Kışın pürüzsüz bir cilt için Uz.Dr. Salman'dan öneriler

KIŞ aylarında ciltde oluşan gerginlik, dökülme ve çatlaklar konusunda uyarılarda bulunan Dermatoloji Uz. Dr. Selma Salman "Cildin nem ihtiyacı kışın artacağından canlılığını, parlaklığını korumak için nemlendirici seçmeden önce dermatoloji uzmanına görünmek ve cilt analizi yaptırmak gerekir" dedi ve önerilerini sıraladı.

Haberler 19.01.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnda cildi nemlendirirken kullanlan ürünlerin krem, losyon formlar yerine merhem, pomat gibi younluu daha fazla olanlarn tercih edilmesi gerektiini söyleyen Uz. Dr. Salman, Yüze kullanlacak nemlendirici seçilmeden önce dermatoloji uzman tarafndan yaplan analizle cildin kuru, karma veya yal olup olmad belirlenmeli ve daha sonra seçim yaplmaldr. Kullanlan ürünlerin nem çekme özellii olan maddeler içermesi arzu edilmektedir. Özellikle havay kurutan stma araçlar ciltte kurumaya neden olarak; gerginlik, pul pul dökülmelere el ve ayaklarda çatlaklara yol açmaktadr. Cilt kuruluu konusunda önlem alnmad takdirde soua en çok maruz kalan bölgelerde egzama oluabilmektedir. Cildin nem ihtiyac dier mevsimlere nazaran kn artaca için nemlendirici olarak su bazl ürünler yerine daha youn içerikli ürünler kullanmak gerekir dedi.

GÖZENEKLERN TIKANMAMASINA ÖZEN GÖSTERN

Yüze uygulanacak ya bazl ürünlerin avokado, çuha çiçei veya bademden elde edilen, gözenekleri tkamayacak içerie sahip olmasna dikkat çeken Uz. Dr. Salman, gözeneklerin tkanmasna neden olan ürünler yüzde yalanma ve sivilcelenmeye neden olabileceini belirti ve öyle konutu: Yüz derisinin çok kuru ve hassas olduu durumlarda, youn peeling salayan ürünler, kil maskesi ve alkol oran yüksek toniklerden uzak durulmaldr. Yüzdeki ya bariyerini yok eden bu tür ürünler souk havann olumsuz etkilerine kar cildi savunmasz brakmaktadr. Bunlarn yerine cildi kurutmayan temizleme sütleri ve köpükler, alkol içermeyen tonikler ve nemlendirici maskeler tercih edilmelidir.

TEMZLEME JELLER YERNE SABUN KULLANIN

Uz. Dr. Selma Salman, souk havann etkilerinden korunmak için eldiven, pamuklu kaln çorap ve kakol gibi ürünler kullanmann önemini vurgulad ve Bu dönemde el hijyenini salamak için slak mendil, kolonya, el temizleme jelleri gibi cilt Ph dengesini bozabilen, kimyasal yükü yüksek ürünler yerine renksiz kalp sabunlar kullanlmaldr. Topuklardaki sertleme ve çatlak oluumu artarak sosyal yaam olumsuz etkileyebilmektedir. Nemlendirme skln artrmakla birlikte, deriyi tahri etmeden periyodik olarak topuklardaki ölü deriyi soymay salayan dermatoloji uzmannn önerdii ürünleri kullanmak fayda salamaktadr. Bu ilem ayak için kullanlan nemlendiricilerin daha hzl ve derine etki etmesini kolaylatrmaktadr dedi.

ODANIZI HAVALANDIRIN VE KAYNAR SUYLA YIKANMAYIN

Kn stma araçlarnn, ev ve ofis ortamnda scak ve kuru bir havaya yol açtna deinen ve durumun önüne geçmek için eve ve ofise nem salayc cihazlar almann faydal olabileceine dikkat çeken Uz. Dr. Salman, kalorifer peteklerinin üzerine konulan suluklar, kaynatlan suyun oda içerisinde bir süre bekletilmesi veya odann havalandrlmas içerideki havann kurumasnn önüne geçmektedir.

K aylarnda çok scak banyodan kaçnmak ve banyoda geçirilen zaman azaltmak, cilt sal bakmndan fayda salamaktadr. Vücudun ya bariyerini bozan scak banyo nem kaybna yol açabilmektedir. çok scak suyla ykanmak yerine lk suyla du alnmaldr eklinde konutu.

KIIN DA GÜNE KORUYUCU KULLANIN

Güne nlarnn ciltte yaratt lekelenme, yalandrma ve cilt kanseri gibi olumsuz etkilerin yaz aylar kadar olmasa bile kn da devam ettiinin önemini vurgulayan Uz. Dr. Salman Günein zararl nlarndan korunmak için güne koruyucularn kullanlmasna kn da devam edilmelidir dedi.

MEZOTERAP LE PARILDAYAN BR CLDE SAHP OLABLRSNZ

Uz. Dr. Selma Salman kn hasarlanan cildin bakm için mezoterapi uygulamalar yaplabildiini, ilaç ve bitki özü karmlarnn ihtiyaç duyulan bölgeye küçük hacimlerle enjekte edilmesiyle gerçekletirilen mezoterapi ilemiyle; hücre ve ba dokusunun yenilenebileceine deindi ve Cildin tekrar nem kazanmasn ve sklamasn salayan ilem; güne , sigara, hava kirlilii gibi cilt altndaki doku hasarna yol açan zararl etkenlerden de korunma salanmaktadr diye konutu.

KEND KANINIZLA GENçLEN

nsann kendi kanyla gençleebileceini anlatan Uz. Dr. Salman: PRP (Platelet Rich Plazma) yani trombositten zengin plazma, kiiden alnan bir tüp kann santrifüj edilerek bileenlerine ayrtrlmas ile elde edilmektedir. PRP trombositten ve dolaysyla trombosit içinde mevcut olan büyüme faktörlerinden zengin bir svdr. Elde edilen svnn tedavi edilecek bölgeye enjekte edilmesiyle cildin kaybettii nem tekrar kazandrlarak ciltte aydnlanma salanmaktadr. PRP ve mezoterapi ile kombine edilebilen ve kolajen üretimini artran altn ineli radyofrekans, dermapen gibi yöntemler de bu mevsimde hasar gören cildi onarmada yardmc olmaktadr dedi.

Ana Sayfaya Git