Kış hastalığı demek yanlış

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şule Akçay, "'Covid-19 kış hastalığıdır' demek için henüz yeterli kanıt yok. Bu virüs kış ayında başladı ve Çin'de de o esnada kış mevsimi vardı; fakat şu an sıcak iklimden bildirilen vakalar da var. Bundan dolayı 'Bu olay iklim olayıyla ilgilidir' diye henüz cesaretle söyleyemiyoruz" dedi.

Haberler 20.03.2020 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. ule Akçay, Covid 19 salgnnn k aynda baladn, ancak olgu bildiren ülkeler arasnda ayn zamanda scak iklimi olanlarn da olduunu belirtti. Prof. Dr. Akçay, Bu nedenle Covid-19 k hastaldr demek için henüz yeterli kant yok. Bu virüs k aynda balad ve çinde de o esnada k mevsimi vard fakat u an scak iklimden bildirilen vakalar da var. Bundan dolay Bu olay iklim olayyla ilgilidir diye henüz cesaretle söyleyemiyoruz dedi.

LAç TEDAVS GEREKL OLGULARA UYGULANIYOR

Prof. Dr. Akçay, koronavirüs hastalarna uygulanan destek tedavisine deinerek, çinden ve talyadan olgu örnekleri tedavi edilirken baka anti viral ilaçlar denenmi. Bunlardan bazs da anti HIV ilaçlar ve bu yönde etkili olduuna dair raporlarda yaymlanm durumda. Stma ilaçlar da hafif olgularda etkilidir raporlar var. Bunlara istinaden bu ilaçlar Salk Bakanl tarafndan temin edildi ve ilaç tedavisi de gerekli olgulara u an uygulanr halde. Virüsün kendisine yönelik henüz özel bir ilac üretilemedi. Ama bu tür dier hastalklara iyi gelen ilaçlarn da bu hastalkta kullanlabilecei bildiriliyor ifadelerini kulland.

1 METRE MESAFE SOSYAL ZOLASYON çN YETERL

Prof. Dr. Akçay, hastaln yaylmamas için yakn temastan kaçnlmasnn önemli olduunu vurgulayarak, 1 metre mesafe sosyal izolasyon için yeterli. çünkü solunum yolundan çkan damlacklarn, karsndaki insann nefesine geçmemesi 1 metreyle snrl olabiliyor, havada asl kalmyor, yüzeylere yapyor. O yüzeylerin de düzenli temizlenmesi ve ellerin ykanmasnn sonucunda el araclyla gözümüze ya da mukozalarmza bulamayabiliyor dedi.

HER OLGUYA TEST UYGULANMIYOR

Prof. Dr. Akçay, her olguya tarama test uygulanmadnn altn çizerek, Her olguya tabii ki istenmiyor; çünkü kiinin öncelikle olas olgu tanmna uymas lazm. Olas olgu tanmna uyan kiilerde ancak test yaplmas gerekiyor. Her vakf üniversitesi olsun özel hastane olsun bunu yapabilir, oralarda da öretim üyeleri çalyor. Ama özel laboratuvarlarda Ben bunu yapyorum diye bilgiler üretildi. Bunlar onaylanmad. Yoksa uanda özel hastane ya da devlet hastanesi gibi ayrm yapmaktansa doru yapan merkezlerin bakanlk tarafndan onaylanmas, uygun olan bu dedi.

LETMSZ OLDUUMUZ SAAT YOK

Prof. Dr. Akçay, Bilim Kurulu üyeleri olarak sürekli birbirleriyle iletiim halinde olduklarn kaydederek, Haftada en az 2 kez olmak üzere toplanyoruz. Sayn bakanmz ve bakan yardmclarmz bu konuda talimatlar iletiyorlar, biz de takvimimizi buna göre ayarlayp, toplanyoruz. u ana kadar da telekonferansla deil; ama kendi iletiim hattmz var onun üzerinde de çalmalarmz hzla yürütüyoruz. Yani iletiimsiz olduumuz saat yok dedi.

Ana Sayfaya Git