Kışın kalbiniz üşümesin!

Soğuk ve karlı hava artık kapımıza geldi çattı; hastalanmamak için gerekli önlemleri almak şart!

Haberler 17.12.2016 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Alp Burak çatakolu, özellikle k aylarnda kalp-damar hastalklar, kalbe bal ölümler ve kalp krizi oranlarnn arttna dikkat çekiyor. Doç. Dr. Alp Burak çatakolu Souk havada vücudumuzun daha fazla enerjiye ihtiyac vardr. Sempatik sistemimiz daha fazla çalr. Bu nedenden dolay nabz ve tansiyon artma eilimine girer, dolaysyla kalbin üzerindeki yük artar. Kalp-damar hastalna yatkn kiilerde bu faktörler kalp üzerindeki stresi arttrarak kalp krizini tetikler. K aylarnda vücudumuzun hareketlilii azaldndan vücutta kilo art ve kolesterolde de art gözlenir. K aylarnda güne azald için vücudumuzdaki hormon düzeylerinde de deiiklikler olur diyor.

BAIIKLIK GENLERMZ BAINDA

Yaplan aratrmaya göre k aylarnda vücudumuzda baklk sistemini kontrol eden genler aktif hale gelir. Bu genler güne n ve souk havay alglar. Bu sayede enfeksiyonlarla vücudumuz daha güçlü mücadele eder. Özellikle mevsimler aras scaklk farkllklar fazla olan ülkelerde bu genetik deiimler daha belirgin olmaktadr. 22.000 gen üzerinde yaplan bu incelemede, k aylarnda yaklak dörtte birinde aktivitenin artt gösterilmi. ltihap hücreleri beklenenden fazla aktif hale geldiindeyse baz hastalar olumsuz etkilenebilir. Bunlarn banda kalp hastalar gelir.

ÖNERLERE UYUN HEM KALBNZ HEM KENDNZ KORUYUN

Güne yava balamak gerekir. Tansiyon özellikle sabah saatlerinde daha yüksektir. Güne yava ve huzurlu balanrsa tansiyon ve nabz deerleri kendini gün içindeki koturmacaya daha rahat adapte olacaktr.

Souk havaya çkarken vücuttan s kaybn azaltmak gerekir. En çok s kayb ba ve ellerden olduu için bir apka ve eldiven ile kii kendini korumaldr.

Kaln tek tabaka kyafet giymek yerine ince birkaç tabaka kyafet yine s kaybn engellemekte etkilidir.

Souk havada sigara içmek kalp damarlarnn büzümesini arttraca için oldukça tehlikelidir. Alkol tüketimini de azaltmak kalp sal için önemlidir.

K aylarnda kilo almaya daha meyilli olunduu için beslenmeye dikkat edilmelidir.

Özellikle 65 ya üstünde veya bilinen kalp-damar hastal olan kiilerde grip as ve zatüre asnn yaplmas kalp krizi riskini azaltr. Bu kiiler daha hassas olduundan dolay, grip kalp üzerindeki yükü arttracaktr. Grip a ile enfeksiyonlara kar daha güçlü direnmek mümkün.

Ana Sayfaya Git