Kış hastalıklarına karşı koruma kalkanı

Soğuk algınlığı, grip, bronşit, farenjit… Soğuk havanın iliklerimize kadar işlediği bu günlerde hastalıkların görülme oranı iyice artıyor.

Haberler 15.02.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz karda kta hastalklardan korunmak için düzenli olarak tüketmeniz gereken besinleri anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Balk

Balk vücudun üretmedii ve bu nedenle mutlaka besinlerle almamz gereken omega 3 ya asidinin en önemli kayna. Hastalk yapan bileiklerin vücuttan uzaklatrlmasn salayan omega 3 almak için haftada 2-3 kez balk tüketmeye özen gösterin. Balnz zgara, frnda veya buulama olarak tercih etmeniz gerektiini unutmayn.

Portakal ve kivi

Portakal ve kivi Bu ikilinin ortak noktas C vitamini içermeleri. C vitamini içerii sayesinde souk algnl ve grip gibi hastalklardan koruyucu özellik tayorlar. Ancak hem vitamin deposu hem posa kayna meyveleri tüketirken dikkat etmeniz gereken 2 kural var: Birincisi avucunuzu dolduracak kadar meyvenin bir porsiyon kadar meyve demek olduunu unutmadan, porsiyon kontrolü yaparak tüketmeniz. kincisi de ayn anda 2 porsiyondan fazla meyve yememeniz.

Yumurta

Yeterli protein almak baklk sisteminin güçlenmesi için önemli. Yumurta da en kaliteli protein kayna olarak biliniyor. Yumurta ayn zamanda içerdii A ve B vitaminleri, demir, çinko, folik asitle de öne çkyor. Herhangi bir salk sorununuz veya alerjik durumunuz yoksa haftada en az 3-4 kez günde 1 adet yumurta tüketebilirsiniz.

Sarmsak

Yaplan bilimsel çalmalar; sarmsaktaki organosülfür bileiklerin toksinlerle savat kanser ve kardiyovasküler hastalklar gibi birçok hastalkta önleyici etkisi olduunu gösteriyor. Özellikle sarmsakta bulunan allisin hem antibakteriyel hem de anti viral etki gösteriyor ve souk algnl, nezle ile girip gibi bu mevsim en sk görülen hastalklara kar koruyucu etki gösteriyor. Maksimum fayda salamak için sarmsa ezerek ve çi olarak yemee özen gösterin.

Karalahana

Özellikle Karadeniz bölgesinin mehur lezzeti karalahana, içerdii A, K, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum ile hepimizin sofralarnda yer almas gereken bir besin. Hem çok güçlü bir antioksidan hem de kuarsetin içerii ile anti kanser, anti viral etkilere sahip. Karalahanay mevsiminde haftada 1-2 kez scak sebze yemei, dolma veya çorba olarak tüketebilirsiniz.

Baklagiller

Baklk sistemini güçlendirmek için vitamin ile minerallerden zengin beslenmek ve yeterli protein almak önemli. Mercimek ve nohut gibi baklagiller de bitkisel kaynakl protein, posa, B grubu vitaminler ve demir içererek bu 2 art yerine getiren bir besin grubu. Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz haftada 2-3 kez baklagiller içeren bir öün yapmanz gerektiine dikkat çekerek, Baklagiller yemeinize mutlaka limonlu bir yeil salata elik etsin. Böylece hem aldnz vitamini arttrr hem de limon ve yeilliklerde bulunan C vitamini sayesinde baklagillerdeki demirden daha iyi yararlanmay salarsnz. diyor.

Yeil çay

Metabolizmann daha hzl çalmasna yardm ederek kilo kaybna katk salayan, ani kan ekeri deiikliklerinin önüne geçen yeil çay serbest radikallerle savaan antioksidanlardan zengin ve bu sayede baklk sistemini güçlendiriyor. Ancak yeil çay ar kaynar suya eklerseniz, yapraklarndaki antioksidanlarn etkilerini kaybetmesine neden olursunuz. Bu yüzden yeil çaynz kaynar olmayan su kullanarak hazrlayn.

Nar

Rengiyle sofralar renklendiren nar antioksidan kayna olmas sayesinde güçlü bir baklk sistemi için olmazsa olmaz besinlerden biri. diyen Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz u bilgileri veriyor: Yarm adet nar bir porsiyon meyveye eit oluyor. Nar isterseniz ana öünlerde salatalarnza ekleyerek, isterseniz ara öünlerde tüketebilirsiniz. Örnein bir kase yourdun içerisine 2-3 yemek ka nar ekleyerek baklk sistemini güçlendiren harika bir ara öün yapabilirsiniz.

Zencefil

Mide bulantsna iyi gelmesiyle ünlü olan zencefil; ayrca kolesterolün dümesine, karacieri korumaya, phtlamay geciktirmeye ve baklk sistemini güçlendirmeye yardmc oluyor.

Zerdeçal

Zerdeçal son yllarda yaplan çalmalarda salk üzerine olumlu etkileri gösterilmi bir baharat. Kalp-damar hastalklarnn önlenmesinde, kolesterolün düürülmesinde rol oynayan, iltihap önleyici gibi özelliklere sahip olan zerdeçal, güçlü bir baklk sistemi için de sofranzda yer almal. Yaklak 1 tatl ka zerdeçal çorbalara, et ve tavuk yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumu içerdii posa ile barsak hareketlerinin düzenlenmesine yardmc oluyor ve kabzlk problemi yaayanlar için iyi bir çare olarak tavsiye ediliyor. Ayrca fosfor, magnezyum, bakr ve B grubu vitaminler, omega 3 ile omega 6 ya asitleri için iyi bir kaynak ve baklk sistemini güçlendiriyor. Yemeklerinize 1-2 tatl ka kadar ekleyerek keten tohumunun bu etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Kefir

Kefir, proteinin yan sra kalsiyum, magnezyum, fosfordan zengin olan ve probiyotik içeriiyle de öne çkan bir süt ürünü. Probiyotiklerin barsak florasn düzenledii ve hastalklara kar direnç göstermeye yardmc olduu biliniyor. Probiyotikten zengin olan kefirin her gün 1 su barda kadar tüketilmesi baklk sistemini güçlendirmeye yardmc oluyor.

Ana Sayfaya Git