Kısırlığa yol açıyor

Prof. Dr. Ünlü: Hayvancılıkta hormon kullanımı kısırlığa neden oluyor.

Haberler 30.04.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BU yl 12inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi KKTCde düzenlendi. Türk Alman Jinekoloji Eitim, Aratrma ve Hizmet Vakf (TAJEV) tarafndan düzenlenen kongrenin basn toplantsnda konuan TAJEV Bakan Prof. Dr. Cihat Ünlü, son yllarda hem kadn hem de erkeklerde infertilite yani ksrln art gösterdiini, bunun en önemli nedeninin besinlerdeki pestisitler, çevresel faktörler, toksik ve terratojen maddeler (kaltmsal deiiklie yol açan kimyasallar) olduunu belirtti. Prof. Dr. Ünlü ayrca tarmda kontrolsüz bir ekilde hormon kullanldn ve kontrolsüz ekilde hormon satnn yasaklanmas gerektiini söyledi.

HAYVANCILIKTA HORMON KULLANIMI SIFIRA NDRLMEL

Prof. Dr. Ünlü, ülkemizde ksrlk orannn yüzde 15 olduunu belirtirken ve yaklak 950 bin civarnda çiftin Türkiyede istemesine ramen çocuk sahibi olamadn açklad ve infertilitenin artmasnn nedenleri hakknda unlar söyledi:

Ksrln artmasnn pek çok nedeni var. Maruz kaldmz toksik, zehirli maddeler, terratojen maddeler yani genetiimizi deitiren, genetiimizi bozan ve bizim hastalkl, salksz, anomalisi olan bir bebek dourmamza yol açan maddelerdir. Bu maddeler çevremizde çok fazla kullanlyor. Örnein tarmda ve hayvanclkta çok yaygn kullanlan hormonlar, pestisitler, kimyasal gübreler, böcek öldürücüler bu madde grubunda. Bunlar denetimsiz ve kontrolsüz bir ekilde kullanlyor. Bütün bunlardan dolay halk sal ciddi ekilde etkileniyor. lk etkilerini ise ksrlk olarak görüyoruz çünkü vücudumuzun en hassas organlar yumurtalklarmz ve testislerimiz. Bunlar bozuyor öncelikle bu maddeler. Bu organlar bozulduu zaman da karmza çocuk sahibi olamama ile geliyor çiftlerimiz. O nedenle de her eyden önce çevre bilincinde olmamz, çevreyi zehirli atklardan, maddelerden, gazlardan, dumanlardan korumamz gerekiyor. kincisi devletimizin çok ciddi önlemler alarak hayvanclkta hormon kullanm sfr düzeyine indirmesi lazm. Örnein erkeklerde giderek göüslerde büyümeler görüyoruz çünkü tavuklara östrojen veriliyor, hayvanlara hormon veriliyor. Bunlar da hem kadnlarda hem erkeklerde çok zararl etkiler yapabiliyorlar. Bunlarn önlenmesi gerekiyor.

SOSYAL NEDENLER DE çOCUK SAHB OLAMAMAYA NEDEN OLUYOR

nfertilitenin tek nedeninin çevresel faktörler ya da toksik maddeler olmadn belirten Prof. Dr. Ünal, kadnlarn sosyal nedenlerle çocuk sahibi olmay ertelememesinin de gerektiini vurgulad ve sözlerine öyle devam etti:

Kadnlarmz tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de çalma hayatnda çok aktif oluyorlar. Dolaysyla uzun süren bir meslek hayat, ardndan kariyer derken evlilik ve çocuk isteklerini hep öteliyorlar. Bu da ciddi bir sorun olarak ileri yalarda çocuk sahibi olamama ile geliyor. O nedenle de biz kadnlarmza çocuk sahibi olma isteklerini ötelememelerini tavsiye ediyoruz çünkü ülkemizdeki yasalar her zaman anneyi, anne adayn ya da doum yapm kadnlar koruyucu niteliktedir. Yasal izinlerimiz gayet yeterlidir. Dolaysyla da hem kariyerlerini hem de çocuk sahibi olma planlarn ötelememelerini özellikle tavsiye ediyoruz. Burada özellikle genç kadnlara yumurta rezervlerini kontrol ettirmelerini de öneriyoruz. Yumurta rezervi çok önemli bir faktör. Eer genetik risk varsa, bir takm maddelere maruz kaldysanz çok genç yata da yumurta rezerviniz azalm olabilir. çok basit bir ekilde ultrason ya da birkaç hormon testi ile birlikte yumurta rezervinizi örenebilirsiniz ve burada bir tehlike varsa devletin yasal güvencesi altndasnz. Yasal olarak yumurtalarnz dondurabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git