Kış mevsiminde kabusunuz olmasın!

Genelde göz çevresinde oluşan şiddetli baş ağrısı, yüzde dolgunluk ve ağırlık, burun ile geniz akıntısı, kuru öksürük, burun tıkanıklığı… Yol açtığı bu tür şikayetlerle yaşam kalitesini oldukça düşüren sinüzit en çok kış aylarında görülüyor.

Haberler 07.02.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Yusufhan Süolu k mevsiminin korkulu rüyas sinüzitten korunma yollar hakknda önemli önerilerde bulundu.

* Kapal ortamlar oday sk sk havalandrn

Sinüzitin k aylarnda artmasnn en önemli sebebi, havasz odalarda zaman geçirmek ve havalandrma olmamas nedeniyle enfeksiyon riskine maruz kalmak. Bu yüzden bulunduunuz kapal alanlar olabildiince fazla havalandrn. Sk sk temiz hava almaya da özen gösterin.

* Rüzgara maruz kalmayn

Rüzgarda maruz kaldmz hissedilir s deiiklii ve kuru havay solumak sinüzit riskini artran bir dier nedeni oluturuyor Bu nedenle rüzgarl havalarda az ve burnunuzu kapal tutarak burnun kurumasn önlemeniz ve soua maruz kalmaktan kaçnmanz çok önemli.

* Kuru, souk havada burnunuzu nemlendirin

Burunda kurulua tkanklk ve çevresel faktörler de eklenince, üst solunum yolu enfeksiyonlarn izleyen günlerde sinüzit geliebiliyor. Burnunuzu suyla sk sk nemlendirin, çok kurursa nemlendirici svlar ya da jeller kullann.

* Kapal ortama girince üzerinizi inceltin

Sinüzitten korunmak için dikkat etmeniz bir baka önemli nokta da, terliyken üümemeniz ve kapal ortama girince üzerinizi inceltmeniz. çünkü bir anda gelien s deiiklikleri enfeksiyonlar için zemin hazrlayc bir faktör oluyor. Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Yusufhan Süolu, ortam scaklnda ani ekilde 6 derece yaanan deiikliklerin sinüzit geliimine yol açabilen üst solunum yolu enfeksiyonlarna yakalanma riskini artrdn belirterek, Mikroorganizmalar mukoza bariyerini bu ani s deiikliiyle çok kolay kryor ve bakteri ile virüslerin vücuda girmesini kolaylatryor diyor.

* Kalorifere slk havlu yerletirin

Scak ortamlarda hava kuruyor. Kuru hava da burundaki mukozann baklk sistemini zayflatarak burnu üst solunum yolu enfeksiyonlarna açk hale getiriyor. Scak ortamlarda kaloriferin peteine slak havlu koymanz en pratik çözüm olacaktr.

* Klimada nem orann yüksek tutun

Klimal alanlar da burunda kuruluk hissi yaratt için burnun mukozasndaki baklk sisteminin zayflamasna neden oluyor. Klima sistemlerinde nem orann optimal ortam havas orannda tutmaya özen gösterin.

* Su ve mevsim meyvelerini ihmal etmeyin

Günlük sv alm arlkl olarak içilen su ve meyvelerle olmal. Taze meyvelerdeki vitamin ve su metabolizmamz yannda baklk mekanizmamz için de önemli.

* Sigara içmeyin

Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Yusufhan Süolu sigarann içindeki maddelerin kanserojen olmalarnn yan sra bakteri ve virüsler için bir bariyer olan burun mukozasna ykc etkisi de olduuna dikkat çekiyor. Burun mukozas ve sinüslerin içini döeyen mukoza devamllk gösteriyor. Harika bir nemlendirici, kaygan ve partikülleri tutucu fonksiyonu var. Sigara, bu fonksiyonlar durduruyor. Bu nedenle sigara içmeyin, içilen ortamlardan da mutlaka uzak durun.

Ana Sayfaya Git