Kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçlar elektronik ortama taşınıyor

Çorum'da pilot uygulaması başlatılan, uyuşturucu ve psikotrop maddeler içeren ilaçların elektronik ortamda yazılmasını zorunlu kılan sistem 17 Mart'tan itibaren Türkiye genelinde hayata geçecek.

Haberler 10.03.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyuturucu ve psikotrop madde içeren ilaçlarn yer ald krmz ve yeil renkli reçeteler, 17 Marttan itibaren Türkiye genelinde elektronik ortamda kayt altna alnmaya balanacak.

Krmz ve yeil reçetelerin elektronik ortamda yazlmasna, takibine ve kontrolüne imkan salayan renkli reçete sistemine ait test ilemleri tamamland.

Salk Bakanl Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunca, ilk olarak geçen yl Aralkta çorumda pilot uygulamas balatlan ve test aamas üç ayda tamamlanan uyuturucu ve psikotrop madde içeren ilaçlarn elektronik ortamda yazlmas, 17 Mart 2017 itibariyle Türkiye genelinde zorunlu olacak.

Bu tarihten itibaren Renkli Reçete sistemi üzerinden uyuturucu madde ve psikotrop madde içeren ilaçlar için elektronik reçete düzenlenmesi gerekecek.

Kat ortamnda ve elle yazlan renkli reçetelerin, takibi ve kontrolü, basm ve muhafazasnda yaanan sorunlar da renkli reçetelerin elektronik ortama aktarlmas ve Türkiye genelinde uygulanmaya balamas ile ortadan kalkacak.

- Uyuturucuyla Mücadele Eylem Plannda yer alyor

Uyuturucu etkisi olan ilaçlara takip sistemi kurulmas ve Elektronik Renkli Reçete Sistemi 2016-2018 arasn kapsayan Ulusal Uyuturucu ile Mücadele Plannda yer alan önlemlerden biriydi.

Elektronik Renkli Reçete Sisteminin 81 ilde devreye girmesiyle corafi bilgi sistemi üzerinden anlk bir ekilde hangi ilde hangi ilacn ne kadar reçete edildii görülebilecek.

Salk Bakan Recep Akdan talimat üzerine alnan kararla uyuturucu içeren ilaçlarn satnn kontrolü salanrken eczaclarn özellikle renkli reçete nüshalarnn muhafazas srasnda yaadklar çalnma ve kaybolma skntlarnn da önüne geçilecek.

Türkiyede yllk 10 binden fazla renkli reçete yazlyor.

Ana Sayfaya Git