Kışın sağlıklı bir cilt için 10 altın öneri

Kış aylarında cilt, soğuk havaya uyum sağlamaya çalışarak kan dolaşımını azaltır. Bu durum, ter ve yağ bezlerinin az çalışmasına, cildin ihtiyaç duyduğu antioksidanları almamasına sebep olur. Ayrıca soğuk havalarda cilt kuruluğu, cildin yağ kaybetmesinin en büyük sebebi.

Haberler 27.12.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzm. Dr. Veysel Murat naç, k aylarnda salkl bir cilt için yaplmas gereken 10 önemli öneri hakknda bilgi verdi.

Kapal ve havasz ortamlar nemlendirin

K mevsiminde havalarn souk olmas nedeniyle evler, i yerleri, al veri merkezleri, toplu tama araçlar gibi kalabalk alanlar genellikle yeteri kadar havalandrlmamaktadr. Klima, elektrikli soba ve kaloriferler ile stlan bu alanlar nemsiz kalarak cildin kurumasna, çatlamasna neden olur. Bu durum da çeitli egzama türlerini tetikleyebilir. Bunun önüne geçmek için kapal ve havasz ortamlarda oda nemlendiricileri kullanlabilir, kalorifer gibi stclarn üzerine slak havlu veya kap içerisinde su konulabilir ve ortam günün belli saatlerinde havalandrlabilir.

Kurumay hissettiiniz anda nemlendirici krem kullann

Cildin, özellikle de yüzün kurumasn engellemek amacyla krem içerikli yal sabun veya jeller kullanlabilir. Souk havalarda sokaa çkmak ve yürümek gerekiyorsa, özellikle kuru cilde sahip olanlar mutlaka nemlendirici krem kullanmaldr. Ayrca kii yolda, otobüste, metroda veya ofiste ellerindeki, yüzündeki kuruluu fark ettii anda nemlendirici krem uygulamaktan çekinmemelidir.

Yal ciltler soua kar dayankldr ancak!

Yal ciltler soua kar dayankldr ancak nem dengesini salamakta sknt yaarlar. Yal ciltlere sahip olanlar, ya içerikli kremler kullanmak yerine nemlendirici kremler kullanmal, bunu da gün içerisinde deil, uyumadan önce yapmaldrlar.

Doru beslenme cilt bakmna yardmc olur

K aylarnda doru beslenmek, cildin ihtiyaç duyduu vitaminleri, mineralleri almak cildin daha salkl olmasn salar. Böylelikle yaplacak cilt bakmlar daha etkili olur. K aylarnda cilt daha çok omega3e ihtiyaç duyduu için balk tüketimi ihmal edilmemelidir. Ayrca taze sebze ve meyveler de sofralardan eksik edilmemelidir. Salkl beslenme, cildin ihtiyaç duyduu vitamin, mineral ve doymam yalarn dengesini salayarak cilde parlaklk verdii unutulmamaldr.

Önce scak, sonra souk suyla ciltte ok etkisi yaratn

Özellikle sabahlar uykudan uyandktan sonra eller ve yüzler ykanrken scak su ile balanp, durulama srasnda souk su kullanlabilir. Bu durum yüzde ok etkisi yaratarak kan dolamn hzlandrr. Hzlanan kan dolam ise ya ve ter bezlerini harekete geçirerek cildi yumuatr. Bu andan itibaren nemlendirici krem kullanlacaksa içeriinin bitkisel protein ve peptid olduuna dikkat edilmelidir. Bu içeriklere sahip kremler cildin daha çok nefes almasn salar.

Kn banyoda 20 dakikadan fazla durmayn

Souk k aylarnda scak banyo pek çok insana cazip gelebilir ancak ortalama 20 dakikadan sonra scaklk cildin ya dengesini yok etmeye balar. Bu yüzden suyun scakl düürülmeli ve banyo süresi 20 dakikann altnda tutulmaldr. Ayrca banyondan sonra vücuda nemlendirici kremler uygulanabilir.

Dudaklarnzn da nemli kalmasn salayn

Dudaklarn ya üretme özellii olmadndan ciltte kurumaya en müsait bölgelerdir. Bu yüzden özellikle dudaklarnn kuruluundan ikayetçi olanlar balm ad verilen ürünleri kullanabilir, gece yatmadan önce de nemlendirici krem uygulayabilir. Kuruyan dudaklar tükürükle slatlmamal ve srlmamaldr.

Bulak ykarken eldiven kullann

Kn, souktan en fazla eller etkilenir. Özellikle bulak-çamar ellerle ykamak zorunda kalnyorsa, ellerin deterjan ve souk suyla temas etmemesi için eldiven kullanlmaldr. Sonrasnda ellere nemlendirici kremler sürülerek bakm yaplarak çatlamas önlenebilir.

Cilde peeling uygulayn

Pul pul dökülen ciltlere fondöten uygulanmas, cildin daha kötü görünmesine sebep olur. Bu durumda cilde peeling uygulanabilir. Anti-aging etkili, nemlendirici içerikli gece kremleri kullanlabilir. Peeling için en doru zaman k mevsimi olduu da unutulmamaldr.

Pul pul dökülen cilde fondöten uygulamayn

Kn cildiniz pul pul dökülüyorsa, bunu fondöten ile kapatamazsnz. Aksine fondöten sürerek daha kötü görünmesine neden olursunuz. Yüzünüze düzenli olarak peeling yapmal, zengin içerikli bir gece kremi kullanmal ve mümkünse nemlendirici içeren, leke önleyici, anti-aging etkili, güne koruma faktörlü fondöten etkili bitkisel kremleri seçmelisiniz. Unutmayn k aylarnda güne aktivitesinin az olduu bir dönemde peeling uygulanmas daha doru olacaktr.

Cildinizle ba edemiyorsanz doktora bavurun

Kn cilt sal için kullanlan tüm ürünlerin besleyici deerlerinin yüksek olduuna dikkat edilmeli ve her bölge ve cilt tipi için uygun ürünler kullanlmaldr. Cilt, her eye ramen souk havadan etkilenmeye devam ediyor, hatta kötüleiyorsa mutlaka bir cilt hastalklar uzmanna danlmaldr.

Ana Sayfaya Git