geliimi ile ilgili olduu düünülmektedir. Nitekim, bir bilimsel çalmada, uzun yllar kan ekerinde ani yükselmelerin prostat kanseri riskini belirgin ekilde arttrd belirlenmitir. Ayrca bu tür rafine gdalar ar kalori alnmas sonucunda obeziteye neden olmaktadr. Obezitenin, sigaradan sonra ikinci en sk kanser nedeni olduu belirlenmitir.

LENM ET ÜRÜNLER KANSER YAPIYOR

Fazla tüketilen krmz et ve salam, sosis gibi ilenmi et ürünlerinin kanser geliimini tetikleyebileceini söyleyen Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, çalmalarn günlük 50 gram ilenmi et tüketenlerde, kaln barsak kanser riskinin yüzde 20 arttnn belirlendiini söyledi. Karagöl, Krmz etin haftada 500 gramdan fazla tüketilmesinin hayvansal ürünün içindeki insan yapsna uymayan antijenik yaplardan kaynaklanan hasarlanmadan ötürü kanserojen etkisi olduu düünülmektedir. dedi. Etin ya içeriinin ve tüketildii bölgeye dikkat çeken Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, bol hayvansal ya içeren tavuun veya baln deri ksmnn çok fazla tüketilmesi prostat kanseri riskini arttrabileceini söyledi.

Etin piirme ilemi de kanser geliiminde etkili olduunu dile getiren Prof. Dr. Hakan Karagöl, Örnein çok sk ve düzgün yaplmam mangalda et piirme ilemi ile kanserojen heterosiklik aromatik aminler ortaya çkmakta ve bunlar mide ve kaln barsak kanseri riskini arttrmaktadrlar. En ideal et piirme yöntemleri halama ve frnda piirmedir. lenmi etteki en önemli sorun hatal bekletmeye bal gelien bakteriler ile oluan kanserojen kimyasallar ile eti korumak için kullanlan nitrit veya nitrat ile vücutta oluan oluan N-nitrozo bileiklerinin kanserojen etkileridir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git