Kış ayında D vitamini eksikliğine dikkat

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, kış aylarında D vitamini eksikliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 05.11.2017 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D vitamininin günele temasta olduumuz zamanlarda cildimiz tarafndan üretilebildiinden çounlukla güne vitamini olarak bilindiini dile getiren Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, D vitamini daha fazla kalsiyumun vücutta emilebilmesini salar. Aratrmalar dorultusunda eksiklii yüksek kan basnc, koroner kalp hastal ,diyabet , kanser ( göüs , kolon , prostat ) ,multipl skleroz ve romatoid artirit de dahil olmak üzere birçok hastalk ile ilikilendirilmitir. Güne kremi kullanmadan 10.00 -15.00 saatleri arasnda yaklak 5-30 dk aras haftada iki kez yüz , el ve kollar günelendirmek ihtiyaçlar karlamak için yeterlidir . 30 faktörlü güne kremleri D vitamini üretimini % 95-99 orannda engelleyebilmekte . 5-30 dk süre sonunda cilt hasarn önlemek için güne koruyucular kullann veya biiler giyin. Dedi.

K aylarnda D vitamini ihtiyacnn çounu besinlerle karlamamz gerektiini anlatan Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, daha sonra unlar söyledi;

KI AYINDA D VTAMN EKSKLNE DKKAT

D vitamini ile zenginletirilmi süt ve/veya ürünlerini 3 bardak kadar almaya çaln . Scak çikolata , çorba veya sos yaparken su yerine süt kullann . Mümkünse D vitamininden zenginletirilmi yourt , peynir , portakal suyu vb. kullann . Besin etiketlerini kontrol edin ve kahvaltlk gevreklerde D vitamini ile zenginletirilmi olanlar seçin .Sandviçlere ,güveçlere veya salatalara ton bal ekleyin . D vitamininden zengin bir yemek için haftada en az 1 kez zgara veya frnda somon tüketin. çocuklar ve yetikinlerde günlük alm 600 IU D vitamini olmal .70 ya ve üstünde 800 IU . Bir bardak süt 100 IU D vitamini içerir . Bir çiftlik somonu 100-250 IU aras D vitamini içerirken ,vahi somon ( norveç somonu ) 500 IU , konserve sardalya 250 IU , konserve ton bal 200 IU içerir . 1 yumurta 20 IU , 1 bardak soyal içecek 100 IU , zenginletirilmi kahvaltlk gevrek 40 IU D vitamini içerir. Günlük tavsiye edilen D vitamini ve dier önemli besin öelerini alabilmek için beslenme plannz gün içinde 5 besin grubundan da ( düük yal süt ve ürünleri , yasz etler , kurubaklagiller ve fndkgiller , tam ve zenginletirilmi tahllar ile meyve ve sebzeler ) zengin seçenekler yapacak ekilde düzenlemeniz gerekir.

Ana Sayfaya Git