Kısır erkeklerde kanser riski daha fazla

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr Betül Görgen, Standford Hastanesi Erkek Kısırlığı Bölümü’nde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 19.08.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrma kapsamnda ya ortalamas 35,7 olan 2 bin 238 erkek takip edildi. Aratrmaclar bu erkekleri yaklak yedi yl takip ettiler. Ksr erkeklerin 29unda ortalama 5,8 yl sonra kanser geliti. Eer kanser oran genel popülasyonla benzer olsayd sadece 16,7snda kanser geliirdi. Oysa ksr erkeklerde kanser gelime olasl 1,7 kat daha fazla oldu.

KISIR ERKEKLERDE KANSER

Daha ileri analizler azospermik erkeklerin genel popülasyona göre üç misli daha fazla kanser tans aldklarn gösterdi. Ayrca 30 yandan önce azospermik olan bir erkekte kanser gelime riski genel popülasyona göre sekiz kat fazla olarak belirlendi.

Daha önceki aratrmalar ksr erkeklerde testis kanseri orannn arttn ortaya koyarken, azospermik erkeklerde beyin,prostat ve melanom gibi farkl kanser türleri de görülüyor.

Op. Dr Betül Görgen, azospermi tans konmu erkekler ilerleyen yllarda kanser taramalar konusunda daha özenli olmas gerektiini dile getirerek, nsan genomunda bulunan genlerden yaklak dörtte biri üreme konusuyla ilgilidir. Bu nedenle kabaca üreme kapasitesi o kiinin genetik salnn da bir ölçümüdür. dedi.

Ana Sayfaya Git