Kışın cildi koruyan 10 besin

Kış soğuklarına karşı cildinizin nemini koruyup sağlıklı bir görüntü kazandırmak için uyguladığınız bakım kadar, tükettiğiniz besinler de son derece önemli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, “Bazı besinler içerdikleri bileşikler sayesinde cildi onarmaya katkıda bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenerek cildinizin ışıldamasını sağlayabilirsiniz” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, kışın dondurucu soğuklara karşı cildi koruyan ve canlandıran 10 besini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberler 18.02.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BALKABAI

Yüzde 90 su olan balkabanda potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum, fosfor ve demir gibi çok önemli mineraller bulunuyor. Ayrca A vitamini açsndan oldukça zengin olan balkaba, retinoid ad verilen bileikler sayesinde de sivilce, iltihap ve dier cilt problemlerinin iyilemesinde yardmc oluyor.

SOMON

Vücudun ihtiyac olan ancak kendi bana üretemedii doymam ya asitleri içeren somon, hücrelerdeki yallk sürecini yavalatmaya yardmc olarak yalanmay geciktiriyor. Ayrca selenyum içerii sayesinde cildi d etmenlerden gelen zararlara kar da koruyor.

GREYFURT

C vitamini, kolajen ve elastinin içerii ile greyfurt cildi korumaya yardm ediyor. Yazn günein etkisiyle oluabilen krklklar ve lekeleri azaltmaya yardmc olurken, baklk sistemini güçlendirerek, iltihapl cilt problemlerini engelliyor.

CEVZ

Souk k günlerinde, içeriindeki omega 3 ve omega 6 sayesinde cildin doal ya bariyerini oluturmaya yardmc olan ve cildin kurumasnn önüne geçen ceviz, lekelere kar da kalkan oluyor. çeriindeki önemli bir antioksidan olan E vitamini ve çinko ile de cildi besliyor, yara iyilemesinde etkili oluyor.

YEL çAY

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Yeil çay antioksidan kapasitesi sayesinde cildin yenilenmesini hzlandrr ve kolajen üretimini destekler. DNAnn zarar görmesini engeller ve yalanmay geciktirir. Ayrca yeil çayda bulunan polifenol ad verilen bileikler antiinflamatuar etki göstererek vücutta iltihaplanmay azaltabilir diyor.

AVOKADO

çerisindeki E vitamini ve salkl yalar sayesinde cildi nemlendirmeye yardmc olan avokado, ayn zamanda C vitamini sayesinde de cildin elastik yapsn koruyor. Antioksidan kapasitesi yüksek olan bu vitaminler deri hücrelerindeki DNA hasarn da azaltabiliyor. Güne , sigara ve çevre kirlilii ile ortaya çkabilen serbest radikallere kar savaarak ciltteki zararl etkilerini azaltmaya yardmc oluyor.

BROKOL

A vitamini, C vitamini ve çinko minerali açsndan zengin olan brokoli cilt güzellii için oldukça önemli gdalardan biri. Ayrca; yaplan klinik çalmalar, içeriinde bulunan sulforaphan sayesinde serbest radikallere kar vücudu koruduunu ve cildin yalanmasn geciktirdiini ortaya koyuyor.

KURUBAKLAGLLER

Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller ayrca B12 hariç dier tüm B vitaminleri için güzel bir kaynak. B vitaminleri cilt salnn korunmasna destek oluyor, cildi nemlendiriyor ve iltihab önlüyor. Ayrca içeriindeki çinko sayesinde A vitamini seviyelerini artryor ve akneye kar cildi koruyor.

YUMURTA

çeriindeki A vitamini sayesinde cilt dokusunun yenilenmesine yardmc olan yumurta; zengin selenyum içerii ile de öne çkyor. Yaplan birçok çalmaya göre; selenyum deri kanserini önlemede anahtar rol oynarken, elastin de cilt yaps için kilit öneme sahip.

BTTER çKOLATA

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Bitter çikolatann kakao yüzdesi ne kadar yüksek ise faydas da o kadar fazla oluyor. Yaplan klinik çalmalar, kakonun cildi daha yumuak ve nemli tutmaya yardmc olduunu gösteriyor ancak eker oran düük çikolatay seçmeyi ihmal etmeyin ve günlük tüketim miktar olarak 20 gram (yani 2 küçük kare) çikolatay amayn diyor.

Ana Sayfaya Git