Kışın bağışıklığı güçlendirmenin şifresi: Omega-3

Omega-3 yağ asidinin özellikle kalp damar hastalıklarından korunmada çok önemli rol oynadığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun, “Omega-3, hücre zarının yapısının temel bileşeni olduğu için hücreleri korur, iyileştirir ve hücre devamlılığını sağlar. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol alır. Haftada 2-3 gün balık ve her gün 2-3 adet ceviz tüketmek, Omega-3 yağ asidinin yeterli alımını sağlamaktadır” diye konuştu.

Haberler 02.11.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, k aylarnda bakl güçlendirmek için yaplmas gerekenler hakknda önemli bilgiler verdi. Souklarla birlikte üst solunum yolu hastalklar (sinüzit, farenjit, larenjit), akcier enfeksiyonlar (bronit, broniloit, pnömoni) ve kulak iltihaplarnn daha sk görüldüünü vurgulayan Arun, özellikle Covid-19 salgn sonrasnda baklk sisteminin kuvvetli olmasnn daha da önem kazandn vurgulad.

Baklk sistemini güçlendirmek için en etkili yöntemlerden birinin bakl destekleyici besin öelerini doru seçmek ve sk tüketmek olduunu bildiren Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, Probiyotikler, çeitli vitamin ve mineraller, Omega-3 ya asidi, çinko, selenyum, B grubu vitaminler ve beta glukan bu besin öelerinden en önemlileridir dedi.

PORTAKAL, MANDALNA VE KV YÜKSEK C VTAMN çERYOR

Sebze ve meyvelerin zengin vitamin içerikleri nedeni ile sk tüketilmesi gereken besin gruplarndan olduuna dikkat çeken ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, Özellikle k meyvelerinden portakal, mandalina ve kivi yüksek C vitamini içerirler. Her gün yeterli C vitamini alm, güçlü bir baklk sistemi için çok gereklidir. Ayrca spanak, kvrck ve benzeri yeil yaprakl sebzelerin sk tüketimi de günlük C vitamini ihtiyacmz karlamamza katk salar. Unutulmamas gereken bir dier önemli bir nokta ise C vitamininin vücutta depolanamad, fazlasnn vücuttan atld, bu yüzden ihtiyaç kadar alnmasnn yeterli olacadr. Vitamin ihtiyacn gidermek için çok sk ve ar miktarda meyve suyu tüketmek bo enerji almna, insülin direncine ve vitamin israfna sebep olmaktadr. Zengin vitamin içerikleri yannda mineral içeriklerinden ötürü de sebzeler salmzn korunmasnda çok önemlidir ifadelerini kulland.

çNKO VE SELENYUM BAIIKLIK çN ANAHTAR ROLDE

Yeil yaprakl sebzelerde bulunan çinko ve selenyum minerallerinin baklk sisteminin güçlenmesinde rol oynadn da sözlerine ekleyen Dr. Ör. Üyesi Derya Arun; tahllar, fndk ceviz vb. yal tohumlar, krmz ve beyaz etin de çinko ve selenyumun dier kaynaklar olduunun altn çizdi.

Probiyotik gdalarn içinde vücudumuz için gerekli salkl bakterileri içeren yiyecekler olduunu belirten Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, Kefir ve probiyotik yourtlar ve ev yapm yourtlarda yüksek oranda bulunan canl bakteriler, barsak florasnda çoalarak öncelikle sindirim sistemimizin saln destekler, ayrca alerji riskini de düürürler ve baklk sistemimizi güçlendirerek vücudun savunmasnda rol alrlar diye konutu.

