Kış aylarında kulak ağrılarına dikkat

Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda işitme kaybı sorunlarının artış gösterdiğine dikkat çeken Odyolog Seda Başkurt, “Soğuk mevsimlerde çocuğunuzdaki kulak ağrısını önemseyin. Aksi halde çocuklarınız ilerleyen dönemlerde geçici işitme kayıpları ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu.

Haberler 12.01.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle sonbahar ve k aylarnda görülme skl artan ve okul çandan önce neredeyse her çocukta görülebilen kulak iltihab rahatszlklar, erken müdahale edilmedii takdirde geçici iitme kayplarna sebep olabiliyor. Bu nedenle çocukluk çanda geçirilen kulak burun boaz hastalklar arasnda görülme skl en fazla hastalklardan biri olan orta kulak iltihaplarnn belirtilerini bilmek, aileler açsndan kritik önem tayor.

Odyolog Seda Bakurt da bu konuda ebeveynleri uyararak, çocuklarndaki kulak arsnn mutlaka dikkate alnmas gerektiini kaydetti. Bakurt, K aylarnda souk algnl ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarnn artmas orta kulak iltihabnn görülme skln da arttrmaktadr dedi.

itme kayplarnn bebeklik çandan itibaren izlenmesi gerektiini anlatan Bakurt, sözlerine öyle devam etti: itme kayb olan çocuk çevredeki seslere ilgisizmi gibi görünebilir, okulda zorlanr, konuurken insanlarn dudaklarn takip etme davranlar gösterir. çocukta görülen iitme kayb doutan meydana gelebilecei gibi doumdan sonra da ortaya çkabilmektedir. Doutan meydana gelen iitme kayplar sklkla daha erken fark edilmekle birlikte, tek kulakta meydana gelen iitme kayplar çift kulakta oluan iitme kayplarna göre daha geç fark edilebilmektedir.

çOCUKLARIN KULAK RAHATSIZLIKLARI YAKINDAN ZLENMEL

çocuklarda görülen her kulak arsnn da orta kulak iltihab olarak deerlendirilmesinin yanl olacana iaret eden Seda Bakurt, kabakulak, kulaa yabanc cisim kaçmas, kulak kiri, geniz eti problemleri ve di çürüklerinin de çocuklarda kulak arsna sebep olabildiini kaydetti. Odyolog Seda Bakurt, konuma geliimini tamamlanmam çocuklarda elini sk kulaa götürme, huzursuzluk, burun aknts gibi belirtilerin iitme rahatszlklarna iaret edebileceini söyleyerek, itme kayb tek tarafl olabilecei gibi iki kulakta da meydana gelebilmektedir. Özellikle tek tarafl iitme kayplarnn fark edilmesi daha güç olmaktadr. Bu nedenle ebeveynler iitme sal hakknda bilinçli olmal ve çocuklarnda olas iitme kayb belirtilerinde vakit kaybetmeden kulak burun boaz doktoruna gitmelilerdir dedi.

OKUL BAARISINI OLUMSUZ ETKLYOR

Tedavi edilmeyen iitme kayplarnn çocuklarn dil geliimini ve okul baarsn olumsuz yönde etkileyeceini dile getiren Odyolog Seda Bakurt, çocuunuzda meydana gelen iitme kayb tedavi edilmedii zaman erken yata dil ve konuma problemleri yaayacaktr. itme kaybnn derecesine bal olarak dil ve konumada gecikme, artikülasyon problemleri, özellikle okul çana geldiinde derslerde baarszlk ve sosyal izolasyon problemleri yaayacaktr. çocuunuzda iitme kayb tanlandktan sonra vakit kaybetmeden tedavi yollarn bavurmalsnz. laç tedavisinin sonuç vermedii durumlarda medikal tedaviler uygulanmaktadr. çocuk iitme cihaz kullanmyla birlikte dil ve konuma da problem yaamamak için özel eitim rehabilitasyon desteine bavurabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git