Kirpik diplerinizi yeterince temizliyor musunuz?

Göz kapağı iltihabı, kolay tedavi edilebilen fakat tekrarlayabilen inatçı bir hastalıktır. Yapılan makyajın temizlenmemesi ve uzun süre ciltte kalması; göz iltihabına sebep olabilir. Temiz bir pamuk yardımıyla göz kapağına ve kirpik diplerine çam ağacı ekstresi içeren özel şampuan ile yapılan hafif masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir.

Haberler 12.12.2019 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Murat Ün, göz kapa iltihab ile ilgili bilgiler verdi. Göz kapa iltihab (Blefarit); cinsiyet fark gözetmeksizin, her yata görülebilen ve oldukça yaygn bir göz hastaldr. Hastalk ön blefarit ve arka blefarit olmak üzere 2ye ayrlr. Ön blefaritte göz kapann d kenar ve kirpik dipleri etkilenir. Vücuttaki bakterilerin ar miktarda çoalmas ve derinin yal/ kepekli olmasndan dolay blefarit meydana gelmektedir. Arka blefaritte ise kapan gözün içine deen ksm etkilenir, gözya ya bezlerinin normal çalmamas ile ilikilidir.

Göz kapa iltihab nasl anlalr?

Her yata gözlemlenebilen bu hastalk, kendini belirtileriyle ksa sürede belli eder. Bu belirtilerden ilk ve en önemlisi; göz kapanda meydana gelen ilik hissidir. Bu durum kimi zaman dardan bakldnda belli olurken, bazen de sadece hastaya bu hissi yaatabilir. Bir dier belirti ise kirpik bölgesindeki kzarklktr. Ia olan hassasiyet de yine hastaln belirtileri arasnda yer alr. Hastalk, doktor muayenesi ile ksa sürede tehis edilebilir ve genellikle de ilaç tedavisine balanr. Tedavi evde de devam edebilir fakat doktor kontrolünde olmas iyileme sürecini hzlandracaktr.

Göz kapa iltihabnda tan nasl konulur?

Göz kapa iltihaplanmas yani arpack hastaln tehis etmek için göz muayenesinin yan sra göz kapa içi muayenesine de ihtiyaç duyulur. El ve göz yordam ile yaplacak muayene neticesinde tedavi planlamas yaplr ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi ksa bir sürede tedavi etkisini gösterir.

Göz kapa iltihabnn tetikledii hastalklar hangileridir?

Blefarit, göz kapa bezlerinde tekrarlayan akut iltihaplara (arpack) ve sert ikinliklere (alazyon) neden olabilir. Özellikle yallarda kirpiklerin içe dönmesi, göze batmas ve dökülmesi gibi sorunlar meydana gelebilir. Göz kapa iltihab gözün görme ilevini etkilemez. çok nadiren kornea tabakasnda iltihaba ve görme sorunlarna sebep olabilir. Göz kapa iltihab, göz içi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyat sonras enfeksiyon riskini artrabilir.

ltihaba kar alnabilecek önlemler nelerdir?

Sebebini bildiimiz bu rahatszlkla ilgili alnabilecek birkaç temel önlem vardr diyen Batgöz Salk Grubundan Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Murat Ün, bunlar u ekilde sralad:

Ykanmam ellerin göz ile temas, blefarit için temel etmenlerden bir tanesidir. Ebeveynlerin çocuklarda bu konuya özen göstermesi ve el ykama alkanl kazandrmas çok önemlidir.

Ykanmam ve kirli eller, çok sayda mikrobu barndrdndan göz ve çevresine temas ettiinde mikroplar buraya yerleiyor ve bata göz iltihab olmak üzere pek çok hastala yol açabiliyor. Hem çocuklarn hem de yetikinlerin bu konuda hassasiyet göstermeleri ve gün içerisinde ellerini sk sk ykamalar gerekiyor.

Bir baka faktörse lens kullanrken dikkat edilmeyen hijyen kurallardr. Gerek krma kusurlarndan kaynakl kullanm, gerekse estetik amaçl kullanlan lenslerin göze taklmadan önce lens suyu ile iyice temizlenmesi, temiz ellerle göze taklmas çok önemlidir. Buna dikkat edilmeyen ortamlar yine göz kapa iltihabna zemin hazrlar.

Ayrca gün içerisinde yaplan makyajn temizlenmemesi ve uzun süre ciltte kalmas da göz iltihabna sebep olabilmektedir. çerisinde pek çok kimyasal madde barndran bu ürünler, cildimizdeki ya ve çevreden gelen toz zerrecikleriyle birleerek, göz iltihabna ve hatta dikkat edilmez ve tedavi edilmezse çok daha ciddi göz rahatszlklarna yol açabilir. Bu yüzden yatmadan önce mutlaka makyajn temizlenmesi ve gözün bol suyla ykanmas çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git