Kışın sağlık deposu 5 renkli besini!

Sofralarınızı renklendirerek bağışıklığınızı güçlendirmeye ne dersiniz? Hem kış hem de pandemi koşulları, güçlü bağışıklık ihtiyacını ortaya koyarken sağlıklı beslenme şüphesiz büyük önem taşıyor.

Haberler 22.01.2021 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, baklk sisteminin çeitli hücre ve proteinlerin etkileimi ile vücudumuzu mikroplara kar koruduunu belirterek Güçlü bir balklk sistemi hastalklardan korunmada ve hafif atlatlmasnda önemli rol oynuyor. Baklk sisteminin güçlenmesi ise yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, kaliteli ve yeterli uyku, stres yönetimi ile mümkün. diyor. Yeterli ve dengeli beslenme dendiinde akla ilk gelenin vitamin, mineral, posa ve antioksidan bileikler içeren yiyeceklerle rengarenk beslenmek olduunu, yiyecekleri mevsiminde tüketmenin içerdikleri vitamin ve minerallerden maksimum fayda salamamz için büyük önem tadn vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz baklmz güçlendirmek için k aylarnda sofralarmzdan eksik etmememiz gereken salk deposu 5 yiyecei anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu, besleyici tarifler verdi.

PANCAR

Rengiyle öne çkan pancar düük kalorili, vitamin ve minerallerden zengin bir yiyecek. Yüksek miktarda nitrat içermesi sayesinde kan basncn düürüyor. Vücutta diyetle alnan nitrat, nitrik aside dönüüyor ve bu molekül kan damarlarn genileterek kan basncnn dümesine yardmc oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, Nitrat, hücrelerin daha iyi enerji üretmesini salayan mitokondrinin daha çok çalmasn salyor. Pancarn bu etkisinden yararlanmak için egzersizden 2-3 saat önce tüketmek gerekiyor. Pancar ister salatalarnza ekleyin, ister yourtlu pancar salatas olarak hazrlayn, isterseniz smoothie yapn. Doyurucu ve farkl alternatif isterseniz pancarl humusu deneyin. diyor.

PANCARLI HUMUS TARF:

ki su barda halanm nohut, 1 orta boy halanm pancar, 2 yemek ka tahin, 1-2 di sarmsak, 2 yemek ka zeytin ya, 1 çay ka kimyon, az tuz ve limon suyunu blenderdan geçirin. Pancarl humusunuz hazr!

BROKOL

Baklk sistemini güçlendiren, kalbe faydal, düük kalorili brokolinin az bilinen özelliklerinden birisi kaempferol içermesi. Bu madde sayesinde beyin ve sinir sistemi üzerinde etkili olan brokoli ayn zamanda iltihap önleyici özellik tayor. Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, Brokoliyi çi veya buharda piirerek yemek; içerdii vitamin, mineral ve biyoaktif bileiklerden maksimum yarar salamak demek diye konuuyor.

Brokoli salatas tarifi:

Brokoliyi buharda hafif piirip zeytin ya, sarmsak ve limon ekleyerek hafif bir salata yapabilirsiniz. Üzerine nar da ekleyebilirsiniz.

Nar

Potasyum, posa, A ve C vitamini içeren, antioksidan özellii ile kanserden korunmaya yardmc olan nar, baklk sisteminin iyi çalmasnda da rol oynuyor. Bir büyük nar 2 porsiyon meyve olarak düünmek gerektiinin altn çizen Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, özellikle diyabeti olanlarn ve zayflamak için diyet yapanlarn buna dikkat etmesini öneriyor. Nar ara öünde yiyebileceiniz gibi salatalarnza ve yourda ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Narl yourt tarifi:

Bir kase yourt, 2-3 yemek ka yulaf ezmesi, 2 yemek ka nar, tarçn ile kendinize pratik ve doyurucu bir ara öün hazrlayabilirsiniz.

Karnabahar

Barsak salnn olmazsa olmaz, sindirim sisteminin iyi çalmas için çok önemli olan posa, karnabaharda bol miktarda bulunuyor. Ayrca; sülforandan zengin olan karnabahar bu sayede kanser, kalp hastalklar ve diyabete yakalanma riskini de azaltmaya yardmc oluyor. Karnabahar yemei, frnda zerdeçall karnabahar, karnabahar pilav, karnabahar ksr, karnabahar tabanl pizza, bu salkl sebze ile yapabileceiniz yemeklerden bazlar. Üstelik düük kalorisi sayesinde diyet dostu bir besin.

Karnabahar ksr tarifi:

Bir orta boy karnabahar küçük parçalara bölün. Ykayp, kurutup, rondodan geçirerek un haline getirin. On dakika tavada çevirip, 1/2 çay barda ya ekleyin. Ayr bir tavada soan kavurup içerisine 1 yemek ka domates salças ve 1 yemek ka biber salças ilave edin. çevirip, ezilmi sarmsak ekleyin. Bu karm karnabahar ile kartrn. nce doranm yeil soan, maydanoz, turu, kapya biber ekleyin. Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, limon isteinize göre ekleyin.

Kereviz

ltihap önleyici etki yapan, sindirimi destekleyen, iyi bir A, C, K vitamini kayna olan kereviz, ayn zamanda potasyum ve folat açsndan da zengin bir kaynak. Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, kerevizin düük sodyum oran ile öne çktn belirterek Ayrca kereviz, beta karoten ve flavanoid içerii ile de hücreleri ve kan damarlarn serbest radikallerin zararlarndan koruyor diyor.

Elmal kereviz salatas tarifi:

Üç orta boy kerevizi, bir yeil elmay rendeleyin. Süzme yourt, bir di sarmsak, iri kylm cevizi kartrn.

Ana Sayfaya Git