Kış hamilelerine özel 8 tüyo

Kış aylarında hamile olmak biraz daha fazla özen gerektiriyor. Havanın soğuk olması, grip gibi bulaşıcı ve salgın hastalıklar anne adayının eve kapanmasına sebep olabiliyor.

Haberler 06.01.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dier yandan ie giden hamilelerin de toplu tama araçlarnda ve açk ofislerde daha dikkatli olmalar gerekiyor. Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, k hamileleri için önerilerde bulundu...

MEVSM MEYVELERN K KLK YEMEYN

Kn metabolizma yavalar. Karbonhidrat ve tatl tüketimi artar. Ancak anne adaylar gereinden fazla kilo almamak için karbonhidratlar azaltmal protein, vitamin ve kalsiyum arlkl bir beslenme programn tercih etmelidir. Peynir, süt, ayran, yourt gibi süt ürünlerinden kalsiyum; balk, tavuk, et ve yumurta gibi besinlerden protein; sebze ve meyvelerden de vitamin ihtiyac karlanmaldr. Gece yatmadan önce içilecek bir bardak muzlu süt iyi bir alternatiftir. Ancak özellikle de akam saatlerinde, tatllar veya portakal, mandalina, greyfurt gibi mevsim meyvelerini iki kiilik yememeniz, normal porsiyonlarda beslenmeniz önemlidir.

BALIK TÜKETN

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, K hamileleri haftada bir porsiyon balk tükettiinde, kemik ve di geliimi için önemli bir yere sahip olan D vitamini ihtiyacn karlayabiliyor. Haftada üç porsiyon balk tüketmeniz ise et veya tavua göre çok daha salkl bir beslenme seçimi olacaktr diyor.

ALIVER MERKEZLERNDE UZUN SÜRE KALMAYIN

K mevsimi, grip mevsimi Ülkemizde ku ve domuz gribi salgn var. Souk algnl ya da gribe yakalanmamak için bu aylarda kapal ve kalabalk mekanlarda uzun süre kalmamalsnz. Yürüyülerinizi bu tarz alanlarda yapmamalsnz. Grip salgnnn olduu bu mevsimde tokalamak, öpümek riski artrdndan dikkatli olunmal ve yakn temastan kaçnlmal. Yürüyen merdiven gibi yerlere temas ettikten sonra ellerinizi ykamalsnz.

YÜRÜYÜÜNÜZÜ MÜMKÜNSE AçIK ALANDA YAPIN

Hamilelik için en uygun egzersiz yürüyü olsa da k mevsiminde darda spor yapmak hava koullarna bal olarak pek mümkün olamayabiliyor. Ancak sporunuzu ihmal etmeyin. Yürüyüünüzü eer hava koullar uygunsa, yerler slak, kaygan, karl veya buzlu deilse; 15 dakika da olsa darda yapmaya çaln. Kendinizi eve hapsetmeyin. Ancak kirli havada dar çkmayn, buna mecbursanz mutlaka maske ya da mendil kullann. çünkü kirli hava, anne ve bebekte toksik etki ile enfeksiyonlara davetiye çkaryor. Darya çkamyorsanz evde ya da spor salonunda yürüyü bandnda yürüyü, yoga veya pilates yapabilirsiniz.

DÜMEMEYE çALIIN

Tademir, Kn hamile olmann yaz mevsimine göre en büyük dezavantaj hava koullarndan dolay slak, kaygan veya buzlu zeminlerde dümektir. Böyle günlerde ayakkablarnzn kaygan tabanl olmamasna, tutunarak yürümeye veya yannzda birilerinin olmasna biraz daha fazla özen gösterin. Karl havada çok mecbur kalmadkça evden çkmayn diyerek anne adaylarn uyaryor.

EVDE GRPL VARSA AYNI ODADA DURMAYIN

Evde einiz veya çocuunuz gripli ise; yakn temastan kaçnn. Ayn masada yemek yemeyin, ayn odada uyumayn. Ksacas ayn havay solumamaya özen gösterin. Evinizi sk sk havalandrn, ellerinizi sk sk ykayn ve havlunuz mutlaka ayr olsun. Gripli kiilerle ayn ortamda bulunmanz gerektiinde maske takmalarn rica edin.

TOPLU TAIMA ARACI KULLANMAK ZORUNDAYSANIZ MASKE TAKIN

Hamilelik süresince ie gitmek veya toplu tama arac kullanmak zorunda kalrsan özellikle grip salgnnn olduu u günlerde aznz maske, mendil veya atk ile kapatn. Gripli kiilerle yakn mesafede bulunmamaya özen gösterin. çaltnz ofiste gripli kiiler varsa, ayn ekilde kendinizi korumaya özen gösterin.

YATAK ODANIZI HAVALANDIRIN VE NEMLENDRN

Sabah uyandnzda ve gece yatmadan önce yatak odanz havalandrn. K günü havasz ve nemsiz bir ortamda uyumak iyice güçleecektir. Uyku sorunu yaayan anne adaylar slak bezler ya da oday nemlendirecek özel cihazlarla kaloriferlerin kuruttuu odalarn havasn nemlendirmelidir.

Ana Sayfaya Git