HAFTADA 2-3 GÜN BALIK TÜKETN

Bakl artran bir dier önemli besin öesinin Omega-3 ya asidi olduunu aktaran Arun, Özellikle balklarda bulunan Omega-3 ya asidinin dier kaynaklar ceviz ve keten tohumudur. Omega-3 ya asidi özellikle kalp damar hastalklarndan korunmada çok önemli rol oynar. Bunun yan sra hücre zarnn yapsnn temel bileeni olduu için hücreleri korur, iyiletirir ve hücre devamlln salar. Baklk sisteminin desteklenmesinde rol alr. Haftada 2-3 gün balk ve her gün 2-3 adet ceviz tüketmek, Omega-3 ya asidinin yeterli almn salamaktadr açklamasn yapt.

YULAF DOAL BETA GLUKAN KAYNAI

Özellikle k mevsiminde piyasada satlan baklk güçlendirici ilaçlara talep arttna da dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, Bu ilaçlarn temel maddesi beta glukandr ve yulaf beta glukan içerii oldukça zengin bir tahldr. Günlük beslenmemizde yulafa yer vererek beta glukan doal kaynandan almamz salayabilir ve baklk sistemimizi güçlendirebiliriz dedi.

EKNEZYA SOUK ALGINLIINDAN KORUR

Ekinezyann da souk algnl ve üst solunum yolu hastalklarndan korunmak amacyla en çok yararlanlan bitkilerden biri olduunun altn çizen Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, öyle devam etti:

Yine Goji meyvesi, karoteonit ve polifenolik antioksidan bileikler bakmndan zengindir ve bu özellii sayesinde vücut direncinin artrlmas amacyla kullanm önerilmektedir. Karanfil az ve boaz mukozasn bakterilere kar korumakta, baz bakteri virüs ve mikroorganizmalarn yol açt az ve boaz enfeksiyonlarnda antiseptik olarak fayda salayarak vücut direncinin artrlmasnda önemli rol oynamaktadr. Kuburnu meyvesi içerdii yüksek C vitamini ve fenolik bileikleri nedeniyle kuvvetli bir antioksidan etkiye sahiptir. Özellikle C vitamini içeriinden ötürü souk algnlndan koruyucu ve baklk sistemini destekleyici olarak sk kullanlmaktadr.

D VTAMN TAKVYES HEKM KONTROLÜNDE ALINMALI

Bir dier önemli baklk sistemi güçlendirici D vitamini olduunu vurgulayan Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, mmüno-modülatör, anti-inflamatuvar ve antioksidan etkisiyle bilinen D vitamini eksiklii, özellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarnn ar geçmesine sebep olabilir. Bu nedenle hekim kontrolünde D vitamini ölçümü yaplmal ve gerekli takviyeler alnmaldr dedi.

UYKU SÜRES KISALDIKçA BAIIKLIK DA DÜER

Salkl beslenmenin yan sra iyi bir bakln yolunun yeterli uykudan geçtiini belirten Dr. Ör. Üyesi Derya Arun, unlar söyledi:

Aratrmalar uyku süresi ksaldkça baklk sisteminin temel talar saylan doal savaç katil hücrelerin saysnn da azaldn gösteriyor. Bir çalmada sadece bir gece bile 4 saat eksik uyumann, 8 saatlik kaliteli bir uykuya kyasla baklk sisteminde dolaan doal katil hücrelerin neredeyse yüzde 70ini yok ettii gösterilmi. Ksacas, uyku süreniz ksaldkça baklk gücünüzü salayan savaçlarnzn (T lenfositler) says da azalyor. Stres engellenmeli ya da stresle ba etme yöntemleri bulunmal. çünkü vücudunuz stres ile karlatnda sava moduna girer ve baklk hücrelerinizi aktive eder. Ama stres sürekli hale gelirse, ar artan baklk uyarsna vücudun cevab deiir ve baklk sisteminiz zayflar. Egzersiz yaplmal. Eer mümkünse iyi oksijen alan yerlerde haftada 3 gün 30-45 dakika hzl tempolu yapacanz yüksek tempolu yürüyüler size baklk sistemini güçlendirme konusunda oldukça fazla fayda salayacaktr.

Ana Sayfaya Git