Kırmızı Pancarın 5 Faydası

Tam da mevsimi olmasına rağmen sofralarımızda hak ettiği ilgiyi göremeyen kırmızı pancarın faydalarını bir bilseniz! Rengini veren pigmenti, posası, suyu hepsi ayrı faydalara sahip.

Haberler 18.11.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içeren bu bitkinin kansere kar korumadan hipertansiyonu düürmeye dek çok önemli faydalar olduunu belirterek Buna karn hipertansiyon hastalar kan basncn dengeliyor diyerek ar tüketmekten kaçnmal. çünkü yaklak 136 gram gelen yumru bir krmz pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da ar tüketiminin riskli olabileceini gösteriyor. Yine diyabet hastalar da 136 gramlk bir pancarda 9 gram eker bulunduu için ar tüketmemelidir diyor. Diyabet hastalarnn haftada 2-3 kez 1 yumru tüketmesi, hipertansiyon hastalarnn da günde en fazla 1 su barda kadar suyunu içmesinin dozunda olacan belirten Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, krmz pancarn 5 faydasn anlatt, turusunun, salatasnn, cipsinin tariflerini yazd.

BAIIKLII GÜçLENDRYOR

Baklk sisteminin hücreleri görevlerini yerine getirebilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Enfeksiyon ve stres anlarnda plazmada C vitamini konsantrasyonu hzla dümeye balyor. Yaplan çalmalar; solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalmas ve hastalk süresinin ksa sürmesinde yeteri kadar C vitamini almnn önemine iaret ediyor. Krmz pancar içeriindeki C vitamini sayesinde baklk sisteminin güçlenmesine yardmc oluyor.

BLSEL FONKSYONLARI YLETRYOR

lerleyen yala beyne giden kan ak yavaladndan bilisel fonksiyonlar giderek azalyor. Beyin hücrelerinin kanlanmasndaki azalma bunama ve Alzheimer ile ilikilendiriliyor. Vücudumuzda nitrik oksit miktarndaki azalma beyne giden kan akn ve beyindeki hücresel iletiimi bozabildiinden, bu durum kronikleirse beyin hasar ve bilisel fonksiyonlarda bozulmaya neden oluyor. Krmz pancar içeriindeki nitratn vücutta nitrik okside dönümesi sayesinde beynin kanlanmas ve bilisel fonksiyonlarn en elverili ekilde yürütülmesinde önemli rol oynuyor.

KAN BASINCINI DENGELYOR

Yiyeceklerle alnan nitrat, vücutta nitrik okside indirgeniyor, nitrik oksit damarlar gevetip rahatlatyor. Bu da kan dolamn iyiletirerek, kan basncn düürüyor. Kan basncnn yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezlii ve böbrek hastalklarna neden olabiliyor. Hipertansiyon hastalaryla yaplan çalmalar, günde 1 su bardan geçmemek artyla (250 ml) krmz pancar suyu tüketimin kan basncn önemli ölçüde düürdüünü gösteriyor.

KALB KORUYOR, KANSERLE SAVAIYOR

Krmz pancara mor rengini veren betalain ayn zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösteriyor. Vücudumuz her gün dardan gelen ya da kendi oluturduu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliine dek birçok hastala neden olabilecek zararl maddelere maruz kalyor. Krmz pancar içeriindeki betalainin antioksidan özellik göstermesi sayesinde bu serbest radikallerle savayor ve bu özellii sayesinde kalbi koruyor, kansere kar savayor. Ayrca krmz pancarda bulunan betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalklarnn olumasna neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalklarna kar koruyor.

SNDRM SSTEMN DÜZENLYOR

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Orta boy bir krmz pancar yaklak 4 gram diyet posas içerir ve bu sayede barsaklarmz korurken, barsak hareketlerini düzenleyerek kabzlk, hazmszlk, ikinlik gibi sorunlar önler. Ayrca yeterli posa tüketimi kolon kanserine kar koruyucu niteliktedir diyor.

Ana Sayfaya Git